Tinerii sunt orașul, iar datorită lor el zâmbește și înflorește.

Într-o lume a haosului, durerii și răului, există oameni care pledează pentru cultură, educație și normalitate. Ei s-au unit sub umbrela A.R.C.E.N., iar datorită evenimentelor organizate de ei, Bucureștiul capătă o altă înfățișare, aerul are culoare și arhitectura devine senzorială. Anul acesta A.R.C.E.N. a organizat și primul program educațional destinat liceenilor Noi suntem orașul – Voluntariat Avizat, acțiune la care s-au înscris 100 de elevi doritori să ia parte la zugrăvirea în imagini și cuvinte a orașului în care locuiesc.

La Retrospectiva anului 2015 A.R.C.E.N., elevii implicați în program au vorbit despre experiența lor în programul Noi suntem orașul și mi-a plăcut extrem de mult entuziasmul, pasiunea și responsabilitatea, sentimente arătate prin glas și cuvintele frumoase pe care le-au folosit.Câteva fete au vorbit la început și m-au molipsit cu bucuria lor de a face din ziua de sâmbătă, prima zi de weekend, o zi fără școală și fără activități obligatorii,  o zi a întâlnirilor creative și constructive în beneficiul promovării vieții urbane bucureștene.

A luat cuvântul și cel mai tânăr voluntar, Luca, în vârstă de 15 ani, pe care țin neapărat să-l citez, pentru că m-a impresionat abordarea sa atât de serioasă și determinată în ceea ce privește importanța voluntariatul și implicărea în viața urbană de la o vârstă atât de fragedă: Echipa A.R.C.E.N. ne-a învățat pe toți cum să avem grijă de orașul nostru, orașul București. Măcar de acesta. Ne-a învățat să avem grijă de toate părțile dintr-un oraș. Am învățat să avem grijă de societate. Am învățat cum funcționează aceasta. Am învățat să avem grijă de modul cum e construit și aranjat orașul. Am învățat să avem grijă de comorile pe care ni le oferă orașul dar și să avem grijă de poveștile pe care acesta ni le spune. Lucrul de care sunt eu cel mai fericit este că A.R.C.E.N. ne-a adunat pe toți din grupuri total diferite cu interese diferite cu proiecte diferite și ne-a ajutat să învățăm unul de la celălalt. Toți ne-am pus întrebarea la un moment dat – Cine sunt eu? sau Cine suntem noi tinerii? Fiecare s-a crezut filosof la un moment dat. Echipa A.R.C.E.N. pe lângă toate lucrurile minunate pe care ni le-a oferit, au reușit să-mi răspundă mie la întrebare – Cine suntem noi tinerii. Iar răspunsul lor a fost – Noi suntem orașul. 

Sunt foarte încântată de faptul că niște oameni entuziaști nu se lasă copleșiți de lumea de cele mai multe ori amară în care trăim cu toții, ci vor să schimbe ceva pentru comunitatea lor, să ne arate că avem lucruri de care ne putem bucura printr-o simplă plimbare pe stradă și că merită să ne simțim norocoși că locuim în București, pentru că există o mulțime de lucruri pe care le putem face. Această viziune a alternativelor, pe vremea mea, cel puțin, nu a fost prea intens exploatată și promovată de către sistemul de învățământ din care am făcut parte. Cred că este o gândire foarte sănătoasă să ne concentrăm pe posibilități ș nu pe imposibilități. Într-adevăr avem destule minusuri în mica noastră capitală europeană, dar să nu lăsăm aceste minusuri să-și pună amprenta pe viața noastră de zi cu zi, pentru că din fericire, viața nu înseamnă doar neplăceri. Despre plăcerea de a gusta viața și cultura bucureșteană aflăm de la echipa de voluntari avizați a Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate.

Mai jos avem un mini-video din care putem afla câteva lucruri prețioase de la Edmond Niculușcă, președintele A.R.C.E.N.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți