Un festival de teatru îți oferă mai multe motive de bucurie

Cum vă spuneam într-un articol anterior, toamna aceasta este bogată cu daruri teatrale și nu numai, la care suntem invitați cu toții să le primim. Un spectacol de teatru este un cadou care se întâmplă o singură dată într-un anumit loc, un cadou pe care ți-l faci sufletului din nevoia de a fi conectat la o sursă de energie benefică și de a fi uitat de lumea din jur preț de un ceas sau mai multe. Un festival de teatru are grijă de sufletul tău și îți face mai multe cadouri de natură culturală, care au grijă de tine și îți hrănesc mintea cu cele mai utile informații.

Pentru mine, știrile înseamnă noile spectacole de teatru, lansări de carte, concerte, expoziții sau întâlnirile cu public ale personalități culturale. Mi se pare că trăiesc într-o lume în care mă pierd zi de zi, dar când merg la un eveniment cultural, parcă mă regăsesc și mă vindec de orice neliniște și nu-mi pare rău că trăiesc în România. Un festival de teatru îți oferă mai multe motive de a te bucura că te afli în România, chiar și pentru turiști. Am avut bucuria de a participa la conferința de presă a Festivalului Național de Teatru, aflat la care de-a XXV-a ediție, despre care am tot postat știri pe parcursul acestui an.
În cadrul conferinței de presă, domnul Ion Caramitru ne-a amintit că se împlinesc 25 de ani de la Revoluție, și tot 25 de ani de la înființarea Festivalului Național de Teatru. Deși a trecut prin perioade de criză, teatrul românesc își păstrează standardele înalte, ne-a spus directorul T.N.B.ului. 25 este și pentru mine un număr de o mare însemnătate – pentru că am realizat 25 de materiale scrise și video despre ediția anului trecut a F.N.T-ului.
Marina Constantinescu, director artistic F.N.T.: O cultură nu dispare peste noapte din neputința altora. Lumea teatrului rămâne pentru mine chiar sensul de a exista, deși vă mărturisesc că în acest an mi-a fost cel mai greu și pentru că aveam responsabilitatea față de toată lumea că este o ediție aniversară. 25 de ani pentru mine înseamnă ieșirea mea de la întuneric la lumină, formarea mea în libertate, înseamnă Europa mea, înseamnă lumea care nu stă pe loc. Nu s-au creat asupra mea nici un fel de presiuni politice. Am avut parteneriate legate de valoare și de cultură. Fenomenul nostru teatral este acolo unde trebuie să fie – deasupra binelui și răului de pe Pământ, deasupra conflictelor mari sau mici, care nu privesc ficțiunea, ci doar realitatea mică și poate derizoriul.
Doamna Aura Corbeanu, director executiv al FNT, ne-a spus noutatea absolută a acestei ediții: Pentru noi transmisiile în direct au fost o modalitate de a arăta că putem promova teatrul românesc în mai multe orașe, iar ICR-ul a venit cu un răspuns favorabil. Vom transmite în direct spectacolele Mein Kampf, Bizoni, Steaua fără nume la ICR Viena, la Teatrul Național Chișinău prin ICR Chișinău, la Grand Cinema & more, București, la Pitești, la Constanța, la Brașov, la Timișoara.
Sergiu Nistor, consilier prezidențial: Atunci când Președintele România acordă Înaltul Patronaj instituie o relație biunivocă. Am văzut în cazul Festivalului Național de Teatru în tematica sa, o co-rezonanță cu temele discursului său politic, așa cum a fost el de altfel validat acum un an. Când vorbim despre democrație și libertate pe scenă, facem într-un fel apel la marile teme ale societății. În această corespondență dintre valorile pe care în mandatul său vrea să le pună în fața societății și tematica Festivalului Național de Teatru este rațiunea acestui Înalt Patronaj.
Alexandru Oprean, secretar de stat din partea Ministerului Culturii: Teatrul vorbește despre noi. Într-o lume zdruncinată și măcinată de tot felul de conflicte, iată suntem împreună într-un act de cultură care nu face decât să ne aducă la o mai bună înțelegere a lucrurilor. Festivalul are o vizibilitate internațională. Este un festival care ne așează pe eșicherul cultural european acolo unde se cuvine și nu numai. Orice act cultural al nostru ne duce la o mai bună cunoaștere a lumii culturale din Europa și din lume, ceea ce este extrem de important. Ministerul Culturii a înțeles acest lucru și de aceea a ales să sprijine acest demers cultural și cu siguranță o va face și în anii ce vor urma.
Radu Boroianu, președinte ICR București: Institutul Cultural Român se ocupă să pună pe harta lumii România valorilor. Valorile pot fi doar creative. Vedem cu toții că până acum o Românie a defectelor și păcatelor s-a impus de la sine. Trebuie să realizăm că valoare extraordinară a României este creativitatea și aceasta trebuie să înlocuiască harta întâmplătoare. Toate Institutele Culturale Române trebuie să devină și agențiile marilor evenimente culturale din România. E normal ca un festival de talia FNT-ului să constituie pentru noi o provocare suplimentară.
Cu puțin timp înainte de terminarea conferinței de presă, domnul Caramitru ne-a întrebat pe cei prezenți la conferința de presă de la Sala Media dacă vrem să participăm la turul ghidat al Teatrului Național București și m-am înscris bucuroasă alături de alți câțiva curioși. Cu această ocazie am aflat că am fost la deschiderea prin spectacole în premieră a 3 dintre cele 6 săli – Sala Mică – Două loturi (octombrie 2012), Sala Media – Năpasta (decembrie 2012), Micul infern – Sala Pictură  (februarie 2013). Apoi am fost conduși prin ateliere, am mers cu liftul de decoruri, și am intrat prin culisele de la Sala Studio, Sala Mare și Sala Atelier. Finalul a fost urcușul pe acoperișul TNB-ului de unde Bucureștiul are o priveliște senină, chiar și într-o marți 13 mohorâtă. Pe acoperiș se construiește un amfiteatru în aer liber și abia aștept să văd ce spectacole se vor petrece acolo.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți