Scrisori de dragoste – gânduri după spectacol

Mi-a plăcut la nebunie acest spectacol, pentru că este construit simplu, pe emoție și imaginație. Piesa lui A.R Gurney este atât de bine scrisă că lectura ei realizată de actori desăvârșiți precum doamna Mariana Mihuț și domnul Victor Rebengiuc te face să crezi că ești parte dintr-o adevărată capodoperă teatrală. De la Marea iubire a lui Sebastian eu sunt îndrăgostită de spectacolele-lectură, pentru că evidențiază exact ceea ce mie mi se pare darul cel mai de preț la un actor – puterea glasului său de a naște o emoție în spectator.

Povestea este un șir de confesiuni scrise aflate în corespondența dintre Melissa și Andrew, doi tineri care provin din familii din clase sociale diferite, dar care sunt prieteni prin scrisorile pe care și le trimit. Este emoționant să vezi cum fiecare din ei are o viață a lui separată de celălalt, iar ei doi pot fi împreună doar prin intermediul peniței și hârtiei din intimitate.

A scrie scrisori e o artă pe cale de dispariție, spune Andrew, personajul interpretat și creat de domnul Victor Rebengiuc. Așa este. Autorul american semnala foarte bine acest lucru chiar în anul 1989. În zilele noastre caligrafia a devenit un lux, pentru că totul este digitalizat.

Andrew și Mellisa își trăiesc dragostea, prietenia prin scrisori, care rămân, nu prin vorbe care zboară. Fiecare gând, fiecare trăire, fiecare bucurie, fiecare necaz, fiecare încercare a vieții sunt împărtășite reciproc. Și chiar dacă nu se întâlnesc în viața de zi cu zi, ei se iubesc pentru că nu pot renunța unul la celălalt, nu se pot dezlipi de viața lor împreună prin scrisori. Este o lecție atât de frumoasă de simplitate și puritate acest spectacol, încât abia aștept ca să se programeze din nou la Teatrelli ca să-l reîntâlnesc. Am văzut spectacolul Scrisori de dragoste ca jurnalist acreditat la Festivalul Național de Teatru, ediția 2017, care i-a fost dedicată actorului Victor Rebengiuc.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți