Medicamente muzicale. Un român a inventat neuroterapia prin muzică

Am avut neașteptata onoare de a participa la conferința susținută de  domnul Alexandru Graur la Universitatea de Muzică București, o întâlnire în care le-a explicat tinerilor studenți la secția de Compoziție a Universității, că pot fi utili prin arta lor. Să vindeci prin arta împrietenită cu știința mi se pare un lucru excepțional și un proiect demn de toată lauda și de toate finanțările culturale, guvernamentale și private. Dacă am ține cont și am sprijini lucrurile care ne fac bine în lumea asta, atunci nu am avea timp să ne lamentăm de ceea ce nu merge, de ceea ce ne face rău, pentru că având conștiința existenței binelui atunci vom învăța cum să rezolvăm sau înlăturăm răul care vine spre noi. 

Alexandru Graur: Am acceptat invitația cu o emoție pe care nu v-o imaginați pentru că nu am mai fost în sălile Universității de Muzică de 40 ani. Nu e greșit să spui că muzica este o artă, dar este extrem de limitat. De la începutul civilizației umane muzica a fost considerată, studiată și întrebuințată ca o știință, făcea parte din curriculum de studii alături de artimetică, astronomie, geometrie. Anton Pann spune că Muzica este arta de a combina sunetele într-un mod plăcut auzului. Frumos, clar și simplu. Este un rezumat al definiției pe care o dă Artistotel care a scris despre muzică în două aspecte diferite. Aș vrea să clarific confuzia dintre termenii sunet și muzică. Peste tot suntem înconjurați de muzică, auzim valurile, păsărele, bătaia vântului. E greșit, nu suntem înconjurați de muzică, ci de sunete. Considerați sunetul ca o cărămidă. O gramădă de cărămizi cât o fi ea de mare nu face o clădire. Ca să ai o clădire trebuie să știi în primul rând ce tip de clădire vrei, un palat, o casă de vacanță, apoi îi desenezi planul grafic, după aceea faci groapa și din acel moment începi să întrebuințezi cărămizile. La sfârșit ai o structură, care nu e de ajuns, pentru că ai nevoie de utilități și mobilă. O clădire utilată și mobilată este muzică, iar sunetul nu este muzică.

Muzica e un fenomen complex, este știința organizării sunetelor în structuri logice. Muzica este un limbaj.Creierul primește informația muzicală, mintea, care este activitatea cerebrală, decodifică și analizează informația muzicală, o împarte în părțile sale componente și o trimite din nou către creier pe scoarța cerebrală către diverse puncte de unde informația merge la diverse organe ale corpului. Asta se numește feed-forward. La rândul lor aceste organe trimit răspuns, care se numește feed-back.
În muzică, precum în toate artele avem două categorii – producători și consumatori. Producătorii sunt compozitorii, interpreții, iar consumatorii sunt ascultătorii. Sunt diferiți pentru că organismul lor reacționează diferit la muzică.

Conform comunicatului oficiat, Neuroterapia Integrativa prin Muzică ™ (NIM ) este o tehnică psiho-terapeutica prin intermediul tehnologiei , implicând combinarea stimulului auditiv cu cel vizual . Datele personale si medicale ale fiecărei persoane sunt utilizate pentru a crea o compoziție muzicala unica, ce abordează aspectele specifice ale diferitelor si posibilelor tipuri de dezechilibre . Aceasta tehnica este o abordare terapeutica non-invaziva si integratoare.

Metoda a fost creata in 1985, de către compozitorul Alexandru Graur, in prezent profesor doctor universitar si membru al terapeutilor certificati din SUA ,si este folosita in principal în cabinete private și clinici psihiatrice, cu rezultate foarte bune.

Scopul principal al acestei metode este de reechilibrare si vindecare pornind de la datele specifice ale fiecarei persoane . Pentru ca acest proces sa se realizeze cu adevarat, compozitia muzicala este necesara sa fie creata folosind cat mai multe date personale, sustinute de analize si date medicale. Compozitia/partitura muzicala trebuie să meargă dincolo de condiționarea psihologică și de fondul cultural, pentru a fi cu adevărat eficienta. Muzica utilizata ca terapie ar trebui să acționeze ca un medicament, independent de opiniile personale ale clientului/pacientului ( „Imi place / nu-mi place muzica”).

 

 

Verbs describe us
0

Scrie ce simți