Mirela Trăistaru: Arta e acel ceva de care nimeni nu are nevoie, dar fără de care nimeni nu poate să existe.

A promova munca artiștilor contemporani face parte din structura mea umană și este chiar o componentă vitală pentru mine. Simt nevoia de a le împărtăși oamenilor despre creatorii de frumos și bine din lumea noastră adeseori întinată de convențional, plat și negativism. Să poți să redai prin expresia grafică un chip uman, o stare, o poveste, trecut prin filtrul imaginației tale, al simțirilor tale și al înțelegerii tale, pentru mine, înseamnă iubirea de artă pentru artă. Artista vizuală Mirela Trăistaru este o prietenă veche, importantă și specială a teatrului, iar prin creațiile sale ne apropiem mai mult de universul scenei și al spectacolului. 

Expoziția  “Backstage” de Mirela Trăistaru poate fi admirată la Noaptea Devoratorilor de Teatru  (17 octombrie  duminică – 18 octombrie), la Clubul Țăranului Român, localul destinat evenimentelor culturale din cadrul Muzeul Țăranului Român.

 

 „Arta e acel ceva care ne umple, ne împlinește și ne bucură. E important să nu negăm că avem nevoie de artă. Oricât am alerga în societatea asta de consum și consumistă după bani și mici jucării, care avem impresia că ne satisfac sufletul nu ne putem simți cu adevărat împliniți doar atunci când ne putem regăsi într-un gest al unui actor, într-o replică celebră, într-o mâzgâlitură de pe un perete.” (Mirela Trăistaru)

Am avut bucuria unui video interviu cu artista vizuală Mirela Trăistaru, chiar cu o zi înainte de plecarea sa la New York, unde are 2 expoziții importante:
– la Institutul Cultural Român – Trace, Shadow, Heritage – „o expoziție despre recuperarea adevăratelor valori, de moștenire, de umbră, de ce dăm mai departe. E o serie de desene care ne duc în jocurile copilăriei, și în povestea de început, de inocență, de bucurie, într-o armonie perfectă cu recuperarea folclorului, cu motive inspirate de lucruri făcute de țărani în casă de la țoluri, la perne, la farfurii, la ștergarele puse pe perete. Sunt motive culese de mine și puse ca într-o joacă alături de mici gesturi ale copiilor.”
– la Islip Art Museum, Brookwood Hall –  „The Fleiss-Giacummo-McAvoy Second NY Contemporary Art Symposium 2015” – Mirela Trăistaru este singurul artist vizual care reprezintă România în cadrul acelui simpozion. „Mi-am propus să realizez o serie tot pornind de la recuperări de folclor, mai ales că vor mai fi artiști și din alte țări, cum ar fi Polonia, Țările Arabe, America, deci din mai multe identități culturale. Și atunci îmi place să merg pe recuperarea valorilor noastre vechi.”

După întoarcerea de la New York, artista își continuă munca de creație într-o nouă expoziție, despre care spune că „este o continuare a altor două expoziții de grup pe care le-am făcut. Prima a fost Black and White, unde toate lucrările mele și ale invitaților mei artiști au fost realizate în alb și negru, iar invitații noștri de la vernisaj au venit toți îmbrăcați în alb și negru și tot ce s-a băut și s-a mâncat a fost în alb și negru. Vinul a fost negru, ciocolată albă. Următoarea a fost Red care a coincis cu dechiderea galeriei și a spațiului cultural al Asociației Naționale de Arte Vizuale Contemporane. Și acum lucrăm intens și vrem să aducem artiști din străinătate la fel cum am adus și la Red, vom face expoziția Ultramarin. Nu știu dacă vom mânca struguri și prune, dar cu siguranță ne vom îmbrăca în albastru, iar lucrările ne vor încânta și ne vor însenina sufletul prin culoarea lor. E un proiect mai amplu vrem să trecem prin tot spectrul cromatic să ajungem inclusiv la argintiu, la auriu și roz, spune artista.”

 

Verbs describe us
0

Scrie ce simți