Avem nevoie să facem sau să primim ceva gata făcut? Ambele!

La magazinul pasionaților de fotografie și video, unde trepiedul ține loc de cuier, și anume F64, am avut bucuria de a participa la două conferințe din cadrul Advertising Week Bucharest. Chiar dacă am mers pe jos prin ploaie până acolo, nu am regretat alegerea făcută întrucât am cunoscut oameni care mi-au împărtășit mie și pasionaților de publicitate, experiențele lor de viață influențați de tehnologie, mentalitate, creativitate, ambient. Ne influențează mai multe lucruri decât ne dăm seama, iar faptul că avem tehnologie, dar nu avem oameni suficienți oameni care să o folosească într-un scop benefic și util, de exemplu în munca lor sau ca simplu mijloc de comunicare, este un alt semn al înțelegerii eronate ale unei ere. Nu cred că vreun creator de gadgeturi sau reclame s-a gândit că va atrage ură sau agresivitate în urma ieșirii pe piață a acelui produs. De ce totuși are parte de negativism? Pentru că e simplu să stai pe margine și să comentezi, în loc să încerci să empatizezi cu cel care face lucrurile. A fi făcător e una, a fi comentator e alta. Eu aleg să fiu susținător. 

Mi-a plăcut extrem de mult de Cristiana, o femeie cu spirit de inițiativă, sigură pe sine și pe ce vrea și fondatoare a propriei companii în domeniul tehnologic – nu mă apuc să explic, că nu mă pricep, am inclus linkul ca să informați direct asupra activităților firmei sale. Dacă trăim vremuri în care tinerii preferă să studieze și să muncească în străinătate, iată că mai există și tineri care studiază la Viena, în cazul Cristianei, și apoi se întorc și fac ceva în țara lor. Pentru România, în umila mea părere, acești oameni sunt de apreciat și mai mult decât atât de menționat ori de câte ori se ivește ocazia. Și cel mai important, să aibă libertatea și condițiile de a face, de a lucra în țara lor, pentru țara lor. Deși se scot absolvenți pe bandă rulantă, aceștia se lovesc de sistemul vicios și toxic în care trăim, și atunci, acestor absolvenți le piere orice entuziasm și determinare de a începe un business pe cont propriu. Noroc că mai există și persoane precum Cristiana care să-și dorească o schimbare și să lupte din toate forțele minții sale pentru ea. Ne-a dat câteva sfaturi esențiale, înainte de a porni la drum cu ceea ce vrem să facem.
Cristiana Bogăteanu, CMO & Co-Founder at DeviceHub.net: Înainte de a începe să faci orice în lumea aceasta trebuie să identifici nevoia. Apoi să afli care este problema, iar în final venim cu propuneri de soluții. Soluția propusă ar trebui să fie ca și obiectivul – SMART – specific, measurable, attainable, realistic, time-related. Și apoi începem să facem research: vedem câți oameni se confruntă cu problemele indentificate de noi la început. Numai după ce am identificat nevoia, problema, soluția și mi-am făcut researchul a la carte, pot să mă duc oriunde în lumea aceasta și să propun orice. Până atunci dacă te duci altfel decât nepregătit o să fii luat drept neserios, s-ar putea să ratezi o șansă pe care a doua oară să n-o mai ai. Ți se poate spune că ești prea mic, prea tânăr. Ce e mai nasol e dacă nu faci chestiile enumerate ai pierdut încredere. Încrederea există de două tipuri la oameni – la unii pleacă de la 100% din secunda în care te-a întâlnit și pe urmă merg lucrurile cum trebuie și de aici merge în sus să zicem sau rămâne la sută la sută. Și mai există al tip de oameni care te-au întâlnit dar cărora trebuie să le câștigi încrederea de la 0 la 100%. Și atunci dacă ai întâlnit omul acela și ai gafat-o e trist, fără research nu merge.

Cum depășim un blocaj creativ?
Înainte de toate, aș vrea să-mi clarific mie, ce înseamnă, din punctul meu de vedere, creativitatea. În domenii precum arte plastice, artele spetacolului, artele muzicale etc, creativitatea înseamnă să pornești de la nimic și să construiești o lume. În domeniul advertisingului, creativitatea înseamnă să construiești în baza unor condiții impuse de client, menționate în brief. Și aici nu există care muncă este mai ușoară pentru că nu poți spune că e ușor să faci din nevăzut văzut și nici că nu e greu să brodezi ținând cont de tot felul de limitări – buget, brand equity, public țintă, whatever. Așadar, să vedem cum ne sfătuiește să depășim un blocaj creativ, domnul profesor Eugen Erhan, care ne-a spus de la bun început că nu există rețete pentru asta, dar există tot felul de căi ajutătoare, care se vor dovedi salvatoare în funcție de opțiunile fiecăruia dintre noi.
Eugen Erhan, creatorul Fredo & Pid’Jinart director Brandient, profesor UNARTE: Creativitatea este o chestie personală a fiecăruia, este atunci când suntem în starea aceea în care simțim că avem genul de idei care nasc alte idei. Ai avut senzația vreodată că te așezi la calculator și că mâinile scriu de la sine, fără să le pui tu? Ai senzația că tu ești un fel de portiță prin care trece arta pură în forma ideală. E o senzație foarte plăcută. Și există și senzația opusă în care te așezi și vezi pagina aia goală și nu zici nimic pentru că nu ai nici o idee.
Și aici am o problemă. Nu mi s-a întâmplat niciodată să am de scris ceva (pe un subiect impus sau nu) și să nu știu ce să scriu, în contextul în care din liceu îmi făceam tot felul de însemnări (majoritatea în desene) pe toate caietele dictando sau mate… Blocajul, ca orice lucru pe lumea aceasta are și un opus – și acela este – turuiala. Nu ai cum să turui util, dar poți scoate utilul din turuială, dar cum faci să nu mai pierzi timp cu vorbele goale și să lucrezi eficient? Eu zic că e mai bine să turui decât să ai senzația că trebuie să o iei de la zero mereu,care este o falsă senzație. Nimeni nu o ia de la zero, pentru că nu e ca și când te-ai naște din nou. Începi ceva nou, dar te pornești în acel nou cu tot ce ești tu și ai făcut tu până în acel timp. Și asta înseamnă să ai continuitate, stabilitate și de ce nu prosperitate.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți