6 bucurii culturale la Cluj – Muzica, dragostea mea

În orașul minunilor artistice, Cluj-Napoca, am avut parte anul acesta de un veritabil și bogat regal cultural, în care muzica a fost suverană indiferent de locul în care se auzea – în sala de teatru, în sala de concert, la cinema, în aer liber sau chiar la un festival de carte.

Recital Alexandru Tomescu pentru Institutul Inimii la Auditorium Maximum – Din repertoriu au făcut parte lucrări de Bach și Enescu, iar faptul că între interpretări domnul Alexandru Tomescu a lăsat vioara  Stradivarius deoparte și ne-a povestit despre legătura muzicii cu lumea înconjurătoare mi s-a părut că a armonizat întreaga prestație artistică, oferindu-ne și mai multe motive pentru care să iubim muzica. Muzica poate suspenda timpul în loc și tot muzica poate uni timpurile, ne spune domnul Tomescu.

Premiera filmului Octav în prezența regizorului și a actorului Marcel Iureș – A fost cea mai neașteptată întâlnire cu o creație cinematografică românească, muzica filmului este semnată de Vladimir Cosma, iar regizorul filmului Serge Ioan Celebidachi este fiul reputatului și regretatului dirijor român. Un film creat din dragoste pentru viață și frumosul pe care ea îl conține – muzica, pictura, jocurile copilăriei, bucuria de a fi împreună cu familia și prietenii.

Întâlnire cu Oana Pellea la Festivalul Internațional de Carte – Preț de 2 ceasuri iubitorii de carte, teatru și film au ascultat-o pe doamna Oana Pellea povestind întâmplări inedite din turneul cu Mă tot duc (spectacol care în prezent se joacă la Teatrul Metropolis), reacțiile pozitive venite din partea cititorilor Jurnalului său, uimirea de a avea o rulotă ca actor străin în Marea Britanie, dorința de a se întâlni cu liceenii din România și de a le vorbi despre teatru. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, iar dialogul deschis a fost moderat de doamna Anca Măniuțiu.

Recital în aer liber Les Nuages – Îmi plac la nebunie trupele care fac coveruri după piese cunoscute în stil clasic. Era spre amurg în Cluj și un frig apăsător se lăsa peste oraș, în timp ce se auzeau acorduri de melodii ca Smooth Operator sau Seven Nation Army.  În aplauzele a zeci de spectatori adunați în jurul atmosferei muzicale create live de talentații muzicieni din trupa Les Nuages, recitalul a făcut parte din evenimentului Jazz in the Street.

Spectacolul de teatru – Golberg Show (…) la Teatrul Național Cluj-Napoca – Știam textul acestui spectacol pentru că mai văzusem o punere în scenă anul trecut la un festival de teatru. Eram foarte interesată de viziunea regizorală a domnului Mihai Măniuțiu și mai ales de abordarea actoricească a domnului Marcel Iureș. Producție a Teatrului Național din Iași, Goldberg Show – Despre facerea lumii și alte întâmplări propune iubitorilor de teatru mai multe direcții de interpretare a piesei lui George Tabori. O direcție care mie mi s-a părut relevantă a fost faptul că actorul se naște, trăiește și moare cu fiecare spectacol, și apoi o ia din nou de la început. Voi dezvolta această idee și alte idei pe care le-am căpătat în urma vizionării acestui spectacol captivant și deloc superficial. Conține momente coregrafice foarte bine lucrate întregesc mesajul artistic.

Spectacolul-concert Profetul la Auditorium Maximum – După ce l-am văzut la Teatrul Odeon am simțit o necesitate absolută să-l mai văd măcar o singură dată. Universul a prilejuit o nouă întâlnire a mea cu miracolul literar, teatral și muzical creat de doamna Oana Pellea, doamna Teodora Enache și cei 5 muzicieni ce alcătuiesc formația de concert. O mie de iubitori de cultură au aplaudat fiecare moment artistic, am auzit emoția lacrimilor colegilor mei din sală, am simțit vibrația magică a fiorului artistic ce venea strălucind dinspre scenă. A fost o armonie totală între energia creativă și energia publicului, iar asta se poate vedea și în microvideoul de mai jos.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți