Maria Colțatu, trupa Muse Quartet: Concurența e cu tine

Maria Colțatu face parte din trupa Muse Quartet, pe care o putem asculta sâmbătă, 27 iunie,  la Green Hours împreună cu Alexandra Ușurelu.  Maria își întreține zi de zi  pasiunea sa pentru muzică prin studiul la instrumentul la care cântă și anume viola. Muse Quartet a  mai cântat alături de trupele Vunk, Golan și CTC. 

11108857_10206675865354378_3416961871187941042_n

Este o concurență mai mare la vioară față de celelalte instrumente? Știu că la pian este o concurență foarte mare.
Maria Colțatu: Există o concurență, dar sunt convinsă dacă fiecare își vede de propria muncă la un moment dat o să fie căutat sau să-și găsească locul. Am fost învățată să văd lucrurile vis-a-vis de mine, să mă raportez la mine și niciodată în funcție de concurență. Cred că este o abordare mult mai bună – să te concentrezi mai mult pe tine și ce ai de făcut, decât să te motiveze doar concurența.
Cum a fost Conservatorul? Bănuiesc că fiecare instrument are o clasă.
Maria Colțatu: Suntem repartizați pe diverse secțiuni instrumentale, și fiecare secțiune instrumentală ține de o catedră – de vioară, de violă, de violoncel. Sunt 4 ani de Conservator și 6 ani de masterat. Au trecut atât de rapid și cred că aș mai face cel puțin un master. Mi-a plăcut foarte mult. Ultimii doi ani de master au fost foarte frumoși. Am învățat foarte multe.
Cine a fost profesorul tău?
Maria Colțatu: Marian Movileanu. Dumnealui este șeful de partidă de la Orchestra George Enescu. Dumnealui a avut o influență foarte mare în ultimii ani asupra mea. Acum pot să zic că înțeleg mult mai bine muzica după acești doi ani. E un profesor foarte dedicat, care în momentul în care vede că îți dorești să studiezi și să știi, se deschide și chiar îți oferă toate informațiile din tot ce cunoaște.
Ce ai învățat de la dumnealui, mai specific?
Maria Colțatu: Mai specific, am învățat să interpretez, adică să pun interpretarea și emoția și ceea ce vrea să exprime o anumită piesă sau o anumită lucrare înaintea tehnicii. Evident, tehnica trebuie făcută acasă, să vii cu lecția învățată. Îmi plăcea că în momentul în care ajungeam la școală făceam muzică efectiv. M-a influențat foarte mult și prin modul de gândire și prin abordarea lucrurilor.
Dintre spectacole pe care le-ai avut până acum cu Muse Quartet, care a fost un spectacol memorabil?
Maria Colțatu: A fost cel alături de CTC -Control Tehnic de Calitate, o trupă care a fost printre pionierii muzicii hip-hop din România. Au început și ei la fel ca noi din postura de necunoscuți, au muncit și ei foarte mult și la un moment dat munca lor a dat roade. Sunt cunoscuți atât în underground, cât și ca persoane publice. Eu îi ascult de foarte mult timp. Îi admiram pentru poezia lor din versuri. Și când am auzit că o să cântăm nu-mi venea să cred. Când ne-am întâlnit, ne-am înțeles așa de bine. Atunci am înțeles ce înseamnă chimia profesională între muzicieni. A ieșit un proiect de suflet. Am stat zile și nopți să repetăm. Toată lumea făcea cu atâta plăcere și cu atâta energie încât după ce s-a terminat proiectul, parcă lipsea ceva. Ne obișnuisem atât de mult unii cu alții. Acesta a fost concertul la care am simțit că în momentul ăsta fac exact ce mi-am dorit.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți