De ce Anton Pavlovici Cehov? Gânduri după spectacolul studențesc

„Talentul este o binecuvântare, dar și o povară.”

Ce înseamnă talentul dacă nu este muncit? Cât cântărește șansa față de capacitatea de a-ți construi propriul drum? Talentul devine o povară atunci când nu este pus în valoare, nu este șlefuit, nu este expus. Un talent nevalorificat se transformă într-o otravă lentă a sufletului. Omul nu se poate pune cu talentul, cu dorința de a crea, cu dorința de a face posibile lucruri pe care alții le cred imposibile. Când un vis nu te poate lăsa să dormi noaptea, atunci e nevoie de muncă pentru a-l face să devină realitate. Visul de a fi cineva, de a lucra în domeniul dorit, de a fi fericit cu ceea ce faci se numără printre provocările tânărului artist de azi .

Sunt atât de încântată să cunosc prin intermediul muncii lor tineri actori care lucrează în primul rând și nu se dau bătuți la primele dificultăți întâmpinate într-o profesie în care talentul este covârșitor dar locurile de dezvlotare ale lui sunt prea puține și pe cale de dispariție. Dar un loc care permite accesul tinerilor artiști este Teatrul Național din Cluj-Napoca. În festivalul Întâlnirile Internaționale de la Cluj a fost inclus și spectacolul De ce Anton Pavlovici Cehov? adaptare dupa „Mașinăria Cehov” de Matei Vișniec, regia: Cătălin Bocîrnea, iar distribuția este formată din actorii pregătiți de domnul profesor Miklos Bacs: Alex Popa, Irina Sibef, Radu Dogaru, Nicole Burlacu, Cosmin Stănilă.
Anul acesta la Gala Tânărului Actor Hop tema consursului a fost Suportabila singurătate a fiinţei la A.P.Cehov. Un grup de studenți de la Facultatea de Teatru din Cluj-Napoca a ales să lucreze un text de Matei Vișniec care-l situează pe dramaturgul rus într-o confruntare directă cu personajele sale. Autorul este părăsit de forța de a scrie, motivând că nu a mai rămas de scris nimic și atunci personajele din piesele celebre precum Pescărușul încep să îl bântuie.
A fost o adevărată surpriză descoperirea fiecărui personaj în parte, o supriză pe care nu doresc să o stric în raport cu viitorul spectator ce va merge la teatru. Elementul aparte al reprezentației a constat în faptul că însăși autorul Matei Vișniec a fost prezent la Sala Euphorion, și pentru că spectacolul include și momente interactive, unul dintre personaje a vrut să-i meargă la inimă, la propriu. Hop, la el brațe! Un moment delicios! Iată cum personajul își îmbrățișează autorul.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți