Autorul chinez Su Tong, fascinat de Irina Petrescu. Oare vom regăsi această fascinație în romanele sale?

O miercuri cu multe surprize la Librăria Humanitas de la Cișmigiu! Am venit devreme la lansarea romanului Lumea de orez de Su Tong, dar chiar și devreme librăria era plină ochi de oameni interesați de eveniment, printre care se află și studenți ai limbii chineze. Partea interactivă a fost finalul când s-au adresat întrebări din public, dintre care un jurnalist , o scriitoare,  și o fată blondă cu ochi albaștri, care urmează un Doctorat pe cercetare al poeziei chineze la Facultatea de limbi străine, Universitatea București.

Tot la Limbi Străine mi-am petrecut și eu 5 ani cu bucurie și cu fiecare limbă învățată (am făcut engleză, spaniolă și portugheză) am simțit că mi s-a dezvoltat câte o identitate. Oare care o fi senzația dezvoltării acestei identități lingvistice odată ce te dăruiești studiului unei limbi atât de complicate și deloc ușor de învățat cum e chineza? Mi se se pare fascinant să studiezi limbi cu alt alfabet, să-ți dezvolți intelectul datorită noului limbaj prin care te exprimi, să înțelegi ceea ce nu poate fi înțeles de toată lumea, să poți comunica direct cu o cultură datorită dragostei pe care o ai față de limba respectivă. Apreciez total oamenii de acest gen și sunt foarte bucuroasă că Editura Humanitas Fiction prilejuiește astfel de întâlniri. Institutul Confucius din cadrul Universităţii din Bucureşti a fost partener la eveniment.

Conform comunicatului de presă, autorul romanului „Lumea de orez” , Su Tong este unul dintre cei mai renumiţi scriitori chinezi contemponani, recompensat cu numeroase premii naționale, precum și cu Asian Literary Prize în 2009 şi nominalizat, în 2011, la Man Booker International Prize.

Su Tong despre percepția sa asupra României: Pentru mine astăzi este o zi în care am fost foarte impresionat. Nu mă așteptam să fie atât de multă lume prezentă la eveniment. Pentru mine România exista în imaginația mea. Noi când eram mici nu puteam vedea la televizor filme americane și vedeam filme românești. Imaginea pe care o am eu despre România este deosebită și pleacă de la un anumit film. Filmul se numește Valurile Dunării și aș vrea să-l revăd. Este un film din care îmi amintesc personajul principal feminin numit Ana (Irina Petrescu) și care pentru mine era cea mai frumoasă femeie.
Despre romanul „Lumea de orez”: Eu vroiam să scriu un roman în care să vorbesc despre natura umană, să vorbesc despre tensiunea dintre om și realitate. Pentru mine romanul Lumea de orez este într-un fel un roman de science fiction. Vecinul meu de pe atunci era un pictor care credea despre mine că sunt o persoană foarte cumsecade și când mi-a citit romanul s-a trezit în miezul nopții urlând că un om care poate să scrie un asemenea roman cine știe ce poate să facă mai departe. Un vecin poate să fie un vecin bun chiar dacă a scris un asemenea roman.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți