Doamna Nora Iuga: Poți să fii îndrăgostit până la moarte.

La Festivalul de Film Literar din 2015 am avut bucuria de  a o întâlni pe doamna Nora Iuga.  La Cinema Union, într-o frumoasă seară de martie, aveau loc două premiere cinematografice – două filme documentare despre viața ei și viața soțului său, George Almosnino, amândoi uniți dincolo de eternitate prin darul stihului.

De atunci au urmat zeci de evenimente literare la care doamna Nora Iuga a fost invitată și era mereu înconjurată de tineri exact așa cum a mărturisit că îi place să fie. Are o vitalitate uluitoare pe care eu nu o conțin la vârsta mea deocamdată și vreau să învăț secretul tineriții absolute de la ea. Astfel, neobosită, veșnic cu zâmbetul pe buze, un zâmbet natural, deloc artificial, doamna Nora Iuga scrie, merge la lansări de carte, conferințe de la Arcub, Cărturești, Humanitas,  Bookfest, Gaudeamus,  Teatrul Național București, dar și la evenimente literare care au loc în celelalte orașe din țară. Mai jos am transcris câteva citate de la 2 dintre aceste evenimente, citate în care se regăsește esențialul ființei umane așa cum este perceput de scriitoarea de la care învăț de fiecare dată ce înseamnă să fii tânăr, să nu uiți să visezi și să lucrezi la preschimbarea visului în realitate. Un creator precum doamna Nora Iuga nu se oprește niciodată din activitate. Scrie din toată inima, din toate simțirile și mai ales are încredere în ceea ce-i spune mintea sa.

Intrarea în lume – poți să te gândești la naștere sau la ceea ce te gândeai că vei găsi în ușa lumii ce te-ar fi putut aștepta, care vine după această secțiune a dragostei, care este extrem de frumoasă și luminoasă. Aici este toată splendoarea.  Imaginea poetică asupra dragostei este una foarte fină și rafinată.

Structura celulei umane este identică structurii universului și atunci nu se poate decât să fim eterni.

Există două persoane poetice: prima persoană simte și trăiește cu multă sensibilitate ceea ce este înăuntrul ei și în afara ei, iar cealaltă este cea foarte rațională care își trece orice sentiment, cât ar fi de puternic prin filtrul intelectului. Latura meditativă a poetului este poate uneori mai puternică decât cea senzitivă. Totul este cercetat și cumva explicat, dar nu prin cuvinte, chestiunea asta se simte de către cititor. Poetul preferă basmul luminii și din cauza aceasta vorbește prin tăcere.

Eu nu am să uit niciodată cum este când ești îndrăgostit. Eu port starea asta cu mine până la moarte. Poți să fii îndrăgostit singur cu tine în gândul tău. Poți să fii îndrăgostit până la 100 de ani, fără să-l vezi pe omul acela, fără ca el să mai existe pe acest pământ. Am crezut foarte multă vreme că noi ne naștem gata învățați să iubim sau să fim îndrăgostiți. E o diferență clară între îndrăgostire și iubire. Eu prefer îndrăgostirea, starea aceea nebună în care nu mai știi pe ce lume ești, când freamătă totul. Iubirea seamănă prea tare cu prietenia și prietenia se termină întotdeauna cu a fi înșelat.

Dacă vrei să scrii o carte care să te înfățișeze cu toate senzațiile pe care le trăiești tu cu adevărat în timpul scrierii textului, atunci trebuie să-ți urmezi stările.

Nora Iuga

Verbs describe us
0

One thought on “Doamna Nora Iuga: Poți să fii îndrăgostit până la moarte.

Scrie ce simți