50 de gânduri despre 50 de piese compuse și interpretate de Ștefan Bănică

Ascultă. Simte. Bucură-te.

Muzica este arta care nu m-a dezamăgit niciodată pentru că indiferent ce emoție îmi exprimă întotdeauna are proprietatea terapeutică de a-mi oferi energia de a merge mai departe. Muzica e acel prieten care neîntrebat îți dă cele mai bune sfaturi în timp ce te face să uiți de urât, inutil și rău. La ceas aniversar pentru artistul-autor-performer mi-a venit ideea trăznită de a scrie 50 de gânduri despre 50 de cântece… De fapt e un jurnal muzical al sentimentelor mele trăite prin filtrul muzicii. Fiecare piesă îmi inspiră cel puțin un gând, o emoție, o stare, o poveste iar cuvintele sunt prea sărace să evidențieze tot ce înseamnă pentru mine o piesă pentru că definește și o perioadă din viața mea, definește trecerea timpului, pierderea, regăsirea, căutarea continuă și menținerea valorilor pe care mi le-am ales încă din copilărie.

Deși scriu la el de pe 2 octombrie, de când eram la Cluj (unde artistul concertează pe 20 decembrie), eu nu aș sfătui pe nimeni să citească aceste gânduri, pentru că sunt destul de puerile și vechi de 20 de ani. Mai bine dai play pieselor din descriere direct și dacă vrei să oferi un cadou inspirat (cu orice ocazie) poți alege să faci o bucurie prin albumul „Picat din Lună”, cel mai recent disc de autor al lui Ștefan Bănică.

Nu sunt de ajuns doar 50 de gânduri inspirate de muzica celui mai solicitat artist, care este în același timp și cel mai bine vândut și aplaudat artist român din istoria concertelor de la Sala Palatului. Spun adesea că nu mă simt deloc contemporană cu realitatea societății de azi, și așa este, sunt total picată din lună în aproape toate contextele. Realitatea artistică, în schimb, îmi generează un profund sentiment de mândrie și recunoștință față de tot ceea ce primesc prin harul neobosit al artiștilor care se operează singuri pe cord deschis și prin operația lor prelungesc viața și celor care îi privesc. Le fac viața mai frumoasă, mai bogată și îi ajută să se concentreze pe esențial. La fiecare spectacol artistul cu har își rupe bucăți din inimă și le împarte publicului flămând de a se emoționa. O parte din inima artistului stă în creația sa.

Creația, orginalitatea, marca artistică sunt elementele care m-au interesat întotdeauna la un artist, pentru că datorită artei am învățat cât de mult te ajută de fapt să fii diferit și să lucrezi cu ceea ce ai. În urmă cu 20 de ani descopeream albumul „Te… rock frumos” și de atunci am început să cunosc rock’n ‘rollul și artiștii adepți ai acestui gen. Având doar 10 ani, am pornit invers – din prezent până în istorie, îi sunt recunoscătoare muzicii unui artist român care m-a îndrumat către descoperirea artiștilor internaționali.

E important să specific că tot de 20 de ani ascult mereu diverse posturi de radio și sunt la curent cu topurile muzicale și cele mai difuzate melodii ale momentului. Redifuzarea lor constantă m-a determinat să le învăț versurile și liniile melodice, dar le-am uitat imediat cum n-au mai fost difuzate. Muzica făcută pentru a fi pe val se sparge imediat cum ajunge la țărm.  În continuare muzica în industria românească e privită ca un domeniu comercial, iar majoritatea pieselor se fac strict pentru radio și  cluburi, ignorându-se componenta sentimentală. Cred că muzica, la fel ca teatrul, nu mai e muzică atunci când nu exprimă emoție. E foarte greu să fii un artist popular să faci și muzică de calitate în același timp, dar iată că Ștefan Bănică demonstrează asta prin fiecare spectacol și prin fiecare album de autor.

Mi-aș fi dorit să fiu un critic muzical care să emită o opinie pertinentă, dar ascultând și reascultând zeci de ani aceleași cântece, îmi dau seama că pe mine nu mă interesează aproape deloc ce a vrut să spună autorul prin compozițiile sale. Pentru mine piesele acestea ca o terapie nescrisă mi-au mers direct la suflet și le-am asociat cu propria mea persoană, trăindu-le emoția și povestea pe care o conturează, lăsând deoparte autorul. Cred că unul din elementele de succes ale unei creații  artistice este atunci când ea se lipește de inima celui care o primește și se omogenizează cu ea. O piesă bună îți ajunge la inimă imediat ce ai rezonat cu ea, nu cu autorul. Autorul adevărat, cred eu, dispare în percepția receptorului și rămâne doar creația. Cum pe scenă vedem doar personajul, nu și actorul care joacă personajul, el metamorfozându-se în rol. La fel și creația artistică muzicală și ascultător. Schimbul ăsta de energie e ceva care nu va fi înlocuit niciodată, de aceea avem nevoie să fim la spectacole, acolo în sală, ca să ne luăm porția de energie bună pentru tot anul.

1. Să zbor (Picat din lună) –  Imnul iubrii absolute, așa simt eu că este piesa asta. Ascultând-o îți cresc aripi de vis și te transportă în altă dimensiune stelară. Un val de emoție care te încojoară prin melodia suavă, delicată, iar textul e o adevărată poezie de dragoste. E o piesă ca un miraj. Închizi ochii și îți imaginezi zborul etern pentru și alături de ființa iubită. Ți-aud inima cum bate orișiunde ai fi/ Îmi știi gândurile toate fără să mă știi/ Te cunosc din altă viață, căutându-te mereu / Și vreau/ Să zbor cu tine-n viața asta/ Să mor pentru tine dacă-mi ceri/ Și orice ar fi te voi iubi la fel.

2. Mama  (Picat din lună)- Mi-aduc aminte cum îmi spuneai/ Mergi înainte o viață ai/ Nu sunt cuvinte să însemne tot ce simt/ Tu ești icoana mea, Mămă, îți spun/ În fața ta mă-nchin – Mi se zburlește pielea ori de câte ori ascult piesa asta, mai ales live, în concerte. Cu siguranță este cea mai mare emoție să îi dedici o piesă persoanei care ți-a fost toată viața alături în devenirea ta… Nu ai cum să rămâi indiferent la această piesă pentru că dincolo de rolul creator, mamă poate fi orice persoană aproapiată, rudă sau nu, care ți-a fost alături la bine și la rău și care ți-a dat forță să mergi mai departe.

3. Când nu vezi  (Picat din lună)- ­Când e cântată în concerte toata sala devine o mare de lumini și alături de acordurile de chitară începi să vezi un univers stelar creat de o mare de iubitori de muzică. Compusă la o maturitate artistică, versurile piesei sunt aidoma unei poezii – Prizonier sunt printre stele fără chipul tău/ Totu-i departe, atunci când nu vezi.

4. Ea mi-a pus cătușele (Picat din lună) – De la primul acord muzical, îmi imaginez o poveste texană, cu cowboy și indieni, urmăriri pe cai și împușcături de după ușile rabatabile de bar. Ritmul antrenant îți ține imaginația în priză și versurile care sunt extrem de amuzante te ajută să-ți brodezi firul poveștii mai departe. E o piesă care te înviorează și chiar dacă nu reții din prima tot refrenul, te surprinzi fredonând: cătușele tananan, cătușele! linia melodică  îți rămâne imediat în memorie. Cătușele, ea mi-a pus cătușele/ Inima mi-a furat/ Fără glas m-a lăsat/ Cum sunt păpușile.

5. Ce e dragostea? ( Altceva și Love Songs)  – O piesă ca o confesiune care te îndeamnă să îți pui întrebări despre tot ceea ce presupune dragostea, ce e destinat să se întâmple și neprevăzutul care intervine în toate lucrurile pe care le crezi stabile și de neschimbat. Orice schimbare neașteptată din viață te determină să-ți reevaluezi tot ceeea ce credeai că e real și de neînlocuit.  Și atunci începi să te întrebi: Doamne, spune-mi ce-am greșit? Ce n-a mers/ Ce-a lipsit între noi/ Abia acum am înțeles/ Ce e dragostea când ai plecat din viața mea.

6. Dacă nu ești tu (Altceva)  – Am ascultat-o la concertele acustice și veselia melodiei te face să zbori ca o păpădie. Mă duce cu gândul la persoanele iubite, la ce ne-au oferit ele, cum ne-au modificat și cât de mult ne lipsesc când nu sunt lângă noi. Așa că le cântăm ca să vină înapoi. Dimineața n-are haz (dacă nu ești tu)/ N-am chibrit la aragaz (dacă nu ești tu)/ Ziua trece-n zbor pe lângă mine (dacă nu ești tu).

7. Alerg printre stele (Altceva)  – Galaxia întreagă cântă și dansează pe această piesă, în mod cert. Îți dă puterea să visezi și să realizezi că poți alerga printre stele având doar vise în buzunar, pentru că uneori ai nevoie doar de vis și de muncă pentru a face lucrurile să se întâmple așa cum îți dorești. Cine mai crede în vise în ziua de azi? Dac-ar fi altă planetă unde te-aș putea găsi? M-aș urca pe o cometă și spre tine aș porni.

8. Strânge-mă-n brațe (Super-love) – Când începe piesa asta parcă vezi un val de stele dansând. Ceva moare și ceva renaște în inima ta. E tristă, dar e și super-romantică în același timp. Îmi inspiră un balon colorat care călătorește peste mări și țări și doi iubiți certați se împacă pe acordurile ei. În concerte am ascultat-o în  2 duete dintre care preferatul meu este cel cu Nico. Nu vreau aur, nu vreau pietre nestemate/ Te-aveam pe tine și atunci le-am pe toate/ Fără tine sunt, doar o frunză-n vânt.

9. Gustul dragostei  (Super-love)  – Piesa asta va avea tot timpul un loc important în inima mea pentru simplul fapt că într-o zi rece foc de aprilie, în urma unui casting, am fost aleasă să fiu parte din videoul filmat la Buftea. Filmările au început dimineața și s-au terminat la apus. S-au tras circa 20 de duble și a fost aleasă ultima în care apar și eu cu desenul. Ești dependent dac-ai gustat puțin/ Nu mai poți scăpa/ Vrei tot mai mult și sufletul ți-e plin/ De focul din inima ta.

10. Cântec pentru Violeta  (Super-love)  – Dragostea infinită așternută în cuvinte și note muzicale, dragostea dintre fiică și tată, care nu poate fi egalată de niciun alt sentiment pe lume. Dragostea care sparge barierele timpului și care creează punți între generații, iar a te coborî la mintea copilului a devenit un compliment. În ziua de azi și tații învață de la fiice și sunt foarte încântată că îi mai pot arăta unele lucruri tatălui meu când se pierde în tehnologie, dar astea sunt mizilicuri față de recunoștința pe care i-o port în suflet. Dragostea dintre tată și fiică rămâne la orice vârstă și învinge orice hop și dâmb.  Sper să fiu cu tine, peste ani de zile/ Când te voi conduce la altar/ Și să-ți spun mireasă/ Ești așa frumoasă/ Mândru sunt la brațul tău s-apar.

11. Nu trece zi (lentă și country)  (Super-love) – Ambele variante îmi plac pentru că exprimă stări diferite. Varianta lentă e nostalgică și plină de regret față de dragostea neîmplinită, iar varianta country e optimistă și te îndeamnă să speri că nu va mai trece zi fără iubire. N-aș fi crezut ca inima să-mi ceară/ Să simtă iar ce a trăit cândva/ Nu trece zici/ Nu trece nici măcar o zi/ Fără să sper că ai să vii.

12 Tu și eu (Împreună) – Ascultând piesa asta îți amintești de lucrurile esențiale care stau la baza relațiilor dintre oameni: încrederea, respectul, iubirea, prețuirea. Chiar dacă domininanta pieselor de dragoste compuse de Ștefan Bănică sunt despre relații de dragoste, eu duc piesele și în zona prieteniei, în felul în care abordezi și menții o relație să funcționeze peste ani, deși drumurile se schimbă. Asculți piesa asta și îți aduci aminte de ce ești apropiat de acel om de la bun început, ce v-a adus împreună. Te rog să ai răbdare/ Și să înțelegi iubirea mea/ Stelele mor când nu te văd și-i greu/ Plutim în lumea noastră/ Doar tu și eu.

13. Protest (Împreună) – Un cântec ca un duș rece al realității închipuite în care suntem obligați să trăim de mass-media și acum de rețele de socializare, un semnal de alarmă față de superficalitatea a tot ceea ce ne înconjoară…Dacă nu îți place cum trăiești, atunci de tine depinde să schimbi acest lucru. Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în jurul tău!  Sunt mulți ce nu fac nimic, dar îi vezi noapte și zi/ Își dau poza la ziar și apar pe la tv.

14. Epilog (Împreună) – E piesa care îți aduce aminte cât de pasageri suntem prin această viață și asta ne responsabilizează și mai mult, de fapt. Dacă ți-ai făcut damblaua și-ai crezut în visul tău/ Atunci sigur n-ai de ce să-ți pară rău. (..) Vreme trece, vreme vine/ Suntem niște simpli spectatori/ Vreme trece, vreme vine/ Așa e viața asta te naști și apoi mori.

15. Viața e frumoasă (Duete) – Chiar dacă lucrurile nu ies mereu așa cum îți dorești, viața e frumoasă pentru că mereu îți oferă alternative ca să o trăiești. Tot timpul trebuie să luptăm ca să ieșim din situațiile nefavorabile în care ne găsim cu sau fără voia noastră. N-ascuți nimic din ce alții îți spun/ Respiri doar dragoste/ Iubești ca un nebun/ Puștiul acela am fost și eu/ Și vreau să fiu mereu.

16. Am s-o aștept mereu (Zori de zi) – Dragostea ideală merită întotdeauna așteptată. Ascultând-o, piesa te trimite către lumea de basm cu prinți și prințese, o lume care nu mai există astăzi, dar despre care doar copiii află din povești. E un vers aici care mi se pare o dovadă de grijă delicată de la tată și fiică – Are ochii din albastru, dacă plânge  e un dezastru, Te îneci în lacrimile ei. Adică, tatăl care-și iubește fiica cu adevărat nu vrea ca ea să plângă niciodată. Îmi place varianta simplă și varianta în duet cu Nicu Alifantis.

17. Zori de zi (Zori de zi) – E un cântec ca o confesiune dedicată inimii care e frântă de o dragoste finită, iar inima se va vindeca doar prin trecerea timpului, la îmbinarea dintre noaptea și zi. Dragostea se sfârșește și tu trebuie să mergi mai departe, nu mai ai de ce lupta ca să încerci să repari lucrurile. E important să te lăsa dominat de trecut și să trăiești în prezent – Mă uit în mine și nu văd nimic din ce-i al tău, îmi e martor sufletul că îmi pare rău.

18. Nu plânge, baby (Zori de zi) – Tot ce percep eu aici este profund subiectiv și cum ascultând spuneam în muzica bună te regăsești.  Mie mi se pare că e un cântec ca un sfat părintesc de la tată pentru copiii lui, un sfat ca o declarație de dragoste absolută. Dacă în lumea asta rea/ Nu ne place cineva, Nu plânge, baby/ Doar o dată ascultă-ți inima/Mergi acolo unde-ți cere ea/ Să nu-ți fie frică să iubești/ Și-ai să vezi atunci cât de mult poți să dăruiești.

19. Cine ești (Chip de lună) (Zori de zi) – Ce veselă e piesa asta, parcă e un joc de stele în apa curată de izvor pe timp de primăvară. Când vezi un chip care îți place la drum de seară și vrei să afli cine e persoana respectivă neapărat și nu reușești. Nu puteam să mă mișc din loc și parcă timpul încremenea/Mă privea și simțeam cum iau foc și nimic n-a fost cum era.

20. Iubește-o sincer (Zori de zi) – Zâmbesc de fiecare dată când ascult piesa asta pe Radio Europa FM. E o piesă care mă transportă deîndată în Bucureștiul interbelic, unde ținutele elegante dominau și era la modă să te pasioneze dragostea față de artă și cultură. Îmi place și varianta în duet cu numele Iubește sincer cu Angela Similea de pe albumul Duete. Cineva te-ajută în tot ce faci/ Te ascultă chiar și atunci când taci/ Te acceptă așa cum ești/Iar tu o știi/ Fără acel cineva nu poți trăi.

21. Cât poți fi de uau! (Zori de zi) – Veselia absolută! Când asculți cântecul ăsta îți răsare instant zâmbetul pe chip. Inventezi și mișcări de dans pe ritmul antrenant. E o piesă ca un joc de șotron. Cine se uită la tine/ Își dă seama bine/ Cât poți fi de uau!

22. Ești tot ce am mai bun (Zori de zi)  – Piesa asta pare coloana sonoră la un film polițist în care personajul principal e urmărit zi și noapte de paparazzi și nu-și poate trăi viața din cauza hăituielii lor. Dacă o aplicăm pe persoanele obișnuite, care sunt celebrități, putem spune că e un cântec-manifest la adresa rumorii venite din afară. Gura lumii va comenta tot timpul, iar asta nu înseamnă că trebuie să trăim în funcție de ce spun ceilalți.  Cei ce-ți ies din senin în față sunt aceeași oameni ce te vorbesc/ Care știu întotdeauna ce e bine și ce nu-i fireșc/ Dacă atâta pot nu-i judeca/ Pentru fiecare viața e altceva/ Pe mine crede-mă când îți spun/ Ești tot ce am mai bun

23. Vorbe-n vânt (Zori de zi) – Relaxare totală îmi inspiră cântecul ăsta și un voiaj undeva într-o zonă exotică, în care palmierii sunt regi și valurile mării asigură fondul muzical. Cât despre temă – este vorba de neputința de a-ți exprima sentimentele față de persoana pe care o placi: De-atâta vreme te aștept în viața mea, Dar când te văd mă pierd nu altceva/ Și încerc să fac încă un pas către tine/ Să-ți spun dorul care arde tot în mine.

24. Nu mai cred nimic (Zori de zi)  – Dragoste studențească cu adidași uzi pe geam. E ceva ce poți trăi doar când ești student, sau cel puțin așa îmi încadrez eu această melodie. Când ești student și te îndrăgostești, pierzi relația respectivă și nu mai crezi nimic din dragoste. Din adidași uzi pe geam/ Din Nikita, din ce beam/ Nu mai cred nimic/ Iar din nopțile ce-ardeau/ Din vecini ce disperau/ Nu mai cred nimic

25. Ce-am iubit (Zori de zi) – Tu ai locul tău sus pe cer/ Eu știu unde e și mai sper – E scrisoare de dragoste către persoana iubită și rătăcită printre vânturile lumești… Versurile sunt triste, dar melodia e optimistă, te îndeamnă să lupți pentru dragostea ta. Eu interpretez și ca lupta pentru ceea ce iubești, nu doar pe cine iubești, ceea ce iubești să faci, îmi insuflă o energie pozitivă în a continua drumul anevoios plin de obstacole pe care l-am ales conștient.

26. Numele tău – (Duete) Asta e piesa absolută în inima mea, pentru că numele persoanelor iubite întotdeauna mi-au oferit energie pozitivă. Doar când le aud întâmplător numele mă gândesc la ei și sunt fericită că suntem împreună. E duet cu Angela Gheorghiu care a fost cântat live pe scena din Hyde Park de la BBC Proms în 2006. Un cântec ca o poezie, care îți conturează imediat cum în asculți un basm cu îndrăgostiții care se caută prin întreaga lume și se uită după indicii ca să se găsească… Dacă tot ce spun are un sens și dacă n-o să-ți pară rău/ Scrie-mi sus pe cer numele tău.

27. Toată lumea dansează (var. orginală) (Zori de zi) – Destinderea pe care ți-o oferă muzica atunci când scapi de la muncă/școală. Când ești copleșit de șef, de sarcini, de multi-tasking, de ore de lucru peste program, cel mai bine îți face o ieșire în oraș cu prietenii la dans pentru eliberarea energiilor negative. Am plecat supărat de la servici/ Plictisit de același și de tot ce e în jur/ Mi-am sunat imediat câțiva amici/ Să le spun să ieșim în oraș ca să mai dăm un tur.

28. Găsește-mi loc în inima ta (De dragoste…în toate felurile) – Este unul din evergreenurile artistului pe care cântă și dansează toată sala și mai face un val uriaș de aplauze pe ritm, dar trebuie să fiți la concert să vedeți cum este. Nu-i cer nimic din ce nu-mi poate da/ Îi dau în schimb toată dragostea mea visând la ea/ Odată-n viață ți-e permis să iubești/ Cum n-ai făcut-o niciodată și ești vrăjit de ea

29. Am uitat (De dragoste…în toate felurile) – Am uitat ce-i adevărat/Lasă-mă să te iubesc din nou. Acesta e un cântec de împăcare, cu versuri blajine și ritm energizant. Cred că e bun de ascultat pentru oricine vrea să găsească o soluție de reconciliere cu persoanele apropiate. Mie cel puțin îmi iese de fiecare dată.

30. Ăsta-s eu! (De dragoste…în toate felurile) – Acest cântec e ca un imn al călătoriei prin viață care are suișuri și coborâșuri, o viață în care trebuie să fii atent să nu scapi trenurile norocoase, să știi când se acționezi și când să te retragi. Să mergi înainte așa cum ești tu și ce poți face e pentru mine mesajul piesei. Nu încerca să faci ca altul/ Nu încerca ce nu e bine/ Fii tu însuți fără frică/ Fă ce-i bine pentru tine/ Lasă-te în voie zboară către destinul tău/ Și să strigi în gura mare/ Frate, ăsta-s eu!

31. Încă o zi (De dragoste…în toate felurile și Duete) – O piesă romantică și tristă, dar care inspiră și tărie de a face față durerii. Parcă Romeo se roagă la balconul Julietei să se întoarcă la el. Există și un duet cu Nicola, dar și cu Mădălina Lefter. O, cât de mult îmi lipsești/ N-am cuvinte să-ți mai spun/ Mă întreb mereu unde ești/ De ce ai luat-o pe alt drum.

32. Asta a fost, atât a rămas (De dragoste…în toate felurile) –  Deși nelansată, această piesă era cumva neconvențională la vremea ei pentru că îți arată că iubirea are un început și un sfârșit, și trebuie să apreciem sentimentele pe care le trăim și persoana cu care le trăim indiferent de durata relației. Nu e frumos m-ai păcălit/ Era mai bine să nu fi întâmplat/ Să ne privim în ochi cinstit/ Și să-mi spui cine e dintre noi vinovat.

33. Fata din visul meu (De dragoste…în toate felurile) – Aș vrea să-ți spun că ești fata din visul meu și mă iubești. E o piesă relaxantă și prin excelență romantică, prin care pătrunzi în lumea misterului oferit de vis și iubirea ce se înfiripă în astral. Poate fi și un cântec de leagăn, dacă o ascult mai bine. Îmi place atât varianta simplă cât și duetul cu Alexandru Arșinel.

34. Poveste (Cel de acum) – Cântecul acesta e un fel de imn al sufletului pereche și un omagiu adus dragostei eterne care se ridică dincolo de timp și spațiu. Cel mai emoționant este, din punctul meu de vedere, când cei 4000 de oameni de la Sala Palatului cântă într-un glas: Se întâmplă oare s-ajungi să îți găsești/ O jumătate pe care toată viața s-o iubești.

35. Noi cei de acum (Cel de acum) – Îmi place piesa asta și varianta originală și duetul cu Loredana. E tot un cântec cu tentă filosofică, o introspecție între cine ai fost și cine ești, cum te-au modificat iubirea și timpul. Probabil e piesa pe care o ascult cel mai mult de la artistul aniversat, de când eram în școală până acum. Am vrut să verific în timp dacă se probează ce spun versurile acestei piese, că timpul te schimbă și îți schimbă și relațiile, dar nu și visurile. Fiecare are destinul lui/ Orice-ai face nu poți să te opui.

36. Mi-e dor de ochii tăi (Cel de acum) – Viața-i scurtă rău mi-a spus ea într-o seară, poate că asta e tema perfectă să ne amintim că suntem responsabili de alegerile pe care le facem și să nu încercăm să reparăm ceea ce nu poate fi reparat, să mergem mai departe indiferent cât de dureros ar fi.  Când durerea pierderii se vindecă, dorul rămâne nestins.

37. Durli-durli-da (Cel de acum) – Personajul din piesa asta e vecinul-rachetă de la bloc care întotdeauna îi deranja pe locatari. Cocoloșit de familie, el era un răsfățat și făcea numai trăznăi. Ritmul este unul antrenant și te cheamă la dans oriunde te-ai afla și nu ai cum să nu te amuzi când asculți versurile amintindu-ți de întâmplări trăite sau auzite în cartier, la bloc. Aveam un băiat care sta la noi în bloc/ Toată lumea îl știa că nu-i cuminte deloc

38. S-o crezi tu (Cel de acum) – Când lucrurile se schimbă neașteptat și tu nu ești de acord cu ele, începi să te lupți cu morile de vânt ca să întorci situația în favoarea ta. E o piesă dansabilă care îți propune și o situație de viață. Ai trântit ușa și ai plecat/ Nici n-ai ascultat ce ți-am spus/ Ți-ai luat doar haina de pe pat/ Mi-ar rămas datoare cu un răspuns/ Ție niciodată nu îți e de ajuns.

39. Prosopu’ (Cel de acum și Duete) – Unele piese sunt construite pe veselie și bună dispoziție, așa că asta se încadrează imediat în această categorie, ba mai mult îți conturează și o poveste. E o piesă haioasă care pare o scenă desprinsă dintr-o comedie romantică, teatru sau film. Lasă prosopul mai jos/ Că m-afectezi la sistemul nervos. Îmi place și varianta simplă și duetul cu Andra.

40. Rodica (Te…rock frumos) – Asta e una dintre cele mai amuzante piese, care cred că se aplică foarte bine și astăzi când încă există acest conflict dintre generații, dintre ce vrea copilul să aleagă drept carieră și ce vor părinții să îl facă. Și am mai perceput-o ca pe răzvrătirea asumată a unei fete care deși nu știe nimic din lumea asta, știe ce vrea – să ajungă celebră… Sunt atât de multe exemple în această direcție, nu-i așa? Rodica e o fată care stă-n Piața Vitan/Nea Tache este ta-su care nu-i dă nici un ban/ Visule ei este să fie artistă la TV/ Sau măcar ca ta-su mare care a fost în PCR

41. Fără rost (Te…rock frumos) – Aveam 10 ani când am ascultat această piesă prima dată și am reascultat-o cu 18 ani mai târziu live într-unul din concertele de la Circul Globus. De fiecare dată când vedeam o față suparată îi cântam – Hai nu fii supărată fără rost/ Mai ales că ții și post/ Ar fi de-a dreptul anost/ Parcă ești din filmul Ghost.

42. El te place (Te…rock frumos) – Piesa asta te învață să dansezi chiar dacă habar nu ai să faci doi pași. E așa veselă și îți insuflă un chef nebun de viață. Tot 10 ani aveam când am ascultat-o prima dată și îmi plăcea să inventez posibile scenarii de film cu păpușile în curte la țară în timp ce o fredonam. Toată ziua stau și mă gândesc la tine/ Nu-mi dau seama dacă asta e rău sau bine/ Nici măcar nu știu ce faci/ Unde stai dacă mă placi/ Doar un singur lucru știu (El te place, știm noi că te place)

43. Lui…(Te…rock frumos) – În opinia mea e cea mai puternică și mai profundă piesă compusă de artist la vârsta de doar 28 de ani. Se resimte până în oase durerea pierderii definitive a tatălui său. Indiferent că știi sau nu despre cine e vorba, sunt sigură că un străin din altă parte a lumii ar fi mișcat la auzirea corului ca un bocet sau ca un suspin etern în urma despărțirii. Fiorul se transmite prin glas, prin vers, ca un fulger ce operează în carne vie. Nu ai cum să nu plângi la auzirea acestei piese. Este cutremurătoare… Fie că lacrima se ivește în ochi sau în inimă, simți o piatră grea pe suflet. Deși e răvășitor, acest cântec te ajută să înveți să trăiești cu durerea, să te obișnuiești cu ea, ba chiar să o transformi în sursa ta de tărie sufletească și să creezi ceva bun, ceva cu rost, știind că timpul aici pe pământ e atât de scurt.  Cât aș vrea să pot să te ating/ Dor din dorul tău să ți-l sting/ Numai când visez îmi apari/ Doar să mă privești și dispari. Știu că am să te revăd într-o zi/ Cât de-aproape atunci de tine voi fi

44. Cântec fără titlu (Te…rock frumos) –  Tot din coloana sonoră imaginară a unui film face parte această piesă. O asculți și vezi deja personajele, decorul, întâmplările. E o baladă înduioșător de frumoasă despre durerea unei iubiri neîmplinite pe versuri poetice: Nu-mi rămâne să spun decât că mi-am dorit/ Atât de puțin și-aș fi fost fericit/ Pentru mine tu ai fost, sufletul, crezul meu, Dumnezeu.

45.  Mă calci pe nervi (Te…rock frumos) – Sari în sus un metru sau un centimetru/ Cred că ți-e totuna când vezi un gândacAsta e una dintre cele mai amuzante și antrenante piese pe care iată am avut bucuria de a o asculta live anul acesta la Sala Radio. E super-dansantă și eliberatoare de energii negative.

46. Ziua (Un actor, un rock’n’roll) – Este piesa aia veselă care poate fi cu ușurință o alarmă deșteptătoare. Chiar dacă nu prinzi versurile din prima, refrenul te prinde și te destinde, dar cel mai cantabil și dansabil este solo-ul de saxofon – tananam-tanananam-tataram-tanaramam! Îți dă o stare bună de reenergizare și îți continui treburile tale mai cu spor după ce o asculți.  Ziua mă gândesc doar la tine/ Noaptea somnul nu-mi vine/ Cred că te iubesc

47. Poate (Un actor, un rock’n’roll) –  Dragostea neîmplinită este o sursă puternică de inspirație și creație, doar ascultați versurile acestei piese. Poate că într-o zi iubirea-ți vei găsi și atunci vei afla cât te-am iubit de mult. Probabil că într-o seară precis o să te doară tot ce ai făcut din mine acum – E o bossanova romantică pe care o asculți într-o seară la un pahar aromat sub un apus exotic, chiar dacă nu ieși din propria cameră. Poate că într-o zi/ Iubirea-ți vei găsi și atunci vei ști cât te-am iubit de mult/ 

48. Doar un Crăciun cu tine (Doar un Crăciun cu tine) – Asta e o piesă de film, parcă. Ei doi s-au certat chiar înainte de sărbători și acum el nu vrea să rămână singur tocmai în această perioadă așa că îi cântă ca să o aducă înapoi. Un pic cam șiret personajul din această melodie, dar sunt sigură că există atâtea situații în care cuplurile se împacă doar ca să nu petreacă sărbătorile separați. Muzica este cel mai bun Cupidon. Bradul l-am împodobit/ Dar îmi e foarte greu/ Să îmi spun că-s fericit/ Fără tine, știi prea bine că nu pot.

49. Ho, ho, ho (Un Crăciun cu Ștefan Bănică)  – E piesa care face parte din coloana sonoră a filmului cu același nume. Melodia te introduce direct în atmosfera de vis a sărbătorilor de iarnă, o atmosferă ideală în care întâlnirea cu cei dragi este singura grijă. Este un cântec de sezon care se reînnoiește an de an pentru că are o nouă coregrafie și scenografie la fiecare spectacol de la Sala Palatului în care este inclus.  Ești mai tânăr/mai în vârstă/ Lasă-ți visele să zboare și-ai să vezi.

50. Acasă de Crăciun – Are cea mai frumoasă declarație de dragoste pentru copii – Moș Crăciun, să nu uiți să vii și la ai mei copii... Nu, nu este renunțare la sine, nu este generozitate! Este ceea ce fiecare părinte ar trebui să simtă pentru copii săi – să se gândească la binele lor în primul rând și apoi la binele lui, să dorească să primească ei darurile divine și să fie fericiți. E o piesă pe care o ascult în orice anotimp și care momentan nu se regăsește pe niciun album, dar o ascultăm în concertele tradiționale.

Povestea muzicii live și a creației de autor continuă și anul acesta la concertele din turneu și de la Sala Palatului.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți