Din lumea glamuroasă a New York-ului, cu dragoste

Se silise să nu-și mai imagineze nimic, să nu mai viseze, pentru că așa ceva nu i-ar fi adus vreun câștig. Singurul câștig ar fi fost să devină cea mai bună fetiță din lume, fetița perfectă, apoi cea mai bună debutantă în societate, debutanta perfectă, apoi cea mai bună soție din lume, soția perfectă. Pentru că, dacă n-ar fi fost perfectă, dacă n-ar fi fost persoana cu care ceilalți se așteptau să aibă de-a face, nimeni nu avea să-i mai adreseze o vorbă, ori măcar să-i recunoască existența într-un fel oarecare.Pur și simplu, ar fi dispărut într-o clipită. S-ar fi destrămat ca un norișor. (citat de la pagina 62 din romanul Lebedele de pe Fifth Avenue, Melanie Benjamin)

Aceasta este o carte pe care o așteptam, pentru că toată viața am fost fascinată de lumea perfectă a Americii din era musical-ului. Și cum muzica apare într-o situație cinematografică pentru a salva unul dintre personaje, în viața reală cum bine a remarcat și Tennessee Williams, nu există un fundal sonor care să completeze acțiunea de pe platourile de filmare ale realității.  Cu fiecare lansare, iubitorii de literatură primesc o nouă încântare de la Editura Humanitas Fiction. Am participat la un nou eveniment cultural în urma căruia am desprins câteva citate ale vorbitorilor invitați, atât în scris, cât și pe video. Lectură și audiție plăcută!

Marius Constantinescu: New York-ul din cartea lui Melanie Benjamin este New York-ul marilor familii americane, că vorbim de colecționari, că vorbim de magnați din toate industriile posibile, inclusiv industria showbizului. Este o carte, un fel de who s who, a tot ceea ce înseamnă personaj important al New York-ului și prin extensie al Americii acelor timpuri. Dincolo de frivolitateea cu miză, veți găsi și o poveste spusă cu multă finețe de către autoare. Sunt două decenii ale inovației în toate artele care infuzează și iradiază ceea ce trăim și simțim astăzi.

Cristina Bazavan: Autoarea îi face un serviciu lui Capote – pune pe scheletul personajului lui niște emoții și niște senzații care să justifice nevoia lui de atenție și obsesia lui pentru lumea glamour a New York-ului anilor 50.  Truman Capote a fost foarte controversat pentru modul în care a speculat în viața apropiaților lui informațiile pe care le-a aflat. Cartea aceasta poartă discret și elegant emoțiile lui Capote ca să-i repare puțin memoria.

Sandra Ecobescu: Este o carte cu foarte multe straturi care m-a inspirat, și dincolo de o lectură de vacanță, ea poate fi citită și în zilele acestea ploioase și întunecate. Babe proiectează asupra lui un ideal de amant, de artist genial, iar el proiectează asupra ei imaginea mamei. E mereu acest joc – ea îl vede ca pe un iubit ideal, un om care o înțelege, căruia i se destăinuie și-i spune toate secretele ei, iar el căută în ea acceptarea mamei pe care nu a avut-o.

 

Verbs describe us
0

Scrie ce simți