Spectacolul N(aum) a fermecat publicul de la Festivalul Undercloud

Cu peste 20 de reprezentații din noiembrie 2014, până la momentul actual, atât la București, la festivalurile din țară, cât și la Bruxelles, spectacolul N(aum), regizat de Mariana Cămărășan, cu distribuția formată din actrițele Oana Pellea și Cristina Casian, a fost un succes absolut în inimile a celor peste 300 de spectatori prezenți la Undercloud – Festival de teatru independent de orice. 

După terminarea spectacolului, am avut șansa realizării celui mai important material video din cariera mea. Ce fericită am plecat acasă! Am cântat tot drumul. Apoi am lucrat 5 ore la material și apoi am căzut într-o prăpastie a fricii.  Cred că sunt imobilizată de ea. Niciodată nu mi-a fost atât de frică înainte să scriu un articol. Mă scufund în valuri de emoții în timp ce scriu, emoții de toate nuanțele și intensitățile, dar frica nu s-a numărat printre ele până acum. Simt cum mi-au înghețat degetele și încheieturile de fiori, inima mi s-a strâns și ochii mi s-au mărit. Frica de a greși iremediabil cred că nu poate fi combătută cu nimic sau cel puțin eu nu știu cu ce anume poate fi domolită. Când te implici și te dedici unei acțiuni, unui subiect, unui lucru, feed-backul este primordial. Și când nu e feed-back începi să-ți pui o mulțime de întrebări, apar îndoielile și parcă nu mai ești în stare de nimic bun. Doar de rău, atunci? Mereu poți face mai bine, ăsta e un lucru cert! Și faptul că putem îmbunătăți munca noastră la fiecare pas înseamnă că progresăm și ieșim din zona noastră de confort.

Am văzut spectacolul N(aum) de 5 ori până acum, am adus-o pe mama care a izbucnit în lacrimi de mai multe ori în timpul spectacolului, apoi a rămas paralizată și fermecată deopotrivă de lumea  creată pe textele lui Gellu Naum de către echipa artistică și cea tehnică a spectacolului. Apoi nu a mai ieșit din magia N(aum)-ului până ce nu a povestit tuturor despre el.  Pe mama dacă o emoționează ceva povestește despre el luni întregi sau chiar ani. Dacă a emoționat-o  acest spectacol cred că e puțin spus în cazul ei. Fiecare avem propria percepție despre lucrurile înconjurătoare. Mama percepe lucrurile mai adânc și mai profund ca majoritatea oamenilor, iar pentru ea spectacolul N(aum) a însemnat un fel de reîntâlnire sufletească și cerească… Iată de ce e benefic teatrul; prin el ne apropiem mai mult de cei pe care i-am pierdut în negura timpului, dar din sufletul nostru niciodată. Îi simțim, chiar dacă nu-i vedem, iar după cum spunea domnul Patapievici la lansarea celui mai nou volum  al său: Cele mai importante lucruri sunt cele care nu se văd. 

Nu putem vedea de fapt un spectacol de teatru. Nu apăsăm pe telecomandă și apare o imagine cu sunet. Un spectacol îl simțim, îl proiectăm asupra propriei noastre ființe, îl incorporăm în ADN-ul nostru și îi permitem să ne modeleze senzorial cât timp suntem spectatorii săi. Poate și după-aceea…dar efectul se diminuează de la zi la zi.  Motivul pentru care îmi place să merg de mai multe ori la același spectacol  este de a-mi păstra caldă și pe cât posibil nealterată emoția pe care mi-a oferit-o la prima întâlnire, pentru a observa cum evoluează personajele sale, pentru a-mi crește energia pe care actorii o oferă cu atâta bucurie la fiecare reprezentație fiecărei inimi deschise să o primească. Misterul producerii unei astfel de energii nu l-am elucidat deocamdată (nici nu sper că voi reuși vreodată). În schimb, am aflat pe propria piele (de găină de cele mai multe ori) că această energie există, în cantități ce nu pot fi cuantificate, în dozajul care-ți trebuie doar ție și că o poți accesa doar fiind în sala acea de spectacol, la teatru.

Festivalul Undercloud și anul acesta demonstrează că teatrul se poate face oriunde, dacă există pasiune, dedicare și dacă se asigură condițiile  tehnice pentru fiecare spectacol în parte. Așadar, sub un nor te așteaptă teatrul independent la MȚR la finalul verii, fiecare întâlnire poate fi o surpriză frumoasă și o amintire de înrămat în suflet. Teatrul se trăiește, nu se povestește!

Verbs describe us
0

2 thoughts on “Spectacolul N(aum) a fermecat publicul de la Festivalul Undercloud

  1. Pingback: N(AUM)
  2. Sincere complimente intregii trupe de actori si regizori pentru acest minunat spectacol, care te face cu siguranta sa traiesti teatrul la adevarata sa valoare si sa iesi din sala de spectacol mai bun si mai intelept.Succes in continuare la Stockolm si Londra, in speranta ca ICR devine mai activ si propune si in alte tari, acolo unde concentratia romanilor este si mai mare ,aceste evenimente spectacol inedite.

Scrie ce simți