Secretul fericirii ca o bombă cu ceas

Înainte să încep propriu-zis, aș dori să menționez câteva detalii extra ce au legătură cu pasiunea mea pentru viața culturală bucureșteană – era o seară ploioasă de februarie și eram la al treilea eveniment la care asistam consecutiv, iar Secretul fericirii este al nouălea spectacol pe care îl văd cu Vlad Zamfirescu (ar fi fost al zecelea dacă nu aș fi făcut cadou niște bilete). Așadar, la un prim research pe internet, domnul Vlad Zamfirescu pare a se fi îndrăgostit de textul lui Alexandru Popa, pentru că am citit pe Mediafax că a transformat textul în producție cinematografică independentă. Până vedem filmul, ne bucurăm de vizionarea producției teatrale independente. Semnalez un lucru nou pe care eu una nu l-am mai întâlnit – un singur text să fie transformat în film și spectacol de teatru cu aceeași distribuție și același regizor. Wowy! Eforturile tuturor implicați în aceste două producții merită toate laudele.  Prin urmare, Vlad Zamfirescu semnează regia filmului Secretul fericirii, care marchează și debutul său regizoral pe film, iar Secretul Fericirii de la Godot Cafe este al patrulea (Forma lucrurilor, Cupluri, Femei în mișcare, Cel de lângă tine fiind celelalte spectacole regizate anterior). Distribuția filmului este aceeași cu inițiala distribuție a spectacolului-  Irina Velcescu, Vlad Zamfirescu și Theo Marton, dar eu l-am văzut pe Dan Bordeianu în locul lui Theo Marton – un motiv de interes în plus de a vedea filmul.

Unde te ascunzi de ploaie? La teatru. Iată că am ajuns și eu în mica noastră cafenea bucureșteană dedicată spectacolului, care se bucuria mea era destul de plină pentru o vreme atât de neprietenoasă. Se închide lumina în sală, se oprește muzica și suntem invitați în universul prieteniei dintre Tom, David, Ana și Monica. Sunt căsătoriți, au copii și își petrec timpul liber împreună. Lucrează fiecare în domenii diferite, Tom călătorește mult și este foarte atașat de puținul timp pe care îl are de petrecut alături de cel mai bun și vechi prieten al său. Tom lucrează cu artiștii pe care nu-i are neapărat la inimă, dar de a căror viață liberă se lasă molipsit fără să vrea.  E un bărbat liber indiferent de câte obligații ar avea și aceeași libertate lipsită de prejudecăți și inhibiții le-o dorește și celor pe care îi iubește cel mai mult în viața sa, Ana și David.

David este întruchiparea calmității, foarte docil și ascultător față de prietenul său impunător. Calmul este o trăsătură de caracter care își lărgește limitele în fiecare situație-limită întâlnită în viață, o trăsătură interioară care mi se pare destul de greu de conturat pe scenă. Cum poți rămâne calm când prietenul tău a luat-o razna?  Poate că secretul fericirii stă în a fi calm, a folosi un limbaj politicos și a nu exagera în gesturi.

Ana este femeia-model, care se îngrijește de casă, gătește, face curat, se ocupă de copii și de bărbatul său. E absorbită și preocupată de viața de familie, căreia i se dedică trup și suflet. Știe exact ce are de făcut la momentul potrivit. Pare organizată și destul de temperamentală când lucrurile scapă de sub control. Știe cum să-i facă pe cei din jur fericiți, dar uită de propria fericire, iar asta o împinge la acțiuni necugetate.

Chiar dacă nu apare pe scenă, Monica este un personaj cheie la care se face referire în spectacol, pe care se sprijină multe dintre situațiile iscate.

Secretul fericirii nu poate fi aflat, dar este teribil de interesant să-l cauți, iar teatrul ne oferă câteva idei prin fiecare spectacol.

 

Verbs describe us
0

One thought on “Secretul fericirii ca o bombă cu ceas

Scrie ce simți