Adrian Sitaru: Prin film putem simți lucruri care să ne dea de gândit.

Filmul Fixeur regia Adrian Sitaru, cu Tudor Istodor și Andreea Vasile în rolurile principale, este propunerea României pentru Premiile Oscar în 2018.  La Cafe Verona, în incinta Librăriei Cărturești, a avut loc o discuție deschisă dintre regizorul Adrian Sitaru și criticul de film Ileana Bîrsan, eveniment organizat de Cinepub, un canal foarte util iubitorilor de film din toată lumea pentru că se pot viziona gratuit filme românești. 

“Când eram mic luam chitara în brațe și cântam pentru mine. Așa fac și cu filmele. Relaxarea pe care ți-o dă procesul creativ la mine s-a transpus și în film. Toate lucrurile vin din mine, mă ajută, am dileme. Sper ca publicul să empatizeze cu dilemele mele și să aflu răspunsuri de la el. Există un parcurs care cumva s-a stilizat și s-a transformat în altceva.
Faptul că un film circulă prin toată lumea îmi oferă o recompensă, dincolo de premii. Filmele mele sunt văzute de oameni din India, din Australia. Asta e frumos. Mi-am dorit să vorbesc despre ceva din mine, despre natura umană, despre ce facem și de ce facem, dacă e ok să ne simțim culpabili sau nu, dacă e general uman. E până la urmă tot un fel de a-ți cere scuze, dacă toată lumea face la fel.
Întotdeauna apar de la spectatori feluri de citire ale poveștii la care nu m-am gândit. Orice operă de artă are diverse straturi de citire. La filmele Charlie Chaplin se poate uita un copil de 5 ani, și unul de 10, un tânăr de 20 de ani, un adult de 80 de ani și să găsească un lucru plăcut. Am descoperit uneori chestiuni la care nu m-am gândit niciodată și m-am bucurat că păreau mai inteligente decât aș fi putut fi eu.
E drăguț să vezi că filmul pe care-l faci are măcar un efect concret.
Prin film putem simți lucruri care să ne pună pe gânduri.
Uneori din perfecționism poți să forțezi lucrurile. A forța pe cineva să facă ceva mai ales pe un copil e un tip de abuz emoțional. Poziția autoritară a adultului față de un minor nu mi se pare cea mai bună poziție.” (Adrian Sitaru)

Verbs describe us
0

Scrie ce simți