Scena lumii teatrale, văzută de Ion Caramitru și George Banu

La Ateneul Român iubitorii de teatru au asistat la dialogul dintre domnul Ion Caramitru (actor, regizor, directorul Teatrului Național București și președintele Uniunii Teatrale Române) și domnul George Banu, critic de teatru, scriitor și profesor emerit la Sorbonne Nouvelle, Paris, Franța. Tema conferinței a fost Scena Lumii și discuția s-a conturat în jurul operei dramaturgului englez Wiliiam Shakespeare. Vedem spectacolele Regele Lear, Furtuna și Visul unei nopți de vară la Sala Mare a Teatrului Național București.

Ion Caramitru: Actorul nu poate schimba lumea, dar poate influența spectatorul. Ceea ce se joacă pe scenă este atât de uman, atât de exact, se spune atât de deschis și de direct în acea situație teatrală. Partea ascunsă a discursului actoricesc este să-l faci să înțeleagă pe spectactor aspecte din viața lui personală. El pune în balanță ce știe că este el cu experiența lui, cu viața lui și ceea ce i se oferă ca exemplu pe scenă. Cântărirea permanentă dintre scenă și realul fiecărui spectator este cheia marelui teatru shakespearian, după părerea mea.

George Banu: M-am întrebat ce rămâne din teatru. Sigur că rămâne locul, cum este Teatrul Național București. Este o frază care m-a marcat în ultimii an de la sfârșitul Unei nopți de vară, Puck spune Dacă v-a plăcut veniți și mâine. Vorbiți despre ceea ce v-a plăcut. Duceți-vă și vă culcați și gândiți-vă că ați văzut un vis care s-a realizat și din care vă amintiți doar bucăți. Ceea ce este foarte frumos în teatru este că îl trăim ca un vis, care ne-a încântat, dar pe care niciodată nu-l poți vedea complet. Ceea ce unora nu le place, mie îmi place – faptul de a nu fi confruntat niciodată cu opera completă. Din teatru rămân doar ruine care au această putere evocatoare pe care opera în întregimea ei nu o are. Opera în întregimea ei ține un discurs, ne afirmă o identitate, dar teatrul prin slăbiciunile lui e poate arta care se apropie cel mai mult de viață. Mie personal nu-mi place să văd teatru în viață, în place să văd viața în teatru.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți