Arta calitativă îți face viața creativă.

Pentru iubitorii de muzică live de calitate sărbătorile vin mai devreme în fiecare iarnă, pentru că la final de azi poate vrei să-ți iei un timp al tău pe care să-l dedici unei pasiuni noi sau vechi. Desigur că poți asculta muzică oriunde, nu e ca la teatru. Muzica este accesibilă oricui, oriunde și oricând. Dar se poate cântări oare atmosfera creată în timpul unui concert de actul artistic live, atmosferă la care și tu, dragă spectator activ contribui prin energia ta?
Dacă pe articolele precedente le-am făcut în timp real la câteva ore după terminarea concertelor, acum două un alt eveniment cultural simt nevoia de a face un articol-sinteză despre cele 3 seri pe care le-am petrecut la Sala Palatului cu prilejul concertelor de Crăciun Ștefan Bănică, evenimente aplaudate de peste 300,000 de oameni la care anul acesta se adaugă cei 5000 de oameni de la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.
Am spus în articolele anterioare că merg din 2002 la aceste concerte, pe când locuiam în provincie, ele petrecându-se de 15 ani, semn că muzica bună dă dependență, ca orice produs artistic bun pe care l-ai consuma la infinit pentru că te încarcă pozitiv. E un sentiment aparte să pornești la drum din copilărie cu anumite melodii preferate și acele melodii să rămână cu tine, în sufletul tău, indiferent de cât de multe lucruri s-ar schimba în viața ta. Cred că pasiunile pe care tu ți le însușești încă din copilărie la modul cel mai sincer și mai curat pot deveni, pe măsură ce crești, puncte de reper majore în definirea ta ca individ și la maturitate te ajută să-ți regăsești echilibrul tău interior cel adevărat.
Muzica nu face lucrurile grele ale vieții ușoare, dar le moderează și le face mai suportabile. Prin muzică totul se vede și se simte mai frumos, mai duios și mai rafinat. Am conștientizat necesitatea muzicii în viața mea de adult cu cât am pierdut timpul liber al orașului mic. Cu cât mai rară este întâlnirea cu o pasiune pe atât este de necesară, mai ales dacă această întâlnire stă sub semnul a câtorva zile fixate o dată pe an. Oricine din iubitorii de muzică ar trebui să-și permită un cadou pentru ei și pentru cei dragi un concert live.
Dar nu pot să văd live și acasă? Nu, pentru că nimic în lume nu poate substitui prezența ta în sala de spectacol. Pe cât îți e ție de necesară arta spectacolului pe atât și tu îi ești necesar artei, pentru că faci parte din ea, chiar dacă într-o mică măsură, alături de alte mii de oameni. Venind cu prietenii sau familia, altfel se simte magia unui concert, indubitabil! Respect, devotament și profesionalism.
E vital să fii în sala de spectacol pentru dialogurile dintre artist și public, te fac să te înfrățești pentru câteva orecu toată lumea ca într-o mare familie. Asta înseamnă un eveniment artistic cu tradiție – te simți ca la tine acasă alături de cei dragi și scena e ca o masă mare cu toate bunătățile universului care nu îngrașă pentru că sunt hrană sufletească fără calorii, doar cu bucurii.
Dacă fiecare spectacol Ștefan Bănică poartă cu sine o poveste, la spectacolul aniversar de 15 ani, fiecare piesă compusă de el sau cover a fost o poveste în sine. De exemplu, după 30 de ani de la premiera filmului Liceeni, are loc primul duet pe o scenă de spectacol dintre Oana Sîrbu și Ștefan Bănică. Sala a fost în delir în toate cele 3 seri la care am fost eu. În cea de-a două seară aplauzele erau atât de puternice încât Oana Sârbu nu putea începe să cânte. Wow!! What a feeling!


Vocea puternică a lui Nico a deschis seria invitaților cu Santa Claus is coming to town, Feliz Navidad și Doar un Crăciun cu tine (piesă de pe primul album de Crăciun semnat Ștefan Bănică, 2000). În urmă cu 4-5 ani Nico a mai cântat alături de Ștefan Bănică tot una dintre compozițiile sale proprii intitulată Strânge-mă în brate de pe albumul Super-love (2010).


Împreună cu doamna Emilia Popescu, partenera lui de scenă din facultate, în prezent la Teatrul de Comedie, au cântat piesele vechi ale Bucureștiului de altă dată, în care eleganța și stilul erau pe primul loc în societate. Iubitorii de artă i-au admirat la teatru îi admiră și în concerte. Ce cadou minunat, nu-i așa?

Cabron, nume a cărui semnificație poate fi tradusă din spaniolă sau poate fi luată ca atare în limba română, este cel mai nou colaborator al lui Ștefan, videoclipul piesei Cine stă la masa mea fiind unul dintre cele mai difuzate pe canelele de specialitate. Live-ul a sunat și mai bine decât piesa înregistrată pentru că a început cu un solo fabulos de chitară conceput de domnul Nicu Patoi.


Și apoi ne-a fost clarificată legătura dintre muzica gospel și muzica populară printr-un melanj dintre Swing down Sweet Chariot cu un ritm moldovenesc binecunoscut de petrecăreți, iar prin această îmbinare au fost puși în valoare toți vocaliștii și instrumentiștii din trupa sa, formată din 2 grupuri, The 50s și Rock n roll band.

Urmând ca la final să avem parte de un regal de Rock n Roll, genul muzical ca o stare de spirit.

Cea mai veche piesă din concert a fost Ziua, apărută pe primul album al artistului Un actor, un rock n roll, iar cea mai nouă a fost Când nu vezi, care va apărea pe un nou album în anul 2017, după cum ne-a anunțat în premieră Ștefan Bănică.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți