Lumea artiștilor anilor ’60, regăsită în cartea scrisă de actorul Ion Dichiseanu

(…) Eu vibrez imediat la frumos. Ce să fac, îmi place frumosul. Îl poți găsi în artă, mai ales, dar și la femeile așa-zis urâte. Am eu, așa, o filosofie – am avut-o dintotdeauna și viața mi-a demonstrat că am dreptate – că și-n urât poți găsi frumosul! Este atât de relativă noțiunea de de frumusețe… Contează ce-ți place ție și, mai ales, ceea ce te emoționează. Asta este și misiunea artei: să emoționeze, cred cu tărie acest lucru. Există acte artistice impecabile din punct de vedere estetic și care pot să nu emoționeze. În acest caz, ele nu-și ating ținta. Indiferent dacă vorbim despre un tablou, un film sau un spectacol de teatru. (Am fost rivalul regelui, de Ion Dichiseanu)

Am fost tare bucuroasă să pot participa la lansarea cărții domnului Ion Dichiseanu, pe care îl respect foarte mult pentru faptul că la onorabila vârstă de 82 de ani este nedespărțit de scena teatrului. Publicul bucureștean îl poate vedea pe actorul Ion Dichiseanu în spectacolele Pluralul englezesc, de Alan Ayckbourn,  regia Toma Enache, la Teatrul Nottara și Amadeus, de Peter Shaffer, regia Toma Enache, producție găzduită de Teatrul de Comedie. În orice meserie este important pentru noi tinerii să-i respectăm pe cei cu experiență și mai ales pentru puterea lor de a rezista și de a-și construi o carieră. Trăim în era job-urilor și e firesc să alergăm din instituție în instituție când munca pe care o facem nu este apreciată și valorificată așa cum credem noi de cuviință. Desigur poți face carieră în același domeniu în mai multe companii, dar a avea o carieră într-o singură instituție, o carieră pe care o pregătești din facultate, lucrezi la ea zi și noapte, începe să devină un fenomen destul de rar întâlnit în lumea de azi. Și dacă e un lucru bun care îmi place la lumea de azi este posibilitatea de a mă întâlni prin teatru și prin literatură cu oameni care și-au dedicat viața meseriei lor și acest lucru trebuie aplaudat și felicitat ori de câte ori se ivește ocazia.

„Este o bucurie când mă întâlnesc cu publicul spectator. Eu sunt astăzi aici datorită dumneavoastră. Sunt fericit că ați venit în număr așa de mare alături de mine”, ne spune zâmbind domnul Ion Dichiseanu.
Domnul Laurențiu Damian (regizor și scenarist român, profesor universitar doctor și în cadrul Universității Naționalede Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București și președintele Uniunii Cineaștilor din România) a introdus onorata asistență în lumea cărții scrisă de celebrul actor român: „Ion Dichiseanu este o istorie vie și-i doresc să rămână cât mai mult o istorie vie. E un bărbat fermecător și astăzi. Vreau să stau cât mai departe de el, pentru că farmecul meu nici nu se compară cu farmecul, omenia și cu talentul lui pe care l-a oferit în permanență teatrului și filmului. E o persoană care, iată, scrie și își deapănă niște memorii afective care prin această carte ne prezintă o lume. Nu e vorba numai despre o poveste de iubire, este vorba de o întreagă carieră de actor, este vorba de descoperirea unei lumi, o lume care din păcate nu mai are strălucirea de altădată.”

Verbs describe us
0

Scrie ce simți