Dezbatere la Paris cu tema „Memoria Holocaustului in spatiul public roman si francez”

Ambasada Romaniei in Republica franceza gazduieste miercuri, 25 mai 2016, o conferinta care se doreste a fi un prilej de reflectie si impartasire a discursului public despre Holocaust in Romania si in Franta.

Conferinta este organizata de Institutul Cultural Roman de la Paris si de catre Ambasada Romaniei la Paris in timpul presedintiei romane a Aliantei Internationale pentru  Memoria Holocaustului (IHRA).

„Memoria Holocaustului in spatiul public roman si francez” este o tema care va fi dezbatuta de istoricul Annette Wieviorka, care va vorbi despre constructia memoriei Holocaustului in spatiul public francez, de Alexandru Florian, directorul Institutului «Elie Wiesel», care va aborda subiectul competitiei memoriilor despre Holocaust in spatiul public romanesc, si de profesorul Zoltan Tibori Szabó, care va exemplifica prezenta vizuala a Holocaustului in spatiul public transilvan de la al doilea razboi mondial pana azi. Dezbaterea va fi moderata de istoricul Adrian Cioroianu, delegatul permanent al Romaniei pe langa UNESCO.

Publicul parizian va asista la marturiile a doi supravietuitori : domnul Liviu Beris, supravietuitor al deportarii evreilor in Transnistria si domnul Samy Briss, supravietuitor al Pogromului de la Iasi.

Memoria Holocaustului este astazi prezentata ca o lectie universala, impartasita de comunitatea internationala, un punct de reper pentru a construi secolul XXI pe valori civice si morale comune.

Fiind o memorie omniprezenta in societatile contemporane, memoria Holocaustului este investita cu o functie eminamente educativa, sustinuta si promovata de publicarea de lucrari, marturii, productii audiovizuale, comemorari, expozitii, muzee si monumente memoriale.

Despre participantii la dezbatere :

Annette Wieviorka este istoric francez, specialista in Holocaust si istoria evreilor in secolul XX, directoare a Centrului national de cercetare stiintifica (CNRS). Este de asemenea autoare a numeroase publicatii si a serialului documentar 14 marturii de la Auschwitz.

Adrian Cioroianu est istoric, jurnalist si om politic roman. Fost ministru al Afacerilor externe al Romaniei, Adrian Cioroianu este azi ambasador, Delegat permanent al Romaniei pe langa UNESCO.

Alexandru Florian, profesor de stiinte politice si specialist al tranzitiei politice in tarile Europei de est, este directorul Institutului National pentru Studierea Holocaustului in Romania „Elie Wiesel”. Alexandru Florian este autorul a numeroase lucrari despre Holocaustul din Romania.

Zoltan Tibori Szabó este istoric si specialist al Holocaustului din Transilvania, profesor la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. Zoltan Tibori Szabo est autor al unor numeroase publicatii despre istoria Transilvaniei dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți