Iubitorii de teatru și film pot admira placa memorială dedicată actorului Amza Pellea

Când am ajuns în București, am observat că multe case și blocuri aveau o plăcuță cu Aici a stat și a creat scriitorul/arhitectul/pictorul. Nu am ajuns într-o zonă a capitalei în care să descopăr și o placă memorială dedicată unui actor, dar iată că azi, într-o zi de miercuri, 28 octombrie, la ora amiezii, a fost dezvelită placa memorială a actorului Amza Pellea, situată în strada Salcâmilor nr 12. Cred că ar fi foarte interesant să se facă un tur ghidat al caselor și blocurilor în care au locuit actorii, un fel de parcurs teatral al Bucureștiului prin care să reperăm fiecare locuință de actor, care nu mai este printre noi, și să le povestim și noi la rândul nostru, vizitatorilor străini despre aceștia. Teatrul conectează oamenii mai mult ca o rețea de internet, pentru simplul fapt că piesele clasice sunt jucate și de englezi și de francezi și de spanioli și de români. Așadar, dacă îi arăt eu unui italian o casă a unui actor român și îi spun că a jucat Brecht sau Cehov, deja se creează o conexiune interculturală. Mereu putem spune ceva frumos despre amintirea marilor noștri actori, mai ales dacă avem și o plăcuță care să ne amintească de ei în trecerea noastră grăbită și aiurită prin oraș.

Înaintea momentului dezvelirii plăcii memoriale dedicate actorului Amza Pellea, au luat cuvântul domnul Ion Caramitru și doamna Oana Pellea. Efigia este realizată de domnul Alexandru Marinete, sculptor, conform informației furnizate de doamna Oana Pellea.

Ion Caramitru: Uniunea noastră, UNITER-ul, își face datoria din când în când și cât de des posibil și în această activitate care este înscrisă în statutul nostru ca fiind dintre cele prioritare, și anume, menținerea în memoria publicului a marilor figuri ale teatrului românesc. Aici e vorba și de un mare actor de teatru, dar și de un mare actor de film, ceea ce combină în mod fericit o personalitate artistică de excepție. Amza Pellea, ca mulți dintre colegii lui, a dispărut din viață mult prea devreme, nepermis de devreme. O întreagă generație a dispărut într-o clipă, iar obligația noastră este să îi păstrăm în amintire cu tot ce înseamnă ei și contribuția lor la istoria teatrului românesc.
Oana Pellea: Sunt mai mult decât bucuroasă, sunt chiar emoționată, pentru că mi-e straniu să stau aici. Cred că acolo unde e, Amza zâmbește acum și e destul de încântat de toată atenția pe care o primește, iată, după 32 de ani. Mulțumesc pentru inițiativă și pentru acest semn de aducere aminte.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți