Cu domnul Victor Rebengiuc pe Terasa Humanitas Kretzulescu

unnamed (13)Humanitas Multimedia vă invită marți, 4 august, la ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu să descoperiți audiobookul verii: Ferma animalelor de George Orwell, în lectura lui Victor Rebengiuc. Discuția la care vor participa Victor Rebengiuc, Dan C. Mihăilescu și Lidia Bodea va fi urmată de lectura câtorva fragmente din nuvela lui Orwell.

Ferma animalelor a fost publicată în 1945, cu patru ani înainte de cealaltă distopie celebră a lui George Orwell, 1984. Este considerată și acum una dintre cele mai importante și mai influente opere literare, o dezvăluire a mecanicii stalinismului, în care se regăsesc reprezentări ale tuturor personajelor cheie: Marx, Stalin, Troțki, Molotov, Zinoviev, țarul Nicolae al II-lea, Hitler, poate chiar Orwell însuși, în pielea măgarului Benjamin.

Animalismul, noua doctrină a Fermei animalelor, pornește de la șapte precepte: oricine merge pe două picioare e dușman, oricine merge pe patru picioare sau are aripi e prieten, niciun animal nu va purta haine, niciun animal nu va dormi într-un pat, niciun animal nu va bea alcool, niciun animal nu va ucide un alt animal, toate animalele sunt egale. În timp însă, se instalează o nomenclatură sprijinită de un aparat represiv, dominată de dorința de putere, lăcomie și de viciile care aparținuseră altădată vechii ordini a oamenilor. Bazându-se pe încrederea și neștiința celorlalte animale, porcii aflați la putere, și în special Napoleon, corespondentul alegoric al lui Stalin, vor reduce cele șapte precepte la unul singur: egalitatea în care unii sunt mai egali decât ceilalți.

Fragment Soundcloud

Ferma animalelor a inspirat două adaptări, celebra animație din 1954 și filmul din 1999 în care vocile personajelor sunt interpretate de Patrick Stewart, Peter Ustinov, Julia Louis-Dreyfus sau Ian Holm.

Audiobook-urile Humanitas Multimedia se găsesc în format audio CD în librăriile din București și din țară și mp3 download pe www.libhumanitas.ro.

Verbs describe us
0

One thought on “Cu domnul Victor Rebengiuc pe Terasa Humanitas Kretzulescu

  1. Sunt fericita si mandra sa ader astazi la teoria distopica a lui G.Orwell si ma declar un animal.Da, vreau sa mor ca animal.Ce animal?Unul de pura rasa ,un cal daca se poate,daca cer prea mult si un soricel imi este bine ,cu conditia sa nu ma calcati pe codita ca nu se stie cum reactionez.Cascavalul mi-a intarit dintisorii si musc.
    Conceptul de egalitate la care visau „porcii de la putere” din opera lui Orwell exista numai in matematica.Pentru ei egalitatea este numai o lozinca pentru a castiga cat mai mult populism ,ca nu strica !
    Superba iniziativa lectura lui Orwell in prezenta celor 3 maestri si in ceea ce priveste Maestrul Rebegiuc care a avut intotdeauna curajul sa nu aplece capul la anumiti porci si sa afirme ca 2+3=5 (ca sa ramanem in optica lui Orwell)

Scrie ce simți