Invitație inedită de interviu la Radio România Cultural

Am avut bucuria de a vorbi în emisiunea Cu…minte de weekend de la Radio România Cultural despre Verbs describe us – Susținem #culturacastildeviață și pasiunile din copilărie care mă bântuie și astăzi – muzica, desenul, teatrul și febra de a fi în permanență implicată într-o activitate cu directă legătură spre artă și cultură. Interviul a fost total inedit, întrucât am primit întrebările pe email și eu a trebuit să le scriu și apoi mă înregistrez cu vocea și să trimit apoi. Am primit acceptul de a avea și materialul scris, așa că îi mulțumesc celui care a avut ideea acestui interviu.

Mihai Ivașcu: Platforma „Verbs describe us” e portalul cultural care adună peste 1500 de materiale scrise şi filmate de tine, aşa cum se menționează chiar în descrierea site-ului. Cum arată, pe scurt, o zi din viaţa ta, cu o agendă de evenimente culturale atât de bogată?

Judy Florescu: Îți mulțumesc pentru invitația inedită de a fi în postura de intervievată, Mihai. În primul rând, tot ce afirm și scriu eu despre munca mea se poate verifica – pe canalul de youtube al Verbs describe us – Susținem #culturcastildeviață am încărcat 1050 de videouri filmate și editate de mine, minivideouri, cum le spun eu, de la evenimente culturale, iar pe siteul Verbs describe us, cu domeniul denumit judyflorescu.com am urcat 502 articole cu conținut original. Toate acestea au început cu 27 ianuarie 2015. Îți dau un exemplu de agendă, în luna octombrie 2017 am urcat 70 de materiale scrise și filmate atât la festivalurile din București, cât și la festivalurile din Cluj-Napoca, unde Verbs describe us a fost partener media oficial.

Mihai Ivașcu: Zi-ne un personaj dintr-o piesă de teatru autohtonă în care crezi că te regăsești.

Judy Florescu: Nu mă regăsesc în nici un personaj din spectacolele de teatru pe care le văd, mă regăsesc în întreg spectacolul, de aceea merg la același spectacol de zeci de ori. De exemplu, la Omul cel bun din Seciuan, regia Andrei Șerban, de la Teatrul L.S. Bulandra am fost de 14 ori, l-am văzut inclusiv la Cluj-Napoca. La Marea iubire a lui Sebastian am fost de 12 ori la Godot Cafe-teatru. Spectacolul Revizorul de la Teatrul de Comedie l-am văzut de 8-9 ori și tot așa. Marea diferență dintre teatru și film este că în teatru spectacolul nu e niciodată la fel, pentru că e viu, în timp ce filmul e asemănător unui tablou – el nu se modifică. Teatrul se modifică în timp, exact cum ne modificăm noi, oamenii. Un film îl poți vedea și peste 100 de ani, un spectacol de teatru nu câștigă bătălia cu timpul.

Mihai Ivașcu: Când și cum ți-ai dat seama că activitatea ta a ajuns să însemne jurnalism cultural independent?

Judy Florescu: Primii care mi-au spus că eu sunt jurnalist cultural independent au fost regizorii străini de la One World Romania – Festivalul de film documentar pentru drepturile omului, festival la care am realizat 27 de  video-interviuri până în prezent. Jurnalism cultural independent înseamnă articole, interviuri, cronici, materiale scrise și filmate din toate întâlnirile mele culturale. Peste 100 de personalități culturale naționale și internaționale se regăsesc pe Verbs describe us, dintre care amintesc Juliette Binoche, Ethan Hawk, Tim Robbins, Bob Wilson, Johnny Depp, Eric Emmanuel Schmitt.

Mihai Ivașcu: Ştiu că ai o voce deosebită şi nu de puţine ori ţi-ai folosit-o în cadrul festivalurilor de profil.Te-a bătut vreodată gândul de a te dedica exclusiv acestui talent?

Judy Florescu: Nu am o voce deosebită și nu am participat la festivalurile de profil. Îmi place să cânt din fragedă pruncie și crescând am folosit acest talent în cadrul proiectului pe care l-am inițiat – Sing for a cause – cântări caritabile pentru cauze sociale, care se regăsesc pe pagina mea de facebook la vremea întâmplării campaniilor. Prin muzică îi ajutăm pe cei din jur și ne ajutăm și pe noi înșine. Îmi doresc să continui acest proiect cum voi găsi un pic de timp. Muzica nu se poate face printre picături. Nu vii obosit după 8 ore de filmare la festival și te urci pe scenă. Se simte oboseala în voce și e neplăcut atât pentru spectatori, cât și pentru tine. Desigur că mi s-a întâmplat uneori asta, dar m-am descurcat, dacă tu ai remarcat acest „talent deosebit” al meu.

Mihai Ivașcu: Despre hobby-urile adolescentei Judy Florescu ce ne poți spune?

Judy Florescu: Hobby-urile mele au rămas aceleași și la vârsta de acum: muzica, desenul, limba engleză, scrisul, lectura, mersul la teatru, la concerte, la cinema, la expoziții de artă. Sunt foarte mândră că am reușit să realizez proiectul Zâmbet de actor – un dialog între două generații de artiștii din domenii diferite care s-a concetrizat prin 7 expoziții în spații culturale precum Teatrul L.S. Bulandra, Casa Artelor, Godot Cafe-teatru, Cinema Pro și Palatul Copiilor. Tot în cadrul acestui proiect am realizat și 7 interviuri scrise și filmate cu actorii zâmbitori pictați de elevi.

Mihai Ivașcu: Recomandă-ne, te rog, o piesă la care e musai să ajungem stagiunea aceasta.

Judy Florescu: În primul rând, piesa este textul scris. Spectacolul este montarea scenică a piesei. Așadar, probabil că te referi la spectacol. Nu vă pot recomanda nimic înainte să aflu câteva detalii despre preferințele persoanei respective. Un spectacol de teatru nu se compară cu un film sau un concert. El cere mai mult de la individ, cel puțin așa îl percep eu. Un spectacol de teatru necesită concentrare, dăruire, are nevoie ca și tu să fii cu toată ființa ta acolo în sală, să primești cu inima deschisă energia care vine dinspre scenă, să asculți povestea, să te pierzi în ea sau să te regăsești. Așa că dacă ar fi să recomand un spectacol de teatru, aș spune simplu – mergeți și vedeți teatru! Pe mine nimeni nu m-a pregătit pentru întâlnirea aceasta, de aceea spun că fiecare este diferit în felul său și este foarte bine că e așa.

Mihai Ivașcu: Care este cel mai drag proiect de care ne poți vorbi?

Judy Florescu: Fanclub Oficial Marius Manole! E un proiect inițiat pe 27 martie 2014, de Ziua Internațională a Teatrului, împreună cu Marius Manole, care supraveghează și se implică în tot ce se petrece acolo. Prin Fanclub Oficial Marius Manole am intenționat să adunăm o comunitate de iubitori de teatru activi prin care să ținem constant legătura noi între noi și mai ales să ne împrietenim în jurul teatrului. Promovăm respectul față de artist și munca sa în primul rând. În stagiunea 2016-2017 am avut un program de aniversări teatrale – prin care sărbătoream iubitorii de teatru la spectacolul lor preferat cu Marius Manole în luna în care erau ei născuți. Dacă vreți să aflați noutăți despre activitatea profesională a actorului Marius Manole, dacă vreți să cunoașteți alți oameni pasionați ca și voi de teatru, vă așteptăm pe Fanclub Oficial Marius Manole.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți