6 evenimente culturale în 6 locuri diferite în aceeași zi

Dacă nu alergăm  pentru cultură, atunci ne învârtim în cercurile propriei mediocrități. Asta simt eu de fiecare dată când sunt privată de un eveniment cultural la care mi-aș fi dorit neapărat să particip. Dependența de evenimente, bucuria de a fi spectator la teatru, la concert, la cinema, sunt senzații de neînlocuit și care nu pot fi echivalate, prin urmare ele trebuie alimentate tot mereu. Vara s-a terminat și toamna lui 2017 se arată bogată în dragoste față de cultura care se petrece în mijlocul oamenilor, adică aceea de la un festival pe o anumită temă. 

9 km, 11811 de pași pentru destinații culturale au făcut ca ziua de sâmbătă, 16 septembrie 2017 să fie cea mai bogată și diversă zi din agenda mea culturală: 6 evenimente culturale în 6 locuri diferite în aceeași zi. Nu aș fi crezut vreodată că voi reuși să particip la un spectacol de teatru, două concerte și 4 proiecții de film în aceeași zi, dar iată că Bucureștiul mi-a oferit acest frumos și neașteptat cadou cultural.

Ora 11:00 dimineața. La Sala Studio a Teatrului Odeon s-au adunat câteva zeci de copii alături de părinții lor ca să vadă spectacolul  Béla Bartók și Povestea Prințului Cioplit în lemn, din cadrul programului Clasic e fantastic, care a făcut parte și din Festivalul George Enescu, ediția 2017.  M-am bucurat să ascult alături de copii povestea copilăriei lui Bela Bartok, compozitor și pianist maghiar. Spectacolul este interactiv, ceea ce îi menține pe copii atenți tot timpul la ceea ce se întâmplă în scenă.

La ora 13:00 am ajuns la Sala Radio să ascult Filarmonica de Stat Transilvania. În programul concertului s-au regăsit Concertul pentru pian şi orchestră „Böse Zellen”, de Thomas Larcher, și „Cantus Gemellusˮ, de Cornel Țăranu. Mi-a plăcut solistul Aaron Pilsan, pianist austriac. Nu sunt în măsură să comentez interpretări ale orechestrelor, dar m-am bucurat nespus că m-am numărat printre cei câțiva iubitori de muzică prezenți în sală. Muzica este un furnizor permanent de forță vitală și atunci când este transmisă cu dragoste și dăruire ea devine o adevărată binecuvântare și desfătare.

La ora 15:00 și un pic m-am îndreptat către Cinema Elvira Popescu, unde era în plină desfășurare festivalul Película – Latin American Film & Experience – 2nd Edition  , care a ales să ofere posibilitatea spectatorilor să aleagă filmele care vor fi prezente în festival în ediția următoare. De asemenea, înaintea proiecțiilor la care am asistat eu a avut loc o demonstrație de dans brazilian. Am agreat atmosfera latino-americană care te încojura încă din momentul în care pășeai în curtea cinematografului.

La ora 18:30 am ajuns la Cinemateca Eforie,  pentru a vedea The Grand Budapest Hotel, film din cadrul American Independent Film Festival, un film inspirat din cărțile lui Stefan Zweig, autor austriac pe care eu l-am descoperit la Festivalul Internațional de Carte Transilvania. Există o conexiune în tot ce facem. Mi-a plăcut enorm povestea copilului care vine să muncească într-un hotel și îl are ca mentor pe recepționerul-povestitor, cu o aură care atrage atât norocul, cât și ghinionul.

La ora 20:30 toate drumurile duceau la Teatrul Excelsior unde avea loc proiecția  David Bowie – The last 5 years, din cadrul Dokstation Music Documentary Film Festival | 2nd Edition. M-a impresionat teribil un video al artistului The stars are out tonight în care artiștii îi spionau pe oamenii obișnuiți în locurile publice, iar aceasta este cea mai tristă observație asupra statutului de persoană publică – nu mai ai viață privată în nici un loc public, pentru că fiecare om consideră că îți poate cere un autograf chiar și la benzinărie, la supermaket, te poate fotografia sau filma. Practic, artiștii devin prizonierii imaginii și profesiei lor. Îmi pot imagina doar cum ceva care îți dă viață te limitează de fapt. David Bowie a vrut să iasă din tiparele limitative ale meseriei de artist. S-a reinventat tot timpul, s-a concentrat pe arta sa și a creat pentru ca oamenii să fie mai fericiți prin arta sa, lucru care se desprinde foarte ușor din versurile pieselor sale.

La ora 22:30 într-un suflet m-am grăbit către Ateneul Român unde avea loc The Musical Voyages of Marco Polo, concert susținut de Ensemble en chordaus și Ensemble Constantinople, alături de Corul Anton Pann. Din programul concertelor au făcut parte Marco’s dream / Gallop / Lamento di Tristano / Holy Oil / The golden sheaf of time / Jeopardy / Cercles migrants / In Xanadu / Selection from Saint John of Damascus’ Idiomelon / Five steps / Chandmani nutag / Yi Zu Wu Qu / Engareh / Akritas / The Stranger / The Musical Voyages of Marco Polo. Călătoria muzicală oferită de artiștii greci în frunte cu Kyriakos Kalaitzidis a fost dincolo de așteptări și m-a transportat prin diferite stări, toate pozitive și efervescente. Oricând dorești să îi acorzi timp și spațiu în inima ta, muzica te alină și îți oferă combustibilul necesar pentru a călători printre visuri, prin lumi noi și fermecătoare, care rămân senzații de neuitat în interior, care de fiecare dată când sunt accesate fac bine și exteriorului.

Acestea au fost orele mele petrecută în compania artei vii, într-o sâmbătă de septembrie în carea fost inexplicabil de cald.
Mulțumesc tuturor creatorilor și susținătorilor artelor muzicale și cinematografice care au făcut posibile aceste întâlniri!

Verbs describe us
0

Scrie ce simți