Moment cultural deosebit: Lucian Pintilie la Festivalul Național de Teatru

Surprizele culturale de festival se petrec exact când nu te aștepți. Te duci frumos la o lansare de carte și ești uluit de personalitățile uriașe care iau parte la eveniment. Domnul Victor Rebengiuc, domnul Ion Caramitru, doamna Marina Constantinescu au luat cuvântul la lansarea cărții Bricabrac. De la coșmarul real la realismul magic. de Lucian Pintilie, apărută la Editura Nemira. Verbs describe us – Susținem #culturacastildeviață a fost acolo pentru a documenta evenimentul printr-un material scris și filmat.

În „Bricabrac” e totul palpitant și pus într-o relație. Lucian Pintilie scrie în carte: Drumul către un personaj este între regizor și actor. Este drumul nostru împreună. La personaj ajungem împreună.
Suntem îmbătați cumva de libertate, dar nu știu dacă știm până la capăt ce înseamnă libertatea. Mulți nu mai știu ce înseamnă să nu fii liber, ce înseamnă să decizi asupra carierei tale, să fii închis în tot felul de sertare, ca și când nu ai exista, deși ești în plină formă, în plină putere și ai putea să spui atâtea lucruri.
Să vă gândiți când o să citiți această carte că lumea poate să fie într-o mie de feluri. Niciodată nu știi ce îți aduce vremea.
Dacă avem momente în care suntem altfel, puternici, plini de talent, de har, de sensibilitate, de forță, suntem așa pentru că în viața teatrului românesc a existat și există Lucian Pintilie. Amintirile lui sunt prețioase și cred că fiecare dintre noi trebuie să facem într-un fel să nu fie uitate. Prin cartea asta putem intra în istoria teatrului românesc și totodată vedem ceea ce este dincolo de cortină, ceea ce nu s-a știut. Aflăm ceea ce gândește Lucian Pintilie.

                                                                                                                                                                                                            Marina Constantinescu