Mecanica inimii unui iubitor de teatru. Articol de Laura Diana

Cu ani în urmă, pe vremea liceului, la Librăria Cărtureşti Verona am avut deosebita plăcere de a-l asculta pe Marius Manole citind fragmente din cartea Mecanica Inimii de Mathias Malzieu.

M-a fermecat pe loc. Şi lectura lui Marius, şi cartea. Anii au trecut şi nu ştiu de ce, am cumpărat cartea abia recent şi am citit-o în întregime. Nimic nu este întâmplător şi totul se petrece la momentul potrivit. M-am identificat cu povestea şi am înţeles-o spun eu mult mai bine decât aş fi făcut-o pe vremea când eram elevă. E o poveste în care se regăseşte fiecare dintre noi. Mame, fii, tineri îndrăgostiţi, e o poveste pentru toată lumea pentru că subiectul este chiar viaţa însăşi, mai exact, dragostea în toate formele ei.

Am primit cu deosebită bucurie vestea că la Teatrul Bulandra se joacă piesa de teatru Mecanica Inimii,în regia lui Chris Simion. Din distribuţie fac parte actori dragi sufletului meu: Maia Morgenstern, Marius Manole, Marian Râlea, Medeea Marinescu/Dana Rogoz/Corina Moise şi Şerban Pavlu/Alexandru Bogdan. E un spectacol magic din punctul meu de vedere şi nu spun asta doar pentru că mi s-a îndeplinit un vis: acela de a-i vedea jucând pe aceeaşi scenă pe Magician şi pe Abramburica, care mi-au făcut copilăria mai frumoasă cu trupa Abracadabra.

Emoţia transmisă de actori nu poate fi descrisă în cuvinte. Maia Morgenstern joacă rolul moaşei, care devine o adevărată mamă pentru Jack, băiatul cu ceas în loc de inimă. Toată viaţa încearcă să-l protejeze, să-i apere inima de suferinţă şi durere, ca o mamă grijulie care vrea să-şi aibă puiul mereu lângă ea. Reuşeşte să facă asta până micul Jack se îndrăgosteşte.

Marius Manole e formidabil în rolul unui băieţel. Veşnic tânăr din punct de vedere teatral şi nu numai, prin intermediul rolului lui Jack, Marius ne duce în lumea copilăriei, a inocenţei, a primei iubiri, a primei lupte din curtea şcolii, a primelor vise ale unui tânăr care devin realitate, a primei dezamăgiri, a primei inimi frânte. Se spune că dragostea e oarbă, iar domnişoara Acacia, micuţa dansatoare cum îi spune el,e stângace şi poartă ochelari. Iubirea dintre ei începe atunci când Jack îi face cadou o pereche de ochelari.

Marius Manole şi Corina Moise formează un cuplu excelent de tineri îndrăgostiţi a căror iubire e întunecată de fantomele trecutului. Jocul lor e hazliu şi relaxat, e o încântare să-i priveşti. Joe, eternul rival al lui Jack, interpretat de Şerban Pavlu, reuşeşte în cele din urmă să i-o fure pe domnişoara Acacia lui Jack. Tot el este cel care reuşeşte de fiecare dată să-i rănească inima de ceasornic lui Jack, atât la propriu cât şi la figurat.

Momentul bătăii dintre ei, când Jack îi scoate lui Joe ochiul cu acele ceasornicului din inima sa, este un moment extrem de tensionat din spectacol şi jucat impecabil de către cei doi actori. Marian Râlea joacă din nou rolul care l-a consacrat şi pentru care îl îndrăgesc o mulţime de copii, cel al magicianului Melies. Melies devine protectorul lui Jack în absenţa lui Madeleine şi complicele acestuia, ajutându-l să o cucerească pe domnişoara Acacia.

Piesa de teatru Mecanica Inimii este un spectacol în adevăratul sens al cuvântului. Te face să plângi, să râzi, să aştepţi cu sufletul la gură, să speri, să dansezi şi să cânţi alături de actori. Ceasornicul din inima lui Jack este simbolul unei inimi tinere, inocente, pure, la început de drum care se frânge şi sângerează după ce întâlneşte prima dragoste şi odată cu ea, prima dezamăgire în dragoste.

E o poveste obişnuită, ar putea fi povestea oricui. Jocul extrem de sincer al actorilor, tipul de teatru-spectacol pus în scenă cu măiestrie de Chris Simion şi dorinţa de a retrăi momentele din carte mă fac să revin la piesă de fiecare dată, cu mult drag. De obicei, lumea compară cartea cu filmul. De această dată, vreau să compar cartea cu piesa de teatru şi mărturisesc din tot sufletul că ambele mi-au plăcut la fel de mult.

autor: Laura Diana, voluntar cultural excepțional

Verbs describe us
0

Scrie ce simți