La Pulce. Bucuria de a reveni la un spectacol

Dacă în realitatea pe care o trăim lucrurile posibile devin imposibile fără să înțelegi de ce, teatrul m-a ajutat să am încredere în faptul că lucrurile imposibile se pot transforma în lucruri posibile, atunci când mă aștept mai puțin. Am revenit la spectacolul La Pulce. Mi-au trebuit 2 stagiuni teatrale ca să ajung din nou în sala de spectacol și iată că am ajuns. Aceasta a fost a treia reprezentație pe care am văzut-o, primele două fiind chiar avanpremierele din octombrie 2015.

Ce e nou? Totul! În teatru nimic nu rămâne la fel și m-am bucurat enorm să văd că actorii sunt din ce în ce mai buni în rolurile pe care le interpretează. Lumea construită de domnul Horațiu Mălăele, alături de distribuție costume și decor este lumea fericirii decadente în care adulterul este doar o formă de a trece peste plictiseala burgheziei din Belle Epoque, începutul anilor 1900.

Probabil este visul oricărui actor să joace un dublu-rol pe scenă, iar visul meu este ca dramaturgii să scrie cât mai multe astfel de piese pentru ca regizorii să le monteze și publicul să vadă tot mai mulți actori puși în valoare.  Un dublu-rol cere o rigoare aparte și deopotrivă o scindare a actorului în timp ce personalitatea se multiplică, iar responsabilitatea față de personaje crește.

Aș vrea să vă imaginați cât de grea este munca unui actor de teatru în fiecare seară în ceea ce privește comunicarea cu publicul și câștigarea sa de partea lui, prin dialogul dintre jocul artistic și reacțiile din sală. În cazul actorilor cu un nume devenit un brand așteptările sunt colosale din partea spectatorilor care vin special să îl vadă și la teatru. Niciodată un actor binecunoscut nu va fi singur pe scenă în percepția publicului, ci va fi asociat fără voia lui, instinctiv de unii spectatori cu celelalte ramuri ale meseriei sale. Și dacă un dublu-rol nu era o provocare destul de substanțială pentru actor, el trebuie să lupte pe deasupra și cu ideile preconcepute care-i împiedică pe spectatori să vadă personajul, în cazul de față personajele. Brandul, actorul și personajele se află toate împreună pe aceeași scenă. Cine va câștiga inima publicului? Este o întrebare la care reacțiile din sală trebuie să răspundă în fiecare seară de spectacol.

Personajele sunt dependente într-o oarecare măsură de reacțiile publicului, pentru că se hrănesc cu energia sălii, iar o mare parte din experiența spectacolului constă în dialogul energetic dintre public și actori. E un joc permanent dintre energia care vine dinspre scenă, se propagă în sală și apoi se reîntoarce diferit spre actori și culminează cu aplauzele de final de reprezentație.

Mi-am confirmat o data în plus că La Pulce este unul dintre spectacolele mele preferate prin faptul că reprezintă o feerie absurd și comică a relațiilor interumane, fiecare personaj are felul său de a fi, nu se ghidează după convenții și trăiește viața din plin, așa cum consideră el sau ea de cuviință. Suita de libertăți determină conflicte: soția care este neglijată de soț îi întinde o capcană prin cea mai bună prietenă a sa, cel mai bun prieten al soțului este cel mai aprig curtezan al celei mai inadecvate doamne, vărul care este un mare povestitor, dar pe care nimeni nu reușește să-l înțeleagă din pricina defectului de vorbire, portarul hotelului care este într-o ceartă continuă cu proprietarul, pistolarul mexican care își caută rivalul în dragoste pentru un duel între bărbați, acestea fiind doar câteva dintre personaje.

Alfonso Bursucco di Pomodoro  și Pulcinella sunt două roluri create de același actor, Ștefan Bănică, și dacă nu credeam prea mult în magie teatrală, după ce am revăzut acest spectacol am început să cred din nou – două voci, două chipuri diferite, două atitudini opuse, o amplitudine de situații și stări, toate astea sunt create de un singur actor fără ca personajele sale să monopolizeze spectacolul. Armonia și disciplina creativă de pe scenă au fost ingredientele de bază care au întreținut dialogul teatral dintre spectacol și public, caruselul energetic care apare și dispare cu fiecare reprezentație în parte.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți