Bucuria de a fi util

Suntem singuri cu adevărat când nu ajutăm pe cei aflați la nevoie. Senzația de singurătate vine din senzația de inutilitate. Fac ceva pentru oameni, deci sunt util. Sunt util oamenilor, deci sunt fericit. A fi fericit pentru că ai reușit să faci un om fericit este un sentiment vechi de când lumea, pe care nici o tehnologie de ultimă oră nu-l va scoate din funcțiune. Să ajuți este un job care vine din inimă pentru o inimă și asta nu va dispărea niciodată de pe Pământ, cât timp noi nu vrem să fim singuri, ci să fim utili.  

Din mica mea experiență de implicare în cazuri sociale, am observat două tipuri de reacție ale oamenilor  – sensibilizare și dorința de ajutor, indiferență, neconștientizarea cauzei și în cele din urmă neparticipare la ajutor. Eu una nu pot înțelege cum poți rămâne stană de piatră când un om, chiar dacă nu-l cunoști are nevoie de ajutor. Mă intrigă lipsa de empatie a unora, dar nu-mi pierd timpul încercând să deslușesc cauzele nepăsării, pentru că Slavă Domnnului am atâția oameni în jur care mă inspiră prin devotamentul și modul elegant de a se implica într-un proiect.  Pe Elena Simion am cunoscut-o acum câțiva ani cu prilejul voluntariatului de la festivalul de teatru Undercloud, iar acum ne-am reîntâlnit cu ocazia unui nou voluntariat de această dată pentru o cauză umanitară – ateliere de făcut cadouri pentru copii defavorizați din mediul rural. Sunt 500 de copii din 3 comune care au nevoie de ajutor – comuna Tătaru, comuna Sărățeni-Murgeni, comuna Ocnele Mari.

Am fost impresionată de calmul, entuziasmul și încrederea cu care Elena a prezentat cazurile, ne-a arătat poze cu copilașii și ne-a povestit despre cele mai recente acțiuni AOLN România. Împreună am făcut câteva evenimente caritabile – Cozonacul cu teatru – spectacol-lectură la care intrarea era un cozonac pentru bătrânii de la Spitalul Sf. Luca, Ghiozdănelul de vacanță  – lectură, concert coral, cântare voce și chitară în scopul strângerii de rechizite pentru copii din comuna Sărățeni-Murgeni, Charity Christmas – cântările caritabile în scopul strângerii de fonduri pentru recuperarea post-operatorie a Andreei,  iar vara am cântat pentru atragerea atenției asupra copiilor din Centrul Social Sf. Stelian din Comuna Tătaru. Pentru copiii din comuna Tătaru Editura Rosetti a donat cărți și eu am luat hăinuțe nou nouțe, iar ieri le-am pus în cutiuțe de cadouri frumos ambalate, cu scrisori pentru fiecare, scrise de spiridușii lui Moș Crăciun care au fost liceeni participanți la ateliere. De asemenea liceenii au mai făcut și decorațiuni de Crăciun, figurine origami, cuburi de rugăciuni și au decorat frumos cutiile de cadouri în hârtie de sezon.

Îmi place de Elena pentru că nu a invitat oamenii să doneze bani, ci să se implice activ în ajutorul copiilor și prin faptul că și eu am participat la aceste ateliere am simțit că o energie investită se duce cu folos într-o direcție benefică pentru ceilalți. Astfel de ateliere ar trebui încurajate în fiecare instituție de învățământ pentru că este important ca tinerii să știe că ei pot ajuta prin ceea ce fac oameni. Câți dintre liceeni nu vor să fie utili și nu le pasă doar de distracție și școală? Nevoia de a dărui există în fiecare din noi încă de la cele mai fragede vârste și faptul că putem oferi fericire prin ceea ce facem este un lucru că nu respirăm degeaba pe această planetă.

Urmează Târgul Caritabil de Crăciun pe 6 decembrie, de la a cărui pregătire am acest video cu colinde și confecționarea de obiecte hand-made.

 

Verbs describe us
0

Scrie ce simți