Eveniment Nemira in memoriam Valentin Nicolau la Undercloud

Iubitorii de teatru și carte au avut parte de un eveniment special dedicat scriitorului Valentin Nicolau, fondatorul Editurii Nemira și al revistei Yorick. Evenimentul a avut loc la Muzeul Țăranului Român în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Undercloud.

Am stat pe trepte și am ascultat povești frumoase pline de sens și sevă culturală. Și acum lucrând la acest material mă întreb oare noi, generația mea, ce fel de povești ne vom spune ajunși la anii domnului George Banu? Am avut bucuria de a realiza încă două filmări cu dumnealui la Ceainăria Arcub și la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, cu prilejul altor două lansări de carte, dar cea mai mare încântare o constituie faptul că și eu sunt din același oraș cu dumnealui, ba chiar am studiat la același liceu. Niște accidente fericite, dar despre accidentele benefice și cu substanță adevărată, vă invit să le vedeți în textul și video-ul de mai jos. Înainte de asta, permiteți-mi să vă destănui faptul că întotdeauna m-au fascinat prieteniile dintre două personalități culturale și faptul că domnul Banu a ales să împărtășească împreună cu noi bucățele importante din relația sa cu domnul Valentin Nicolau, a constituit cu siguranță o mare onoare pentru fiecare din cei prezenți la eveniment.

George Banu:  „Accidentele nu poți tot timpul să le devaluezi spunând mereu că sunt accidente. Sunt hazarduri care fac sens, hazarduri care intervin și pe care le afli mai târziu. Suntem născuți în aceași zi, 22 iunie, și am aflat ulterior că am fost și vecini pe Bd. Carol Davila. Timpul trece, diferențele se micșorează, și de multe ori când ne duceam seara acasă ne povesteam amintirile, el era mai tânăr decât mine, eu mai în vârstă. O a treia coincidență – eu mi-am petrecut primii ani ai vieții până la facultate într-un oraș ironizat de toată lumea, Buzău, iar sediul Editurii Nemira este pe o stradă care se cheamă Iani Buzoianu. E un cerc de informații speciale, care ne leagă, și ceea ce mi-a plăcut întotdeauna la Valentin Nicolau este că mie îmi apărea ca o sumă de identități diferite – prietenul cel mai intim, iar două ore după aceea devenea patronul editurii. Această pluralitate de personalități mă fascina și mă tulbura, pentru că aveam senzația că el nu e singur, că el e mai mulți, e mai complex. Cu Valentin erai tulburat de demonul a ceea ce se va întâmpla în clipa următoare.”
Monica Andronescu:Valentin avea puterea de a face lucrurile să existe și de a te face să crezi că poți. Vă invit să descoperiți această colecție de cărți de teatru. Cartea de teatru nu este neapărat o carte de nișă și veți descoperi o plăcere extraordinară în a o citi. Pe unele cărți din colecția Nemira le puteți citi ca pe niște romane, iar după ce veți citi aceste cărți felul în care veți primi spectacolele de pe scenă se va schimba puțin sau puțin mai mult. Avem texte fundamentale în această colecție pe care vă va face plăcere să le citiți.”
Actorii Cristi Iacob și Claudiu Bleonț au susținut un spectacol lectură al textului Păstrează copia și nu uita originalul de Valentin Nicolau. Spectacolul a fost regizat de Chris Simion, iar rolul povestitorului l-a jucat domnul George Banu.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți