O dimineață cu actori și muzicieni la teatru!

„Extreme” a constituit tema festivalului de teatru la care platforma culturală Verbs describe us a fost partener media oficial, așa că după ce am revenit din atmosfera de basm de la Teatrul Național din Cluj-Napoca, m-am gândit care ar fi un lucru oarecum extrem pe care nu l-am făcut în raport cu teatrul, aici în București.

Dacă mă gândesc pe termen lung, de departe, nimic nu a fost mai extrem ca acele două zile cu 9 spectacole susținute de Marius Manole, pe 8 și 9 martie 2014, experiență pe care am relatat-o aici.

Chiar dacă nimic nu va întrece acele 48 de ore de du-te-vino de 4 teatre de la 11 ziua până la 1 noaptea, iată că a mai rămas cel puțin un lucru extrem de făcut în raport cu teatrul. Teatrul te obligă să fii activ, creativ și reactiv, te provoacă tot timpul, te face să-ți trece peste propriile limite și pentru unii actori cum e Marius Manole poate fi o adevărată performanță, de exemplu tot în 2014, vreo 3 luni la rând a avut câte 35 de spectacole pe lună, iar în stagiunea 2013-2014 am calcultat că jucase peste 540 de reprezentații în doar 9 luni.

Am răscolit toate aceste amintiri pentru că au legătură directă cu Teatrul Metropolis, teatru pe care l-am descoperit datorită spectacolului Pește cu mazăre cu Olga Tudorache și Medeea Marinescu, apoi Spitalul Comunal, regia Felix Alexa, cu Marius Manole ca parte din distribuție. Apoi a urmat Lecția de violoncel, un spectacol-fenomen, după părerea mea, care se juca intesiv și extensiv în paralel cu două tipuri de bilete la Metropolis și la Palatul Copiilor, mereu sold-out. Prin amintirile pe care ți le oferă, teatrul îți face viața mai frumoasă și mai bogată, pentru că îți dai seama că dacă nu ai fi fost acolo când miracolul artei vii se năștea pe scenă, atunci nu aveai ce povesti acum.

Și totuși, în zorii zilei, cu luna mergând la culcare, iar soarele preluându-i sarcinile, adică la 7 dimineața nu am fost niciodată la teatru, cum am fost ieri, 12 octombrie. Prilejul? Matinalul realizat de Marius Manole și colegii săi de scenă, Dorina Chiriac, Rodica Mandache la radio Smart Fm la Teatrul Metropolis. Matinalul actorilor a fost însoțit de muzica asigurată de muzicieni care m-au impresionat prin prestațiile lor live – să cânți live cu vocea și cu instrumentul este iarăși ceva extrem și neobișnuit, întrucât concertele la fel ca și spectacolele de teatru au loc seara sau cel puțin după-amiaza. Damian Drăghici, Sorin Romanescu, Maria Casandra Hauş și Adrian Naidin au meritat toate aplauzele pentru efortul lor. Nu știu câți artiști pot face acest test – performance live matinal!

Apoi, din reacțiile publicului, cel mai mult mi-a plăcut faptul că prezența actorilor pe scena teatrală a fost sărbătorită prin zeci de buchete de flori, prăjituri și cafea proaspătă. Pe tot parcursul celor 3 ore iubitorii de teatru și radio-emoție (deviza postului Smart Fm) veneau și aduceau câte ceva pe scenă. Poate sunt de modă veche, dar pentru mine când actorii primesc flori (ceea ce rar se mai petrece azi după spectacole, când spectatorii simt nevoia de a le dărui aceste simboluri, înseamnă că între artist și public s-a creat acea legătură specială sub semnul respectului și al prețuirii față de profesia asta extremă și grea, care cere atât de mult din ambele părți. Altfel e atitudinea de spectator de teatru față de cea de spectator de film. Nu poți interacționa cu un ecran de cinema cum interacționezi cu energia care vine dinspre scenă la spectacol. Schimbul energetic dintre public și actori este, după părerea mea, ingredientul-cheie care va face ca teatrul să reziste mult timp de acum înainte, indiferent de provocările pe care le va întâmpina. Cred cu tărie că arta vie nu va fi înlocuită indiferent de gradul de tehnologie care ne va acapara viețile.

Deși nu a fost o premieră pentru mine asistarea la o emisiune de radio live cu public, prima fiind în 2011 la o cafenea bucureșteană, aniversare a postului pe care îl ascult de 10 ani, acest matinal smartian completează seria de extreme teatrale trăite în sala de spectacol.  Pentru a evidenția câte un pic din atmosfera evenimentului, am incorporat live-ul emoționant cu dialogul plin de confesiuni dintre Simona Halep și Marius Manole.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți