Stelele strălucesc mai tare datorită actorilor care locuiesc în ele

Uneori energiile se potrivesc atât de bine încât îmi doresc să-i mulțumesc universului pentru regia, dacă pot spune așa, acestei zile-eveniment în calendarul oricărui iubitor de artă, frumos și bine. De Ziua Internațională a Teatrului, pasionații de teatru și film din București au venit în număr mare mare ca să asiste la dezvelirea stelelor actorilor Dem Rădulescu, George Constantin, Ștefan Bănică și Dinu Manolache de pe Aleea Celebrităților din București. La eveniment au luat cuvântul mai multe personalități artistice.

George Ivașcu: Vă mulțumesc că ați venit în număr atât de mare să sărbătorim împreună patru mari nume ale teatrului românesc – Dem Rădulescu, George Constantin, Ștefan Bănică și Dinu Manolache. Bucuria de a continua ceea ce au fost acești mari actori se află aici prin copiii lor care cu profesionalism și dăruire ne încântă de fiecare dată atunci când apar pe scenele teatrului nostru.

Răzvan Theodorescu a vorbit depre Dem Rădulescu: Liviu Ciulei i-a spus lui Dem Rădulescu că e un actor de geniu. Avea o vervă, avea o distincție, avea un umor natural, cu care a bucurat o țară întreagă, iar pe noi pe prieteni, vă asigur că ne încânta. Îmi amintesc și acum de serile acelea înghețate din București în care nimic nu circula și Bibanu venea și ne încânta pe câțiva prieteni cu tot ce avea de spus. Era un om minunat. Era plin de speranță. Avea un cuvânt de umor pentru tot ce se întâmplă în această țară de râsu-plânsu, pe care o înțelegea și o iubea. Ne iubea pe noi toți și noi l-am iubit. Fie ca amintirea lui să dăinui și printr-o asemenea stea și prin fiica lui Irina.

Horațiu Mălăele a vorbit despre George Constantin: După părerea multora, George Constantin a fost un actor mare. După părerea mea, nu a fost un actor mare, a fost cel mai mare actor, bun și rău și înșelat și sperjur și ipocrit, violent și candid, și lichea și fățarnic, și demonic și sfânt. Era de fiecare dată altfel, la fiecare spectacol altul, și mereu constant în genialitatea lui. Îmi aduc aminte demult în primăvara ambițiilor mele că ne-am certat atât de rău eu și George încât a trebuit să intervină întreg teatrul să ne despartă ca să ne dăm seama ca suntem inseparabili ca să legăm o prietenie ce avea să dureze până la prematura lui dispariție. Îmi mai aduc aminte de actorii care treceau prin fața cabinei lui George și îl salutau șoptit impresionați de personalitatea actorului în repaus, iar unii dintre ei mai în glumă mai în serios îi sărutau mâna. Pe vremea marilor ambiții, când lehamitea era un cuvânt risipit prin dicționare, el, George Constantin, era patriarhul teatrului românesc. Salut această stelară răstignire în piatră a unuia dintre cei mai frumoși actori pe care i-a avut românimea.

Doamna Stela Popescu și Ștefan Bănică jr au vorbit despre Ștefan Bănică (senior), un actor dedicat meseriei sale și un familist convins, așa cum ne-a spus partenera sa de scenă.


Virginia Mirea a vorbit despre Dinu Manolache: Imaginea prietenului meu Dinu este aceea a unui înger îmbrăcat cu blugi și un cojoc lung alb cu motive naționale, un înger subțire și înalt, un înger jucăuș cald cu o imensă dragoste de viață. S-a jucat ce s-a jucat printre noi și într-o zi cineva i-a furat cojocelul. Nu a suferit după el. Doar că atunci când credeam cu toții că nu ne va mai părăsi niciodată, a dispărut și el. L-am iubit, l-am aplaudat, l-am admirat. Am avut și de ce. Am purtat lungi conversații în grădinița casei lui în vacanțe. Dinu și-a făcut meseria cu o mare pasiune, cu o imensă plăcere pe scenă. Fusese studentul lui Octavian Cotescu și apoi asistentul lui Dem Rădulescu. A fost un om bun și un actor strălucit. Acum, cred, ne privește de undeva și râde cum niște oameni în toată firea se agită în jurul unei steluțe desenate pe asfalt. Cred că știe și el că e a lui și că o merită.

Actrița Ilinca Manolache a citit cea mai frumoasă declarație de dragoste în versuri scrisă de tatăl său, Dinu Manolache, pe când fiica lui avea doar 2 ani.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți