Mergi „Desculț în parc” și te simți ca nou

Spectacolul Desculț în parc rămâne în istoria mea personală drept primul spectacol de teatru pe care l-am văzut pe când vârsta mea avea doar o cifră. În mod bizar sau nu, țin minte și acum câteva momențele din montarea domnului Dinu Manolache de la Teatrul George Ciprian din stagiunea 1996-1997. Textul lui Neil Simon a fost propus de domnul Paul Ioachim, directorul de atunci al teatrului.


Anii au trecut, eu m-am mutat în București, am continuat să merg la teatru și speram ca într-o bună zi să revăd și Desculț în parc la unul din teatrele bucureștene. Dorința mi-a fost împlinită neașteptat de repede întrucât în iunie 2009 spectacolul Desculț în Parc s-a reluat într-o nouă regie și o nouă distribuție la Teatrul de Național de Operetă, care se afla pe atunci la Sala Studio a TNB-ul. S-a jucat acolo în stagiunea 2009-2010 și 2010-2011. În martie 2011 spectacolul Desculț în parc a făcut parte din Campania caritabilă Artiști pentru Artiști inițiată de UNITER.
În toamna lui 2014 Desculț în parc a revenit pe scena românească lansându-se într-un turneu național. Formula spectacolului este și de această dată schimbată, iar români din toată țara s-au bucurat să-i vadă pe Diana Cavallioti, Ștefan Bănică, Ileana Cernat, Răzvan Vasilescu și Șerban Georgevici într-o comedie despre viața din toate zilele ale unor oameni care își caută fericirea și dau numai peste buclucuri. Este foarte interesant cum la final regizorul Ștefan Bănică a optat pentru prezentarea distribuției sub numele personajelor, nu sub numele actorilor, ceea ce înseamnă că povestea va continua la următoarea reprezentație.
Ni se spune de la începutul spectacolului că acțiunea se întâmplă în februarie 1963, iar noi ne imaginăm că viața în acei ani era mai liniștită și mai săracă în probleme. Nici vorbă! Fiecare dintre cele 5 personaje se confruntă cu situații care sunt invers proporționale cu personalitățile lor. Soția Corie crede cu tot dinadinsul că dragostea învinge totul în orice condițiile în care o trăiești. Soțul Paul este obsedat de munca sa, dar se conformează dorințelor soției sale. Mama-soacră este uimită până la leșin de deciziile pe care le ia fiica sa în viață, iar prin blândețea și gentilețea sa acceptă să ia parte la un blind-date organizat tot de Corie. Cu cine este blind-date-ul? Sunt două posibile alegeri: instalatorul telefonului sau vecinul Barbă-albastră?
Fiecare situație comică este exploatată la maxim, nici un moment nu este irosit, iar interpretarea actorilor cred că oferă o savoare efervescentă textului lui Neil Simon. Poate una dintre calitățile teatrului este a sparge bariera dintre limbi și culturi – stilul american de a aborda situații de viață, mariaj, profesie, relații de familie, relații cu vecinii, devine stilul românesc pur-sânge și ne regăsim în toate situațiile, pentru că ne sunt familiare. Iar când teatrul devine familiar înseamnă că e și ușor de înțeles și ne face plăcere, ne binedispune. Care este ultimul spectacol care v-a binedispus?

Verbs describe us
0

One thought on “Mergi „Desculț în parc” și te simți ca nou

  1. Pingback: Descult in parc

Scrie ce simți