Să creștem mici la Clubul de lectură pentru copii, Fanbook

Duminică, 14 iunie, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, clubul de lectură pentru copii, Fanbook, i-a avut ca invitați pe creatorii cărții pentru toate vârstele Să creștem mici – scriitorul Laura Grunberg și ilustatorul Pisica Pătrată, Alexandru Ciubotariu. Asemeni întâlnirii despre cartea și spectacolul Oscar și Tanti Roz, invitații au răspuns întrebărilor adresate de copii pe bilețele.

Această carte este pentru cei mici sau pentru cei mari?
Laura Grunberg: E literatură și nu știu dacă ar trebui mereu să facem împărțiri de genul acesta. Eu am scris-o în ideea de a aduce și părinții să citească într-un alt mod cărțile de copii, interacționând în dialog, dezvoltând gândire critică. Am ridicat la fileu niște teme care pot fi subiect de conversație între copii și părinți. Eu am gândit-o ca fiind o carte la interferența dintre cărți de copii și cărți pentru oameni mari.
De unde v-a venit ideea să scrieți atâtea feluri de oameni și ce fel de om vă considerați: avut, pufos, omar, omic, parazit, ofuscat, plutitor?
Laura Grunberg:Vreau să mă consider omic, dar sper că sunt o pufoasă și o plutitoare. Am și eu momente în care dau semne de omarită. E nevoie să facem clasificări din astea ca să putem povesti, ca să ne putem da seama de niște lucruri. Clasificările astea sunt și niște simplificări. Eu aici am găsit și m-am jucat cu niște categorii de oameni. Sigur că sunt mult mai multe categorii. Sigur că nimeni nu este chiar după clasificarea mea strict omar sau strict plutitor. Nu e bine să vedem realitatea în alb și negru, dar pe de altă parte ca să putem povesti, ca să putem da sens unor lucruri uneori e nevoie să creăm asemenea clasificări, pe care trebuie să le luăm ca un punct de plecare, ca să nu ajungem să punem etichete definitive pe nimic.
Cum să scriu eu cu sora mea o carte?
Laura Grunberg:Ce frumoasă idee! O carte la două mâini. S-au mai făcut experimente de genul ăsta. Îți găsești timp și tihnă cu sora ta, cădeți în acord asupra unui subiect și cu întredere și curaj începeți pur și simplu să conturați o idee, un gând. În poveste orice este posibil, nimic nu este greșit. Sigur, avem grijă să scriem corect, dacă scriem pe computer să scriem cu diactrice. Dincolo de asta, ne drăm frâu liber fanteziei, intrăm într-o lume în care totul e posibil, în care putem să visăm, Scrisul mi se pare o formă foarte frumoasă de joacă, de petrecere a timpului liber. Dacă vi se pare că s-a închegat povestea o arătați profesoarei de română, o trimiteți la Editura Arthur care mai face concursuri sau chiar la Humanitas, unde se mai fac întâlniri în care cineva poate să vă mai dea niște sfaturi. Poate, cine știe, întrebarea asta ascunde un mic mare talent în devenire și poate că acesta va fi impulsul de a ieși pe piață cu prima poveste frumoasă scrisă la două mâini – fratele cu sora lui. M-aș bucura foarte mult s-o citesc.
Cum devii ilustrator de cărți?
Pisica pătrată: Eu am fost foarte atras de cărți și ilustrații încă de mic și cumva am rămas tot la stadiul acela – cărțile de copii și ilustrația îmi produc aceeași bucurie ca acum 30 de ani. Am rămas foarte atras de lucrul acesta, iar toate studiile mele pe grafică au mers spre ilustrația de carte. Pe parcurs încerci să-ți dai seama ce înseamnă să fii ilustrator de carte. Ilustrarea textului nu trebuie să fie pleonastică, ci să îți aduci aportul tău vizual asupra unei cărți. Fac cu atâta plăcere lucrul acesta încât nu este ca o meserie, este cumva lucrul cel mai important din viața mea. Este practic viața mea.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți