Alexandra Ușurelu: Muzica este lumina de care avem nevoie atunci când în jur găsim doar umbre.

Muzica este norul călător care ne aduce mai aproape de razele zâmbitoare ale soarelui interior. Muzica este îngerul care din aripa sa îi întinde o pană omului și îl învață să-și picteze în culori măiestre visurile.  De câțiva ani muzica românească s-a îmbogățit cu o artistă independentă în doar 4 ani are 400 de concerte susținute î toată țara.  Îmi face o deosebită plăcere să remarc faptul că Alexandra Ușurelu este cea mai tânără solistă vocală aplaudată de 2000 de oameni la cele două concerte consecutive de la Teatrul Național București.  

Judy Florescu:  Cât de importantă este întâlnirea cu publicul prin muzica ta?

Alexandra Ușurelu: Este întâlnirea fără de care n-aș avea rost. N-aș putea trăi fără dragostea pe care muzica mi-o aduce.  Dacă nu aș fi avut norocul de a cânta, aș fi căutat altă cale prin care să pot împărți emoții cu oamenii.

Judy Florescu: Care ar fi câteva amintiri marcante și plăcute din cele aproape 400 de concerte susținute?

Alexandra Ușurelu: Aș putea povesti despre fiecare dintre cele 400 de concerte. Toate sunt vii în memoria mea. Cunoști momentul acela când iei pe furiș tocurile mamei și încerci să mergi cu ele prin casă? Îți tremură picioarele… Așa am simțit eu drumul până la microfon când am urcat pe scena Teatrului Odeon și am cânta “Prețul corect”. Apoi, primul meu concert simfonic…cu o seară înainte nu dormisem deloc. Nu am putut, urma să se întâmple un vis pe care voiam neapărat să-l trăiesc cu ochii deschiși. Momentul când am pus în vânzare primul concert la Sala Mare a Teatrului Național București și am fost acasă la patru dintre cei care au cumpărat primii bilete ca să le mulțumesc. Momentele când dăruiam cadouri sau flori celor care veneau pentru prima oară la concertele mele micuțe, din cluburi, dinainte să cânt cu Bobby, soțul meu…

Judy Florescu: Cum te pregătești pentru concert (ce ai în vedere în special înainte de a urca pe scenă)?

Alexandra Ușurelu: Prețuiesc foarte mult liniștea. Înainte de spectacole îmi face bine să stau singură, în liniște, măcar cincisprezece minute. Sunt empatică și imediat împrumut starea celor din jurul meu, mă afectează dacă ceva sau cineva pățește ceva, așadar înainte de a începe concertul, este mai bine să mă gândesc doar la oamenii care așteaptă în fața scenei.

Judy Florescu:  Fiecare melodie induce o stare, o reacție spectatorului. Care este melodia la care se reacționează cel mai mult, din cele cântate până acum?

Alexandra Ușurelu: Cred că oamenii reacționează cel mai mult la poveștile din concerte ale fiecărei melodii. Totul contribuie la a crea magie. Sigur că ”Acesta-i sufletul meu”, ”Ceva se întâmplă cu noi”, ”La capătul lumii” sau ”Prețul corect” sunt dintre cele mai vechi și mai des cântate melodii, iar publicul reacționează imediat la ele, însă în concerte am surpriza ca fiecare confesiune a mea să contribuie și mai mult la apropierea față de cei din fața mea.

Judy Florescu: Dacă ar fi să mergi La capătul lumii, ce te-ai aștepta să descoperi acolo?

Alexandra Ușurelu: Pinguini, lei de mare…:) Capătul lumii mele este locul unde reușesc să călătoresc cu fiecare concert. Este locul unde cuvintele, gândurile, vin și pleacă, dar sufletul rămâne pur.

Judy Florescu: Există un secret ce dă valoare oricărui lucru pe care îl faci: entuziasmul, spui într-un interviu anterior. Cum îți alimentezi entuziasmul și puterea de muncă?

Alexandra Ușurelu: Cântând foarte des. Ascultătorii muzicii mele m-au făcut să înțeleg că emoțiile mele sunt de fapt un dar, și nu o piedică, așa cum am crezut de multe ori, așadar caut să îi întâlnesc cât mai des.  Oamenii din jurul meu îmi luminează drumul.

Judy Florescu: Ce anume te inspiră să compui?

Alexandra Ușurelu: Majoritatea cântecelor sunt scrise de Bobby, soțul meu, iar ceea ce îl inspiră pe el cred că sunt trăirile mele, ceea ce se întâmplă în viețile noastre și ale celor apropiați.  Suntem foarte atenți la ceea ce se întâmplă în jur.

Judy Florescu:  Care au fost obstacolele de până acum în cariera ta și cum le-ai depășit?

Alexandra Ușurelu: Cred că îți creezi obstacole atunci când vrei să fii ceva ce nu ești și să ajungi undeva unde nu este locul tău, iar eu n-am căutat absolut deloc să fiu prezentă oriunde. Am mers către acolo unde am simțit că mi-este locul. Până la urmă, să fii bine cu tine, să-ți găsești locul și menirea, cred că asta înseamnă succesul în orice ai face. Prin muzică nu caut ”succes”, eu caut mereu să fiu aproape de oameni și lumea lor interioară.

Judy Florescu: Cu ce artist străin ți-ar plăcea să faci un duet?

Alexandra Ușurelu: Anul trecut am fost la concertele a patru dintre artistele mele preferate: Katie Melua, Norah Jones, Noa și Anoushka Shankar. Au avut spectacole în săli de teatru și am fost fascinată de felul în care s-au prezentat.. Pentru mine acele concerte au fost confirmarea că atunci când muzica ta este valoroasă pentru oameni, iar pe tine te interesează mai mult actul tău artistic, să fii un mesager cât mai bun, publicul poate să simtă și să înțeleagă mai bine ce vrei să transmiți.Cred că unul din cele mai frumoase cadouri pe care ți le poți face este să mergi să-ți asculți live artiștii favoriți, iar eu încerc să fac asta în fiecare an. Anul acesta l-am ascultat pe Salvador Sobral într-unul dintre ultimele sale concerte înainte de a se retrage de pe scenă din cauza problemelor cu inima. Mi-ar plăcea ca Noa să susțină un concert în România și să cântăm împreună o melodie în limba română..

Judy Florescu: Cum îți menții sufletul curat? Și mai ales cum înlături impuritățile ce apar pe drum?

Alexandra Ușurelu: Eu nu vreau să cred, eu cred că linistea, fericirea, puritatea sunt stări către care tindem fiecare în mod natural. Eu așa aleg să rămân, să nu alerg, să nu mă amestec în ape tulburi. Nu trăiesc într-un glob de cristal, dar prefer să fiu atentă cu sufletul meu și să nu-mi uit rostul. Eu cred că muzica este lumina de care avem nevoie atunci când în jur găsim doar umbre.