Jake și femeile lui. Gânduri după a treia vizionare

Vreau să ies din mintea ta, pentru că văd că și tu îți cam ieși din minți. (Jake și femeile lui, Neil Simon)

Dramaturgii au cei mai activi cititori în spectatorii pieselor lor puse în scenă peste tot în lume. La fiecare reprezentație razele textului dramaturgic se răsfrâng asupra publicului și ele capătă noi și noi sensuri. Asta simt eu acum la cea de-a treia vizionare a spectacolului Jake și femeile lui de Neil Simon în regia lui Claudiu Goga la Teatrul Metropolis. Textul acesta îți pune în față niște probleme actuale și fiind desprins din realitatea pe diferite paliere ale vieții, este un text foarte accesibil oricărei categorii de public pentru că abordează simplu niște teme extrem de complicate ale existenței unui scriitor care-și face și desface viața în funcție de femeile pe care le-a iubit.

Am văzut câteva zeci de spectacole noi anul acesta, datorită festivalurile teatrale la care am participat și nu țin minte să fi văzut un spectacol de 2 ore și jumătate în care actorul din rolul principal nu iasă deloc din scenă. Nu pot să nu remarc ori de câte ori am ocazia solicitarea pe care o cere profesia de actor de teatru și gradul absolut de profesionalism cu care aceasta este făcută de Ștefan Bănică – Jake, scriitorul prea mult ancorat în viața imaginară și prea puțin prezent în viața sa reală.
Textul lui Neil Simon e atât de bun încât însuflețit de actori devine și mai bun. Tensiunile sunt perfect construite și nu există nici un moment mort în toate cele 190 de minute ale spectacolului. Trăim alături de actori fiecare clipă și asta e magie. Am observat reacții din partea studenților, tinerilor angajați, părinților, bunicilor. La acest spectacol se vine în gașcă fără să fie o comedie la care se vine pentru destindere sau distracție. La Jake și femeile sale se vine pentru diversitatea emoției pe care o oferă actorii prin povestea dragostei fără sfârșit. Nu te simți păcălit după ce pleci de la acest spectacol. Nu simți că ți-a fost subapreciată inteligența și insultată sensibilitatea, ba din contră, toate profunzimile trăirilor umane sunt încurajate și dezvoltate. În acest sens, simți că participarea ta la spectacol este importantă pentru că tu poți pleca de acolo cu aripi noi de visare și încântare.
Când ești un om dependent de dragoste, ajungi să fii bântuit de ea. Iubirile actuale și prezente nu-i dau pace scriitorului Jake, iar el le exorcizează printr-o muncă fără oprire. Este un scandal permanent în capul său între epocile vieții sale – copilărie, studenție, căsnicii, aventuri, familie, consultații psihiatrice. Toate astea se ciocnesc în mintea lui Jake, absorbindu-l de energie și făcându-l inapt pentru propria lui viață. Devine incapabil de a gestiona relațiile cu oamenii reali și problemele încep să apară. Comunicarea este înghițită de un monstru invizibil al liniștii care transformă realitatea în ficțiune și ficțiunea în realitate. Șirurile de gânduri și conversațiile imaginare cu femeile în care ale căror păreri se încrede decât în propriile păreri. Lui Jake nu îi este acordat un singur răgaz. Ba da, este unul, dar fiecare spectator atent și circumspect trebuie să-l observe.
Spre noi descoperiri teatrale și emoții proaspete înainte!

Verbs describe us
0

Scrie ce simți