Ioana Bâldea Constantinescu: Întotdeauna am un personaj preferat în cărțile mele.

Poate că teama de moarte, de urâțenie, de posibila ei inutilitate politică, în cazul unei desfigurări, de ușile care i-ar fi rămas închise, de neîntâmplările unui viitor mediocru, în lipsa unei eroine desăvârșite, au luminat, înăuntrul ei, un tărâm primejdios de interesant. ( Nautilus, Ioana Bâldea Constantinescu)

Când jurnalistul pe care îl admiri alege să-ți dezvăluie și latura creativă prin creațiile literare, atunci devii un om mai motivat și încrezător, fiind constant inspirat de binele, frumosul și utilul pe care îl construiesc oamenii din jur. Ne-am obișnuit atât de mult să vorbim de răul, urâtul și inutilul din viețile noastre, încât efectiv nu ne mai rămâne timp să vorbim de lucrurile care ne produc bucurie, plăcere și încântare.  Am intrat într-un suflet la Librăria Humanitas de la Cișmigu pentru a asista la letura Ioanei Bâldea Constantinescu din noua sa carte, Nautilus. Între pasajele citite, Ioana Bâldea Constantinescu ne-a povestit câteva detalii esențiale despre roman.

Despre vocea lecturii: Cred foarte mult în viața cărții așa cum se structurează ea în mintea și în sufletul fiecăruia.  Cred că o voce îți imprimă un fel de a citi și de a ajunge în poveste. Eu nu vreau să vă imprim felul meu de a citi și sper că voi reuși să vă vorbesc între fragmentele pe care le voi citi suficient cât să vă fac să mă uitați din carte și să pășiți cu vocea dumneavoastră. Asta este ceea ce m-ar bucura cel mai mult.

Cum s-a născut cartea: Cartea s-a născut din intersecția cumva previzibilă dintre fobie și fascinație și cred că veți descoperi unde se întâlnesc aceste punți. Mie îmi plac foarte mult cabinetele de curiozități pentru că mi se pare că reunesc extremele fantastice – frumusețea teribilă și oroarea. În general, marii colecționari aveau în colecțiile lor toate lucrurile greu de înțeles, tot ceea ce nu reușeau să înțeleagă pe de-a întregul.

Ce personaj iubește mai mult din carte: Am întoteauna un personaj preferat în cărțile mele. Yaakov este personajul meu favorit din Nautilus și sper să vă fie și dumneavoastră simpatic.  Yaakov s-a născut dintr-un citat a lui Jacques Le Goff, care nu avea o pasiune pentru secolul XIV în care locuiește Yaakov, dar avea o pasiune pentru secolele XII și XIII. Citatul lui Jacques Le Goff care m-a inspirat în crearea personajului Yaakov era: Omul medieval nu poate exista în afara credinței.  Yaakov Evreul este un homo viator care se definește foarte carnal și foarte păcătos, care face toate greșelile pământului și care totuși are în el foarte multă umanitate. Are o fobie unică: nu poate vorbi despre suflet, iar parcugând toată cartea veți înțelege de ce.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți