Aripi cu pene multicolore. O stare pentru fiecare culoare.

Într-o lume în care ne-am dori să ne ascundem sub aripile protectoare ale îngerilor ca să nu cădem pradă suferinței, de care preferăm să fugim în loc să învățăm din lecțiile pe care ni le oferă. Dacă nu știm să citim suferința drept o carte a propriilor greșeli făcute cu gândul sau cu fapta, și preferăm să fugim în căutarea paradisului în loc să conștientizăm infernul, atunci riscăm să facem mai multe greșeli în loc de realizări. Am văzut o imagine celestă vara trecută pe care o descriu în felul următor: un pescăruș alb zboară către fata care a căzut în lac ca să-i dea aripile sale, știind că acela va fi ultimul său zbor și că fata se va putea salva de la înec. Cine e îngerul? Conștientizarea renunțării la o parte din sine pentru a fi folositor într-o situație limită este un exercițiu pe care îl studiez de ceva vreme. Cred că îngerii sunt exact ceea ce credem că nu sunt și că atunci când avem nevoie de ei, ne părăsesc, pentru ca noi să găsim singuri mijloace de a-i aduce înapoi. Ajutorul nu trebuie cerut, ci trebuie oferit, iar îngerii sunt acolo să ne vegheze, nu să lucreze în locul nostru. Noi știm ce lucruri avem de făcut pe lume și mai ales noi alegem maniera în care vrem să le săvârșim. Suntem mai responsabili de acțiunile noastre decât ne dăm seama, dar asta nu înseamnă că inima nu are și ea un cuvânt de spus. 

„Cine a alungat din lume ideea de îngeri, câtă vreme eu încă îi simt mereu în preajma mea?” (Pierdutul paradis, de Cees Nooteboom, Editura Humanitas Fiction)

Ioana Bâldea Constantinescu: În primul rând, este o carte în care arta și literatura textualizează lumea, iar în al doilea rând este o carte despre infernul și paradisul interior. Jocul cu îngeri care apare în carte sub forma unui festival de literatură, vorbește foarte mult despre nevoia noastră de a demonta paradisul. Veți găsi cântece performative în care se întâmplă ceva. În momentul în care cuvintele sunt spuse, melodia aceea este intonată, lumea se schimbă, locul omului se schimbă în lume. Asta este arta până la urmă. Asta este ceea ce încearcă Nooteboom să creeze în acest roman. Aripa de înger care îl tranzitează este puseul nostru estetic, care poate crea paradis sau poate crea haos. Și toate aceste lucruri țin până la urmă de interiorul nostru care e mult mai stratificat decât tindem să ne imaginăm.
Andreea Răsuceanu: Pierdutul paradis este un roman mic ca dimensiuni, nu mic ca și valoare, care se poate citi în mai multe chei. În primul rând e un roman post-modern, care se poate citi ca o carte despre puterile curative ale artei, despre arta care te poate ajuta să treci despre o experiență traumatizantă, despre o experiență cumplită.Critica a vorbit foarte mult de această aparentă simplitate care se transmite și la nivelul stilistic, dar eu aș spune că e mai degrabă o simplitate înșelătoare la fel ca atunci când vorbim despre structura narativă, despre modul în care este gândit romanul. E mult mai greu să traduci romane așa zis-simple din punct de vedere stilistic decât unele care sunt foarte elaborate. Dincolo de frazele acestea care par foarte directe și foarte concise se află de fapt mesaje de profunzime pe care în lipsa unei traduceri foarte bune cititorul poate să le rateze.
Gheorghe Nicolaescu: De obicei traducătorul este invizibil. Se pot spune multe despre traducere, dar între timp au trecut așa de multe luni încât nu a mai rămas nimic din chinul zilelor în care a trebuit să găsesc soluțiile cele mai bune. Nooteboom este unul dintre autorii pe care îi traduc cu foarte mare plăcere. Deși este foarte poetic, impresia mea este că este de asemenea un autor foarte exact, tocmai atunci când folosește limba neerlandeză. El se folosește de vreo 5 limbi străine și dă citate. El e unul dintre oamenii care ține la traducătorii lui și vrea să-i scoată din condiția acelor oameni neimportanți și nevăzuți. El știe cât de important e să fie tradus. De foarte multe ori a acceptat să lucreze cu foarte mulți din traducătorii lui.

Actrița Eliza Păuna a citit două fragmente din volum.

 

Verbs describe us
0

Scrie ce simți