Marți, 24 mai, la ICR: Premiera documentarului „Un veac fără tezaur”, regia Lucia Hossu Longin

Institutul Cultural Român vă invită marți, 24 mai 2016, ora 17.00 la premiera documentarului UN VEAC FĂRĂ TEZAUR, regia: Lucia Hossu Longin.

Scenariul este semnat de Dan Necşulea și Alexandra Orban, imaginea Dragoş Imireanu şi Mihai Oprea, montajul Sebastian Chelu, postprocesare sunet şi mixaj Cornel Ciuleanu, lectura Radu Bânzaru şi Alexandru Repan, producător Ada Vertan.

În deschiderea evenimentului găzduit de Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) vor prezenta documentarul prof. dr. Manuela Cernat și istoricul Marius Oprea.

Filmul prezintă istoria dramatică a tezaurului românesc depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, în 1916 şi 1917. Miniştrii de Externe ai României de după anul 1990 depun mărturie cu privire la tot ceea ce au întreprins concret pentru recuperarea Tezaurului Băncii Naţionale a României.

Tezaurul nu a fost înapoiat timp de o sută de ani. Anul acesta se împlineşte un veac. Un sondaj de opinie efectuat în noiembrie 2013 arată că 84,7% dintre români apreciau că recuperarea Tezaurului din Rusia este o problemă importantă şi foarte importantă.

Filmul aduce în actualitate toate momentele de oportunitate când se putea recupera Tezaurul şi care au fost ratate, momentele de progres în negocieri, dar şi pe cele de stagnare.

O producţie Astra Entertainment, Amica, Dinamic Film şi Scharf Advertising, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Durata: 89 minute.

 

Verbs describe us
0

Scrie ce simți