Comunicat Scena.ro nr.29 (2)/2015 Paradoxurile scenei helvetice

unnamed (37)Dincolo de proverbiala ei neutralitate și de impresia de lux și bunăstare pe care o lasă, Elveția este un spațiu cultural extrem de complex pe care merită să-l cunoști îndeaproape.

Scena.ro continuă seria de imersiuni în culturi teatrale mai puțin cunoscute la noi și, după Norvegia, Polonia, Germania, Statele Unite, se oprește în numărul nr. 29 (2)/2015 asupra scenei elvețiene prin Dosarul special Paradoxurile scenei elvețiene.

Spațiu multicultural și bilingv supus diverselor influențe, țara celor 26 de cantoane are o scenă extrem de dinamică, deopotrivă în teatru, dans și performance unde artiști paradoxali experimentează noi limbaje scenice în fața unui public din ce în ce mai participativ.

Dosarul special dedicat scenei elvețiene a fost gândit și realizat cu sprijinul Pro Helvetia & coordonat de redactorul-șef al Scena.ro, Cristina Modreanu, și cuprinde eseuri scrise de cunoscuți critici și jurnaliști locali, care sintetizează multiplele tendințe înregistrate în acest mediu cultural complex, efigie a culturii Europei globalizate.

În afara dosarului, numărul recent ieșit din tipar mai cuprinde un interviu cu Radu Afrim în care cunoscutul regizor constată ironic: „Cu un CV construit din Shakespeare şi Cehov eşti mai bine văzut la Judecata de Apoi”, un profil Cosmin Manolescu, un eseu despre spectacolele unui celebru iconoclast european, Rodrigo Garcia, comentarii despre cea mai nouă carte de eseuri a lui Mario Vargas Llosa, Moartea culturii, o corespondență din Paris despre ultima creație a lui Romeo Castellucci care înlocuiește actorii cu mașinile și o corespondență din Berlin despre spectacolele-expoziție ale coregrafilor Tino Sehgal şi Boris Charmatz.

De asemenea, nu lipsesc rubricile semnate de Marian Popescu, Saviana Stănescu, Ionuț Sociu și Mihaela Michailov.

Din toate aceste articole reiese că nu poate fi vorba despre ”moartea culturii”, așa cum o numește Llosa, ci despre numeroasele transformări prin care aceasta trece peste tot în lume.

Calea cea mai bună să aflați despre ele este să citiți revista de artele spectacolului Scena.ro.

Imediat după apariție revista a fost lansată la Timișoara, în cadrul primei ediții a FAPT – Festivalul de Arte Performative Timișoara, al cărui curator este Ciprian Marinescu, membru fondator al Scena.ro.

Revista Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului.

Numărul 29 (2)/2015 al Scena.ro a apărut cu sprijinul Pro Helvetia, al Institutului Polonez.

Revista Scena.ro este finanțată cu sprijinul Ministerului Culturii

Verbs describe us
0

Scrie ce simți