Soldatul de ciocolată (sau Armele și omul). Gânduri după spectacol

Când pleci la drum cu un spectacol este ca și când ți-ai câștiga un nou prieten-complice în creația și recreația de emoții noi, gânduri utile și energii bune. La finalul lunii iunie se împlinește 1 an de la repetițiile deschise ale spectacolului Soldatul de ciocolată ( sau Armele și omul) la care am fost în fiecare din cele 7 seri și am scris despre fiecare în parte.  Și ce bucurie frumoasă ca primul spectacol pe care am avut ocazia să-l văd în prima seară a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu să fie chiar producția Teatrului Odeon ce poartă semnătura regizorului Andrei Șerban. Surpriza a fost cu atât mai specială cu cât ziua reprezentației coincidea cu aniversarea actriței din rolul feminin secundar, Antoaneta Zaharia, care m-a impresionat cu forța și rezistența ei pe scenă, fiind singură pe rol și jucând 7 zile la rând la repetițiile deschise din 2016.

Iubirea ideală este o activitate extrem de obositoare.

E una dintre replicile mele preferate din piesă și o temă de gândire asupra a ceea ce înseamnă iubire în ziua de azi. Iubirea în sens personal, nu în sens general. Sufletul îmi înflorește când văd că și în alte orașe oamenii vin la teatru din motive proprii firește, dar poate unul dintre aceste motive este și dragostea față de artă.

În sălile de teatru, de concert, după umila mea părere, se simte cel mai bine dragostea față de artă – pentru că dialogul energetic se întemeiază pe energiile vii, în continuă mișcare, ca un uragan de senzații și descoperiri, care vin dinspre scenă, se duc în sală, se tranformă, apoi se întorc spre scenă și tot așa până la aplauze.

Când te afli la a 8-a vizionare a unui spectacol, întrebarea care apare prima este: Ce va fi nou de data asta? În nici un caz noutățile nu s-au epuizat, pentru că teatrul e ca viața, iar fiecare spectacol e altfel și ca joc actoricesc și ca percepție proprie. Temele propuse de piesa lui George Bernard Shaw mi s-au părut mult mai bine conturate, eu știind deja acțiunea și nefiind surprinsă de evoluția scenelor. M-am concentrat pe caracterul fiecărui personaj în parte, pe înțelegerea lui a temei universale, iubirea care este și tema celei de-a 24-a ediție a FITS. Iubirea este o armă în Soldatul de ciocolată și aici urmează să descopere fiecare dacă e o armă letală sau dacă din contră e o armă care salvează vieți. Să ne vedem cu armele iubirii la teatru!

Verbs describe us
0

Scrie ce simți