Premiera scurtmetrajului Constanța. A Dancing City de Carmen Lidia Vidu

Constanța. A Dancing City este un proiect artistic multidisciplinar de video-dans, un portret subiectiv al orașului ce propune publicului larg un periplu inedit prin care să (re)descopere locuri neconvenționale sau prea cunoscute printr-o privire artistică ce îmbină dansul, regia, muzica, montajul, lumina …

Constanta. A Dancing City este un film-atmosferă; oraș-port, oraș-plajă, între citadin și dealuri aride, istorie milenară, trecut recent și prezent, multietnic, multicultural, multe stiluri de dans, toate astea împachetate într-un scurtmetraj artistic realizat de Carmen Lidia Vidu.

Constanța nu este doar un oraș-vacanță. E locul în care îți lași toată libertatea să viseze senzual. “Constanta. A Dancing City” este un fel de Dirty Dancing filmat în România pe ritmuri de rock and roll contemporan și cu lumină, atmosferă și cadre inspirate de o Cuba nevizitată încă.

Regia: Carmen Lidia Vidu

DoP: Adi Bulboaca

Montaj: Cristina Baciu

Muzica: Ovidiu Chihaia

Voce: Elena Vasilache

Carmen Lidia Vidu, regizor

Regizor de teatru, de film și de evenimente, Carmen Lidia Vidu a devenit cunoscută pentru spectacolele de teatru experimental. Este o voce unică pe scena românească, fiind primul regizor care a combinat cu succes videoproiecțiile și mijloacele specifice filmului cu prezența live a actorilor. Este primul și cel mai important regizor de teatru multimedia din România și cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti („Privighetoarea şi trandafirul” de Oscar Wilde în anul 2007). Spectacolele de teatru montate de Carmen Lidia Vidu sunt speciale, folosesc un limbaj artistic diferit şi transformă tehnica în emoţie autentică, iar regizoarea promite că nu se va opri niciodată din experiment. Carmen Lidia Vidu a testat cu succes și regia de film (documentar și scurt-metraj) și de videoclipuri (colaborări cu trupele Noblesse Oblige și Mes Quins). „O scurtă istorie Astra Film”, film regizat de Carmen Lidia Vidu, realizat în 2013 pentru Astra Film Festival din Sibiu, a câștigat în 2015 Premiul Gopo pentru cel mai bun scurt metraj documentar.

Elena Vasilache, cantareata

Elena Vasilache   a debutat in muzica cu trupa constănțeană  Angels, iar apoi a fondat trupa Candy ( alaturi de Giulia și Cream) in anul 2000. In 2003 a înregistrat in Germania primul ei album solo, iar trei ani mai tarziu a debutat in cinematografie, in telenovela “Iubire ca in filme” (2006), unde a jucat alături de Adela Popescu si Dan Bordeianu. Selena a mai jucat in “Inima de țigan” (2007), “Regina” (2008) si “Colours Of The Day” (2008). In 2007, Elena a prezentat emisiunea “O scrisoare pentru tine” de pe AcasăTV. De câțiva ani Selena s-a stabilit la Londra, având concerte în marile cluburi londoneze în proiectul Hot Casandra, dar acum urmează o carieră individuală. A acceptat cu mare bucurie să înregistreze pentru un proiect al orașului în care a crescut și s-a consacrat.

Adi Bulboacă, director de imagine

Adi Bulboacă a absolvit secția de imagine de film în cadrul UNATC în 2011, dar din timpul facultății a fost fotograf oficial al Ambasadei Franței la București și a expus în spații ca MNAC, Palatul Kalinderu sau Institutul Cultural Român din Paris. După absolvire, și-a îndreptat întreaga atenție către fotografia de teatru și documentează teatrul contemporan într-un stil personal.

Cristina Baciu, editor imagine

Cristina Baciu este monteur și colaborează din 2012 cu regizorul de teatru Carmen Lidia Vidu. Au lucrat împreună la numeroase proiecte audiovizuale și de film, printre care Dancing City, O scurtă istorie Astra Film, care, în 2014 câștiga premiul Gopo pentru debut scurtmetraj documentar, Arad. Jurnalul meu virtual și Consțanța. A Dancing City. Crede că un montaj reușit trebuie să fie distractiv precum o joacă și îi place să își redefinească poveștile, jonglând cu spații și personaje.

Ovidiu Chihaia, compozitor

Ovidiu Chihaia este sound designer si compozitor. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru film si teatru.

Iulia Pană,producător

Iulia Pană este scriitor, artist vizual si promotor cultural în orașul Constanța.

Dansatori

Sofia Sitaru-Onofrei face balet de la 4 ani jumate. De curand a obtinut locul 1 la Olimpiada Nationala de Balet, a participat la multe competitii internationale, castigand burse de renume, printre care una la Valentina Kozlova Dance Conservatory of New York si la Russian Ballet College din Genova. Are 15 ani si colaboreaza deja cu Opera Romana. I-ar placea sa danseze impreuna cu Alina Cojocaru.

Cosmin Adrian este campion european la Youth America Grand Prix si campion national la Olimpiada de coregrafie. Isi doreste sa ajunga la So You Think You Can Dance, iar coregraful lui preferat este Wayne McGregor.

Olimpica la balet, Bălan Codruţa a plecat din Timisoara ca sa danseze in spectacolele montate la Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski” Constanta.

La varsta de 4 ani, Victoria Cret a venit din Republica Moldova in Constanta.

Studiază baletul la Liceul de Arta. Victoria isi doreste sa fie o viitoare Svetlana Zakharova, cu toate ca lumea o aseamana cu Natalia Osipova.

Adrian Mihai Adelin este unul dintre cei mai buni saritori din Romania. A cochetat cu baletul, breakdance-ul, dar saritura ramane punctul lui forte.

Cristiana Drãgan a urmat Liceul de Arta din Constanta si a studiat coregrafia la Universitatea Ovidius Constanţa. Se bucura ca a facut parte din renumita trupa de balet de la Fantasio si ca de 8 ani este coregrafa, managerul si PR-ul trupei Cabaret Unique.

Isi face singura costumele si a fost o bucurie colaborarea cu o dansatoare atat de talentata si echilibrata.

Maria Manea danseaza de la 10 ani. Are 2 operatii la genunchi, dar tot danseaza. A cochetat cu dansul contemporan, dar zona de street dance e cea in care se simte cel mai bine. I-ar plăcea sa danseze intr-un videoclip de-a lui Chris Brown.

După ce a taiat toate cearșafurile mamei, le-a cusut si a exersat in parc elemente de acrobatie, Marian Sas a decis ca vrea sa colaboreze cu Circul Globus si a reusit.

Alexandra Cacaraci a terminat liceul de coregrafie, a colaborat cu Opereta, Teatrul Constantin Tanase si Teatrul National. Isi doreste sa studieze coregrafia la facultate si sa predea dansul celor mici.

Stan Gratsiela danseaza de la 10 ani, a castigat numeroase premii, printre care si locul 1 la breakdance in cadrul competitiei Hip Hop International. Din stilul street dance, il pace cel mai mult dancehall-ul. Grațiela are miscari rapide, sigure si cu un ritm excelent. Pe viitor, si-ar dori sa aiba propria ei trupa de dans.

Invitata speciala a proiectului “Constanța. A Dancing City” este actrita Mirela Pana

Actrița Mirela Pana este vedeta teatrului din Constanța, unde joaca de peste 15 ani.

Am colaborat cu ea la specatcolul „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase” care a reprezentat revenirea ei pe o scenă de teatru din București, după colaborările cu Teatrul Constantin Tănase. Mirela Pană prezintă spectacole, evenimente, are propria emisiune tv și cantă de peste zece ani melodiile Mariei Tănase.

Locații

Telegondola

Impreuna cu Victoria Cret am inceput filmariile pentru “Constanța. A Dancing City” in Telegondola Mamaia care a fost inaugurata pe data de 16 iulie 2004. O plimbare cu Telegondola dureaza 8 minute si se desfasoara pe o lungime de aproximativ 2 kilometri intre Hotel Perla si Cazino, pe ambele sensuri. In timpul calatoriei, cabinele rosii si galbene plutesc la o inaltime maxima de 50 de metri, trecand pe deasupra celor mai inalte hoteluri ale statiunii. Nu numai Mamaia se poate admira de la inaltime, ci si orasul Constanta, Marea Neagra si Lacul Siutghiol.

Faleza Mamaia

Am coborat cu Victoria Cret din telegondolă si am plecat spre zona de promenadă pentru a continua proiectul “Constanța. A Dancing City”. Faleza Mamaia se imparte in doua zone principale – Perla si Cazino, la o distanta una de cealalta de aproximativ 20 minute de mers pe jos. In zona Perla sunt amenajate grădini si fântani arteziene cu băncute de odihna. Aici este situat Teatrul de Vara. In zona Cazino, situata in centrul statiunii este amenajata o fântână arteziană. De jur imprejur sunt plantati palmieri. Aici vara sunt organizate de catre Primarie spectacole in aer liber cu dansatori, actori si cantareti.

Stadionul Farul

Baza sportivă Farul Constanța este amplasată în vecinătatea lacului Tăbăcăriei.

Impreuna cu Cosmin Adrian am ajuns pe stadionul de fotbal care este dotat și cu pistă de atletism. Clubul de Fotbal FARUL Constanta a luat fiinta in primavara anului 1958, prin preluarea formatiei portuare LOCOMOTIVA PCA, care abia promovase in prima divizie a tarii. Accesul spectatorilor se face prin intermediul a 10 porți. Stadionul dispune de o instalație pentru nocturnă inaugurată în anul 1970 si renovată în anul 1999.

Gravity Park

Spre sera primei zile de filmare pentru “Constanta. A Dancing City” am ajuns impreuna cu Maria Manea la Gravity Park. Este cel mai mare complex destinat practicantilor de sporturi extreme din Romania. Spatiul este gandit pe 4 zone de sport extrem pentru urmatoarele activitati : rollerblading, skateboarding, BMX, MTB, speed climbing, bouldering, trial, dirt jump si scooter (trotinete). Situat pe malul lacului Tabacarie, complexul sportiv Gravity Park a devenit un loc popular de petrecere a timpului liber in randul tinerilor, practicantilor si iubitorilor de sporturi extreme din Constanta.

Pasarela din zona Cazino Mamaia

Proiectul “Constanța. A Dancing City” l-am continuat cu Mirela Pana pe pasarela clasificata in 2011 drept monument istoric. Vechea pasarela pietonala de la Cazino Mamaia a fost construita in anul 1935. Zeci de ani, pasarela a constituit un principal punct de atractie pentru turistii romani si straini amatori de promenada. Din pacate, inca din perioada comunista autoritatile nu au efectuat nici o reparatie importanta la acest obiectiv turistic, aceasta stare de fapt determinand degradarea continua a pasarelei pietonale, care, in prezent, este o ruina. Faptul că a fost clasificată drept monument istoric nu a ajutat cu nimic.

Portul Constanta

Echipa proiectului “Constanța. A Dancing City” si-a dat intalnire cu balerina Bălan Codruţa intr-o locație cu iz de poveste. Portul Constanța are legături rutiere și feroviare cu toate rutele majore de transport ale României și de asemenea este cel mai mare port situat la Marea Neagră. Acesta este împărțit în Portul maritim, Portul fluvial si Portul turistic.

Parcul acvatic Aqua-Magic Mamaia

Impreuna cu Cristiana Drãgan am ajuns cu proiectul “Constanța. A Dancing City” intr-unul dintre cele mai mari si mai interesante parcuri de distractii din Romania. Parcul acvatic Aqua Magic este amenajat la intrarea sudica in statiunea Mamaia, aproape de statia de Telegondola. Construit pe o suprafata impresionanta si avand o capacitate de 3000 de locuri, parcul Aqua Magic a fost inaugurat in anul 2003. In anumite zile ale saptamanii sunt organizate concerte ale unor artisti romani, atunci, terasele si instalatiile acvatice functioneaza pana tarziu in noapte.

Plaja Tataia

Plaja Tataia a fost în perioada interbelică una dintre cele mai populare plaje din Constanța. Aceasta, alături de plajele Duduia și Modern, era frecventată de constănțenii și turiștii care nu-și permiteau deplasarea până în Mamaia. Probabil unul dintre cei mai buni saritori din Romania este Mihai Adelin Adrian. Impreuna cu el am ajuns cu proiectul “Constanța. A Dancing City” pe Plaja Tataia unde lucrarile de inisipare erau mai mult decat spectaculoase. Pana in acest an, apele Mării Negre ajungeau până aproape de țărmul înalt, acum, valurile ei se sparg în depărtare. Această fâşie de nisip din Faleză Nord s-a lăţit cu zeci de metri. Locul apelor a fost luat de o plajă nouă, cu nisip blond, cu o suprafață de peste 25 de mii de metri pătrați. Plaja Tataia va intra de anul viitor în circuitul turistic

Cheile Dobrogei

In rezervația Cheile Dobrogei am fost impreună cu Victoria Cret si Cosmin Adrian pentru a filma o nouă secventă “Constanța. A Dancing City”. Peisajele sunt de o frumuseţe rară.

Formaţiunile muntoase din zonă sunt foste recifuri coraliere ale Mării Thetis, iar rezervaţia este formată din calcare din perioada Jurasicului.

Tiroliana – cea mai lunga din tara

Pentru “Constanța. A Dancing City”, contorsionistul Marian Sas a coboarât 340 de metri cu o viteză de 70 de kilometri pe oră pe Cea mai lungă tiroliană din România deasupra plajei „Modern” din Constanţa. Instalaţia a fost construită de un cascador profesionist, Răzvan Gheorghiu care a lucrat la ea timp de 9 luni. Tiroliana „Extreme Zip Line” este inspirată după o instalaţie similară din Alaska, dar a fost adaptată la relieful din Constanţa.Golful Pescarilor

Golful Pescarilor este o plaja mica, superba si foarte putin cunoscuta de constanțeni.

Impreuna cu Alexandra Cacaraci am filmat pentru “Constanța. A Dancing City” printre barci si pescari.

Hotel Aurora, Mamaia

Am petrecut o dimineața minunată la piscina hotelului impreună cu Sofia Sitaru-Onofrei pentru a filma secvențele subacvatice ale proiectului “Constanța. A Dancing City”.

Parcul De Distractii Mamaia

Cand soarele apune in Constanta, parcul de distractii incepe sa vibreze.

Este locul in care iti reintalnesti copilaria. “Constanța. A Dancing City” si Stan Grațiela au gasit in parcul de distractii LUNA PARK o sursa serioasa de adrenalina.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți