Ștefan Bănică: Băiatul romantic, cu vise în buzunar încă e în sufletul meu.

De 15 ani, peste 300.000 de oameni se bucură de muzica lui Ștefan Bănică la Sala Palatului
Câte sentimente noi și pozitive poți trăi într-o seară de spectacol? Un uragan multicolor de senzații faine a învăluit și Duminică Sala Palatului. Prin muzica live ne purificăm și ne apropiem de ceea ce suntem cu adevărat, și când conștientizăm cine suntem atunci putem continua să facem ceea ce ne dorim cu forțe noi.

Când mergi din 2003 la un eveniment artistic unic pe piața muzicală românească care crește de la an la an și în calitate și în popularitate, nu ai cum să nu fii încântat că ești în România și că poți fi parte dintr-o sărbătoare absolută a artei desăvârșite. Ce înseamnă arta desăvârșită? Să fii artistul care are de 15 ani concerte sold-out la Sala Palatului, să bucuri prin arta ta peste 300.000 de iubitori de muzică și să faci un mare album de familie din toți acești ani petrecuți împreună într-o atmosferă din basmele nescrise, dar trăite, pentru copii, părinți și bunici.

Muzica bună își face loc atât de ușor în sufletele oamenilor, pentru că reconturează amintiri plăcute pentru fiecare. Când auzi o piesă precum Doar un Crăciun cu tine, imediat îți apar în minte tablourile vieții tale a căror ilustrație muzicală era întocmai acea piesă. Cât de mult ne-am schimbat ca oameni de la an la an? Muzica preferată este un punct de reper foarte bun în stabilirea acestor schimbări. Dacă viața se schimbă, cum e și firesc, creștem, ne schimbăm locurile de muncă, iată că unele lucruri rămân aceleași și ne restabilesc o ordine interioară de care putem ține cont în alcătuirea noastră individuală. Ne bazăm pe propriile pasiuni care nu ne-au dezamăgit niciodată, pentru că ele reprezintă acele mici bijuterii invizibile din viață care nu pot fi răscumpărate și substituite cu nimic. Se adaugă la comoara afectivă a fiecăruia și ne face să trăim mai bine, mai frumos, să ne concentrăm asupra lucrurilor care contează cu adevărat pentru fiecare.

Întotdeauna am fost atentă la relația artistului cu publicul său, relație, pe care oricine o poate observa în sala de spectacol. Faptul că artistul alege să introducă publicul în povestea fiecărui cântec, deși teoretic nu ar fi obligat să facă asta, este un alt semn de respect pe care el îl poartă față de spectatorii lui. Să captezi și să ții atenția a 4000 de oameni pentru 2 ore la 63 de concerte timp de 15 ani este o performanță veritabilă și un record pe care Ștefan Bănică și echipa l-au atins printr-o muncă dincolo de orice limite ale imaginației. Cum spunea și doamna Sanda Manu, eforturile unui artist de fapt nu pot fi recompensate prin nimic, în sensul în care ele nu se pot recupera, de fapt. Rămâne un mister pentru mine creatorul-artist cu surse inepuizabile de dăruire. Cu cât misterul e mai mare, cu atât sporește și fascinația din jurul său. Magie… Se poate vorbi de magie în era tehnologiei? Da, există magie într-o sală de spectacol în care inimile iubitorilor de artă calitativă zburdă de veselie. Există magie în unirea dintre mai multe forțe artistice pe aceeași scenă: Ștefan Bănică, Rock n Roll Band, Grupul vocal The 50s, Nico, Oana Sîrbu, Emilia Popescu, Cabron. Și există magie când după spectacol vezi stelele de pe cer, deși afară e înnorat. Un spectacol bun te face să fii un om mai bun prin ceea ce faci mai departe, pentru că te îmbie să fii liber în cuget și în simțiri. Chiar dacă nu schimbă lumea, un spectacol acționează asupra conștiinței individului și-l face să fie un pic mai altfel la ieșirea din sală decât a plecat.

Și dacă ne gândim la sărbători, sigur că da, artistul-magician nu a uitat să ne transmită un mesaj important:

Ștefan Bănică: Când suntem extrem de ocupați și avem aere că suntem importanți pe pământul ăsta, și uităm de spiritul Crăciunului, copilul din noi ne trage de mânecă și ne reamintește de emoția aia adevărată pe care el a trăit-o când era mic alături de familia lui.  Viața la un moment dat pe unii dintre noi ne obligă să stăm separați de cei dragi, și unde vrei să revii cât mai repede de sărbători?
Publicul răspunde: Acasă!

Verbs describe us
0

Scrie ce simți