Shakespeare la infinit în tablourile doamnei Oana Maria Cajal

Iubitorii de arte vizuale și teatru se pot bucura de expoziția „SHAKESPEARE AD INFINITUM” by Oana Maria Cajal de la Galeria Senso din București până în data de 24 aprilie. Astăzi, 12 aprilie, a fost vernisajul la care am fost tare încântată să particip. Am ajuns cu 15 minute înainte și nu era țipenie de om. M-am înfricoșat un pic, dar apoi mi-am amintit repede că și la un spectacol de teatru publicul începe să vină cu 10 minute cel mult înaintea începerii lui. Așadar, cu 10 minute înainte de începerea oficială a vernisajului pe ușa Galeriei Senso au început să intre personalități din lumea culturală românească și internațională, iar aici avem câteva exemple – domnul George Banu,teatrolog și profesor universitar român stabilit la Paris, domnul  George Volceanov, traducator si shakespearolog, Prof. Dr. Stanley William Wells, Presedinte de Onoare The Shakespeare Birthplace Trust, Profesor Emerit la Universitatea din Birmingham si General Editor The Oxford and Penguin Shakespeares.  Iată cum arta și dragostea pentru artă, cât și pentru creatorii săi aduc oamenii împreună, le deschide lumi fermecătoare, adevărate, în ale căror culori se pot regăsi și refugia, atunci când sufletul le este decolorat de realitatea consumatoare de energii. Prezența artei în viața omului este una binefăcătoare, iar absența sa nu poate fi compensată niciodată. Prin urmare, să sărbătorim artiștii și munca lor așa cum ne fac aceștia să ne simțim fiind în preajma lor – infinit!

Oana Maria Cajal: Aș putea spune că m-am repatriat la Galeria Senso pentru că aici mi-am găsit locul de care simt că aparțin și aici mă simt acasă.
Emil Boroghină, fondatorul și directorul Festivalului internațional Shakespeare: Se împlinesc 40 de ani de când am făcut împreună asistență de regie la spectacolul Macbeth la Teatrul Național din Craiova. După cum știți se împlinesc 400 de ani de la trecerea în eternitate a lui William Shakespeare și această a zecea ediție a Festivalului Internațional Shakespeare poartă genericul Shakespeare pentru eternitate, având ca motto 4 versuri culese din sonetele lui Shakespeare, pe care Oana le-a cuprins în expoziția sa: Nu-i marmură, nu-s lespezi de morminte regești/ Mai mult ca versul meu să țină/ Când tot ce e azi va fi pierit cu încetul/ Voci nenăscute încă îl vor citi .
Doina Păuleanu, critic de artă: Dacă expoziția din septembrie anul trecut a fost alcătuită din afișe pentru piese nescrise, aceasta din acest an este alcătuită în baza pieselor lui Shakespeare scrise acum mai bine de 400 de ani. Ne aflăm în fața unei artiste care deși locuiește în afara granițelor, este extrem de prezentă în viața culturală românească, iar frecvența expozițiilor denotă frecvența cu care Oana Maria Cajal lucrează. De data aceasta este vorba despre o expoziție de picto impulsuri și m-am minunat întotdeauna cum de Oana, care a copilărit sub ochii întrebători și profunzi ai domnișoarei Pogany s-a putut orienta către teatru. Iată că după mulți ani de zile scriind de fapt teatru a ajuns să se întoarcă la artele vizuale. Oana Maria Cajal a ajuns să se întoarcă la artă prin intermediul teatrului și acest lucru mi se pare deosebit de important. Ceea ce duce la apariția acestui gen de picto impulsuri este tocmai cultura ei extraordinară care este deopotrivă teatrală și vizuală.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți