Artiștii trebuie prețuiți mereu – In memoriam Adrian Enescu

„Muzica nu are formă și timp”. (Adrian Enescu)

La Teatrul L.S Bulandra, Sala Studio Space, a avut loc evenimentul In memoriam Adrian Enescu. Iubitorii de teatru au putut asculta mărturii spuse prin viu grai de colegiii din muzică și teatru ale compozitorului român, născut în aceeași zi de naștere cu Johnann Sebastian Bach, de unde avem și albumul MyBach. La Editura Tracus Arte avem cartea îngrijită de Alexandru Șipa – Adrian Enescu 4ever. De asemenea, printre albumele sale audio, se regăsește un cd special cu muzica pe care a compus-o pentru spectacolele de teatru, Triumful dragostei, Conversație după înmormântare și Voiajul domnului Perrichon, fiind doar câteva dintre ele.

Marina Constantinescu: Adrian Enescu este și va fi în memoria tuturor celor care au lucrat cu el, care i-au ascultat ani și ani muzica de teatru, de film, care au fost la spectacole, la concerte. Adrian Enescu e o personalitate a cărui valoare nu a fost pe deplin conștientizată în timpul vieții sale. La premierele spectacolelor avea mari emoții dar niciodată nu și le exterioriza. I-a prețuit pe toți cei cu care a lucrat. Sunt convinsă că fiecare om de teatru a fost marcat de intersecția cu personalitatea lui Adrian Enescu, cu lumea sonoră pe care a dăruit-o, de filosofia lui. Muzicienii se însoțesc cu oameni hăruiți. Prin această seară vrem să ne simțim mai aproape de spiritul lui Adrian Enescu, este o retrăire a personalității lui din mai multe perspective.

Horia Andreescu: Adrian Enescu era un om al lucrurilor clare. Nuanța gri nu i se potrivea. Îi plăceau culorile tari, senzațiile puternice. Întotdeauna a fost curios. Întotdeauna am aflat de la el despre o mulțime de lucrări interesante. Făceam schimb de muzică. Îl preocupa și felul în care lucrările erau interpretate. Lumea muzicală românească are doi Enescu, pe care încă nu-i cunoaște atât de bine.

Nicu Alifantis: De la Adrian Enescu am învățat ce mult în seamnă tăcerea, pauza în muzică. De la el am învățat că nopțile sunt bune de lucru. Tot de la el am învățat că verticalitatea înseamnă enorm în meserie în special, și apoi din punct de vedere uman. Singurul lucru pe care nu l-am învățat de la Adrian Enescu este cum să câștig la jocul de table.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți