Tiberiu Soare: Muzica ne arată ceva, nu ne spune ceva.

Am avut deosebita plăcere de asista la conferința interactivă a lui Tiberiu Soare, organizată de Fundaţia Calea Victoriei la Teatrul Odeon. Dirijorul Tiberiu Soare,  ne-a povestit despre marele compozitor german “Richard Wagner și Fascinația Operei de artă totale”, evenimentul făcând parte din seria conferințelor interactive intitulate „Vorbe despre Muzica si Muzicieni”.

Am ales să introduc în acest articol două video-uri pentru că au strânsă legătură cu vorbele dirijorului. Primul este Olandezul Zburător de Richard Wagner. Iar al doilea este o o picătură din conferința despre celebrul compozitor.

„Muzica în sine nu vrea să spună nimic. Muzica doar arată ceva. O operă ne arată ceva.
Wagner este un foarte mare orchestrator și un foarte bun specialist în a echilibra tensiunile dintr-o muzică. Nu spune totul prea devreme, nu spune nici nimic prea târziu. E exact cum trebuie. Muzica lui Wagner este foarte bine dozată, trebuie doar răbdare. Vă sugerez chiar să o luați în doze homeopatice.
Vă pot spune că există două lucruri de urmărit la Wagner: unul este tipul de melodie care dă senzația de neregulat și de infinit. E ceva care nu are simetrii. Evită simetriile. Este ceva foarte special și specific idiomului Wagnerian. Și al doilea lucru sunt acele motive conducătoare, au fost numite laitmotive. Laitmotivele sunt un fel de compendium muzical în care un anumit personaj, o stare sau un obiect, primește un motiv muzical aparte, o înșiruire de sunete, câteodată un interval, câteodată o înșiruire de două-trei intervaluri muzicale, dar ele sunt recognoscibile pe parcursul operelor. Cu ajutorul lor Wagner a reușit să croiască toată tapiseria asta magnifică numită „Tetralogia”. Motivele la Wagner se transformă. E multă simbolistică în muzica lui. Dar nu cred că o învățare mecanică sau după un catalog al motivelor wagneriene ne-ar aduce la o înțelegere mai bună a muzicii lui. Eu îi descurajez pe studenți din punctul acesta de vedere. Nu trebuie abordat reducționist. Wagner e un întreg. Are o melodie infinită rupe simetria aceea normală și dacă rupi simetria aceea ai nevoie de alt principiu de construcție. Motorașul care funcționează pentru ducerea mai departe a discursului muzical trebuie să aibă niște rotițe care duc o șenilă, rotițele astea se numesc laitmotive. (Tiberiu Soare)

Verbs describe us
0

Scrie ce simți