Suntem atacați pentru ceea ce suntem?

În urma atentatelor teroriste de la Paris, de vineri, 13 noiembrie 2015, scriitorul francez, Eric-Emmanuel Schmitt, ale cărui cărți le găsim la Editura Humanitas Fiction, a postat pe pagina de facebook un mesaj de încurajare pentru compatrioții săi, însoțit de o declarație de iubire față de cititorii săi.

Cu durere dar fără teamă
Ținta teroriștilor s-a schimbat, ea s-a extins: sunteți voi, sunt eu, este civilizația noastră, este libertatea noastră, este bucuria noastră de a trăi.
În zilele următoare, vom plânge, dar nu vom ceda. Fanaticii vor ca să ne fie frică? Ei vor pierde această luptă. Teroriștii vor să ne împartă? Ei vor eșua. Ei doresc să ne testeze capacitatea noastră de a fi uniți? Ei vor vedea …
Panica, ura, excesul, orbirea, le vom lăsa lor. Să cadă ei în propria lor capcană!
Și începe … Acum, la Paris, bărbați și femei va dona spontan sânge răniți. Sânge împotriva sângelui? Mai mult decât atât: generozitate împotriva urii! Dacă ne astăzi disperăm de alții, noi nu trebuie să  disperăm de noi înșine. Atunci ei vor să ne slăbească pe măsură ce le vom arăta puterea noastră.
Luptând, vom rămâne împreună, diferiți, dar uniți, toleranți, pregătiți să ieșim din casă, la concerte, la teatru, la meciuri sportive, la restaurant … Suntem atacați pentru ceea ce suntem? În mod just, vom rămâne noi înșine.
Și am să profit de această ocazie, dragi cititori împreună cu aceleași valori umaniste, să vă spun că vă iubesc.
Eric-Emmanuel Schmitt.

Puterea voinței.  Fără ea, am ceda cu toții pulsiunilor violente. Cine, cuprins pe neașteptate de furie. de teamă, de mânie, nu a dorit preț de o clipă să-l lovească și chiar să-l ucidă pe celălalt? Adeseori mă gândesc la faptul că toți suntem niște asasini. Majoritatea umanității, cea care se controlează, este compusă din asasini imaginari; minoritatea – din asasini reali. ( Eric Emmanuel Schmitt​, Concert în memoria unui înger, Jurnal de scriitură)

Verbs describe us
0

Scrie ce simți