Despre pasiunea și puterea de a exista în meserie

„În general mințile noastre sunt tare mult blocate de ce o să zică lumea. Ne amputăm singuri creativitatea cu care suntem înzestrați și aripile cu care ar trebui să zburăm.” (Maia Morgenstern)

Cu prilejul conferinței-spectacol Round Table, am aflat că doamnei Maia Morgenstern îi place analiza matematică, ba chiar ne-a propus o problemă de logică și ne-a spus că este studentă în anul întâi la Studii Iudaice și Limba Italiană. Sala Multimedia de la Conservator a fost mai plină ca niciodată și aplauzele au fost pe măsura încântării tuturor celor prezenți la întâlnirea cu distinsa actriță, pe care bucureștenii o pot vedea chiar azi în spectacolul Chantan au lait…se întoarce la Green Hours.

Când văd un actor pe care îl admir pe scenă, de fapt nu îl văd, îl simt și îl percep cu toată ființa mea prin energia aia plurisenzorială pe care el mi-o dăruiește. El este ea aici și poartă un singur nume de amplă însemnătate sonoră pentru cei care îi știu mai ales spectacolele. Acolo pe scenă,  pare un ocean de foc care arde în sinele său și doar cât se ne dezghețe sufletele criogenate de tot ceea ce e în jur. Avem nevoie de viul din teatru ca să ne resusciteze din amorțeala unor stări toxice și poate să ne ajute să găsim o cale la ceea ce credeam că e un drum înfundat. Niciodată nu trebuie să ne închidem în fața noului și elixirul tinereții poate că stă tocmai în pofta noastră de a învăța lucruri noi.

Maia Morgenstern: Sunt profund impresionată de dorința copiilor mei de a se informa. Ține de mine să găsesc o punte de comunicare să le povestesc ce-am învățat, ce-am experimentat, ce am trăit. Sigur că ei mă contrazic, dar eu nu leșin de indignare, ci încerc să le povestesc o poveste, vreau s-o fac și interesantă și plină de umor. De mine ține să nu mă urc într-un turn de fildeș și de acolo să nu privesc cu un dispreț suveran, ci să găsesc o cale de comunicare.
Valentina Sandu – Sunt profesoară din 1991 și întotdeauna am spus că noi trebuie să ne adaptăm la cei care vin. Dacă nu ne adaptăm și ne plângem, ce am făcut? Intrăm într-o prăpastie de comunicare și de fapt noi suntem cei care trebuie să ne adaptăm.

Maia Morgenstern: Dorești să primești de la maestrul tău cunoaștere și îndrumare și apoi nimeni nu te împiedică să te dezvolți.

 

Verbs describe us
0

Scrie ce simți