Gabriel Bebeselea dirijeaza muzicienii romani pentru sustinerea Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (EUYO)

Vineri, 20 mai 2016, in toate tarile Europei cei mai buni tineri muzicieni se vor intalni pentru a canta imnul Uniunii Europene ca simbol al sustinerii lor pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene si pentru viitorul viitorul culturii europene. In Romania, evenimentul va avea loc in fata Ateneului Roman, de la ora 15.00. Dirijorul Gabriel Bebeselea va asigura pregatirea si conducerea orchestrei pentru acest eveniment.

In varsta de doar 28 de ani, Gabriel Bebeselea este deja recunoscut ca fiind „unul din cei mai talentati dirijori romani ai ultimelor decenii“ (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011). Admirat pentru entuziasm si muzicalitate sa, reputatia sa a crescut substantial si rapid in ultimii ani, fiind numit Dirijor Principal al Operei Nationale Romane Iasi in 2011, Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat Sibiu in 2014, iar din stagiunea 2015-2016 isi incepe angajamentul cu Opera Nationala Romana Cluj-Napoca. Incepand cu septembrie 2016, va deveni si Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania“ din Cluj-Napoca. Pe langa aceste posturi, dirijeaza regulat orchestre precum: Filarmonica „George Enescu“, Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio etc.

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) a anuntat ca, aflata in al 40-lea an de existenta, isi va intrerupe activitatea incepand cu data de 1 septembrie 2016 din cauza lipsei de finantare din partea UE. Timp de 38 ani, din anul 1976 si pana in 2013, EUYO a fost sustinuta de catre UE in calitate de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.

Numerosi artisti si organizatii culturale importante din intreaga lume si-au exprimat public in ultimele zile sustinerea pentru EUYO si continuarea finantarii de catre UE a acesteia – printre acestia numarandu-se Sir Simon Rattle, Vasily Petrenko, Neville Marriner, Graffeneg Festival, Filarmonica din Berlin,  Royal Concertgebouw Orchestra, London Symphony Orchestra, Gustav Mahler Jugendorchester, Wiener Sympkoniker, Irish Association of Youth Orchestras etc.

EUYO este un proiect muzical european care reuneste cei mai talentati muzicieni din toate tarile membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faima internationala, intr-o orchestra care transcende barierele sociale, culturale, politice si economice. Concertele si turneele sustinute in intreaga lume, colaborarea cu personalitati ale lumii muzicale si nivelul exceptional de pregatire al muzicienilor au facut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestra, se organizeaza anual selectii in fiecare tara. Chiar si membrii actuali ai orchestrei trebuie sa se prezinte la auditii pentru a-si pastra locul. De asemenea, EUYO are o lista de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au sansa sa cante in orchestra in timpul anului. In urma auditiilor de la Bucuresti din februarie 2015, doi muzicieni romani au fost selectati ca membri in Orchestra Europeana de Tineret – Theodor Antoniu Andreescu (viola) si Sorin-Vlad Spasinovici (viola).

Incepand cu anul 2010, participarea muzicienilor romani la EUYO este sprijinita de Institutul Cultural Roman.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți