Constantin Chiriac: Prin excelență se poate crea o stare de normalitate. Live Text

Domnul Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național Radu Stanca de la Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a fost invitat în emisiunea Jocuri de putere moderată de Rareș Bogdan  la Realitatea TV. Am desprins câteva idei principale ale domnului Chiriac, idei care cred că pot ajuta pe oricine din orice domeniu, nu doar cel artistic. Cum ne raportăm la munca așa se raportează și ea la noi. Așadar, despre rigurozitate și continuitate în profesie: 

 •  Este important că lumea se adună în jurul valorilor,  când vezi cum excelența devine normalitate și creează. Festivalul a construit încredere. Într-o țară în care tot ce înseamnă valori toate acestea se tulbură încercam să ne agățam de certitudini. Când vorbim de mari orgolii de mari puteri care acceptă să fie la Sibiu cred că lucrul acesta trebuie să dea de gândit celor care critică și pun bețe în roate.

 • Să încercăm să  scăpăm de ceea ce pe mine mă îngrozește: Mă descurc.

 • Fiecare lucru pe care l-am spus avea o legătura cu trecutu,  era profund implicat în prezent și avea o dezvoltare ulterioară.

 • Trebuie să înțelegem că nimic nu e întâmplător și că trebuie să ne asumăm ceea ce ni se întâmplă.

 • Nu trebuie să punem praf la temelii, ci să dezvoltăm tot ce construim.

 • Un festival înseamnă sărbătoare și  înseamnă în același timp capacitatea de a educa publicul.

 • În clipa în care aduci calitate și miracol schimbi publicul.

 • Nu e că mă descurc. ci muncesc.

 • în clipa în care ne aventurăm să facem festivaluri trebuie să înțelegem că totul pleacă de la respect și de la public.

 • Fiecare comunitate trebuie să-ți dezvolte o agendă culturală pornind de la specificitatea locului respectiv.

 • Nimic nu se face fără generozitate

 • Lucrurile trebuie întotdeauna pregătite pentru ca în clipa în care vin oferte tu nu trebuie doar să plusezi ci trebuie să și arăți miracolul pe care îl generezi.

  Lucrurile se fac în clipa în care știi,  intuiești și îți impui valoarea ta.

  Numai miracolul schimbă spectatorul. De asta s-a schimbat orașul Sibiu pt că oamenii s-au schimbat. De asta trebuie să investim în oameni. Trebuie să investim în spectacole, în această formă de a cuceri lumea.

  Vreau ca lucrurile care se întâmplă la Sibiu să creeze noi punți. Nu lăsăm nimic la voia întâmplării. Anul acesta tipărim 37 de cărți. Domnul George Banu și Thomas Ostermeier scriu o carte pe care Festivalul de la Sibiu o publică.

  Lucrurile se fac ca un fluviu care curge.  Nu facem heirupuri acum și după aia ne gândim cum să facem alt festival la anul.

  Un festival este o căutare continuă, o muncă continuă. 

  Echipa tânăra pe care am dezvoltat-o la singura scoală la management cultural din țară învață la modul real ce înseamnă managementul cultural. În aceeași timp dezvolt un program special pentru a vedea ce înseamnă evenimente culturale la care participă directori de teatru din toată lumea

  Prima dată se investește în om.

  În acest festival, eu sunt singurul care nu mă plătesc, dar datorită acestui festival eu sunt profesor emerit.

  Le-am spus studenților mei că așa de mult mi-aș dori ca eu să fiu studentul meu, să am oportunitățile pe care le au ei acum.

  Am luptat pentru fiecare împlinire pe care am avut-o. Am fost în 149 de țări.

  În martie 2016 pentru prima dată un teatru din România a jucat la Teatrul Național din Beijing.

Acesta este minivideoul de la conferința de presă de la Institutul Francez de astăzi.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți