Laureații Galei festCO – Festivalul Comediei Românești, ediția 2016

Duminică, 29 mai, la Teatrul de Comedie a avut loc Gala festCO, festival ce s-a desfășurat timp de 9 zile în București în perioada 21-29 mai, oferind publicului bucureștean ocazia de a vedea spectacole de comedie din alte orașe și a se bucura de întâlniri cu personalități precum Andrei Șerban sau Alexandru Darie. 

Gala festCo a însemnat la propriu și la figurat o extraordinară bucurie, o idee nemaipomenită de a îmbina muzica și intrările în scenă. Momentul meu preferat a fost cel dedicat domnului Andrei Șerban. Nu știu cui aparține ideea aceasta dar merita un premiu special, pentru că după cum veți vedea și pe video, însuși domnul Andrei Șerban a remarcat atmosfera aparte a galei întreținută de actorii Dorina Chiriac, Irina Ștefan, Lucian Ionescu, Alex Ștefănescu și Alex Bogdan.

Am desprins câteva citate memorabile de la efervescentul eveniment, care mi-a dat o energie bună cât să-mi ajungă până la următorul festCO:

Dorina Chiriac: Ne luăm foarte în serios când venim în sală să vedem un spectacol, dar avem o cu totul altă atitudine când facem comedie.

Andrei Șerban: De obicei cred că râdem de ceilalți și o facem cu din ce în ce mai mare indiferență și nepăsare, dar asta nu îi ajută pe ei, pe ceilalți, și nu ne ajută nici pe noi. Ce ne-ar ajuta pe noi e să avem curajul să râdem de noi înșine. Dacă avem curajul să râdem de noi înșine poate că se întâmplă ceva și poate că asta ne ajută să ne vindecăm prin râs. 

Octavian Saiu: Un critic de teatru este în primul rând un spectator de teatru. Spiritul de avangardă nu îmbătrânește niciodată.

Concursul de comedie românească, ediția cu nr. 10. – Din 44 de piese înscrise au fost alese 3 câștigătoare – Căsuța de Radu Popescu, Super-ok și Rockstar de Mircea Moroianu, Orașul în care s-a zburlit piatra de Ioan Bocoș.
Comedia ține la tineri – Dorian Boca pentru proiectul pe piesa Hernie de disc, Ioana Petre pentru Reguli de viață, și Mădălin Hâncu pentru Noaptea ursului.
Cea mai bună scenografie -Helmut StürmerFuchsiada -A scris un mesaj pe care l-a citit  de scenografa Iuliana Vîlsan:  Dați-mi voie să vă îmbrățișez cu ocazia acestui premiu. Punerea în scenă a lui Urmuz a fost un vis de-al meu. De foarte mulți ani și fără încrederea domnului Lucian Vărșăndan nu ar fi avut nici o șansă. Norocul meu este că toți colaboratorii mei și vor fi prietenii mei în frunte cu Silviu Purcărete, Corina Grămoșteanu, Vasile Șirli, Florin Fieroiu și ceilalți mulți. Și să nu uit – fără ingeniozitatea constructorului de decor Bogdan Zaharia multe din ideile mele ar fi rămas pe drum. Mulțumesc Teatrului de Comedie care, cum se spune, a scos spectacolul în lume, în lumea teatrală din București.

Premiul de interpretare masculină a fost anunțat de actorul Marius Stănescu și le-a fost acordat actorilor din spectacolul MARÓ :Benedek Botond Farkas, Ștefan Mura și Nagy István.
Premiul de interpretare feminină a fost anunțat de actrița Virginia Mirea și le-a fost acordat actrițelor din spectacolul MARÓ: Raisa Ané,  Fodor Piroska și Hajdu Imelda.
Premiul pentru Cel mai bun spectacol a fost anunțat de regizorul Andrei Șerban și i-a fost acordat spectacolului MARÓ.

Avem toate cele trei momente în acest minivideo:


Premiul pentru Cel mai bun regizor a fost anunțat de regizorul Gelu Colceag și i-a fost acordat regizorului Erwin Șimșensohn pentru regia spectacolului Steaua fără nume de Mihail Sebastian la Teatrul Național Târgu-Mureș.


Premiul pentru eveniment teatral a fost anunțat de criticul de teatru Octavian Saiu și i-a fost acordat spectacolului Fuchsiada o instalație teatrală imaginată de Helmut Stürmer asistat de Silviu Purcărete.
Premiul de excelență a fost anunțat de Dorina Chiriac și i-a fost acordat regizorului Andrei Șerban de către George Mihăiță, actor și directorul Teatrului de Comedie.

 

Verbs describe us
0

Scrie ce simți